Červený meloun je pro mnohé symbolem teplého letního počasí. Kromě toho, že skvěle chutná, dokáže také výborně osvěžit. Problém však nastává při jeho koupi. Výběr toho správného je někdy náročnější, než se zdá. Pokud si chcete být jisti, že váš nákup bude úspěšný, vsaďte na tyto ověřené rady.
Červený meloun je pro mnohé symbolem teplého letního počasí. Kromě toho, že skvěle chutná, dokáže také výborně osvěžit. Problém však nastává při jeho koupi. Výběr toho správného je někdy náročnější, než se zdá. Pokud si chcete být jisti, že váš nákup bude úspěšný, vsaďte na tyto ověřené rady.
Velikost je jedním z parametrů, na který lidé hledí nejčastěji. Pravdou však je, že vám toho o melounu neprozradí téměř nic, protože každá odrůda je jiná. Zatímco některé melouny jsou zralé a nejlepší tehdy, když jsou menší, jiné je zase dobré kupovat až tehdy, když jsou masivnější.
Místo toho, abyste se fixovali jen na velikost melounu, je důležité, abyste zvážili i další detaily, o kterých píšeme níže, jako je tvar či slupka.
Meloun si dobře prohlédněte a zjistěte, zda není někde poškozený nebo deformovaný. I menší nedokonalosti totiž mohou výrazně ovlivnit jeho chuť.
Následně se zaměřte na tvar – je symetrický nebo se vám zdá, že je z některých částí promáčklý? Pokud by byl, vyměňte ho raději za jiný. Doma určitě nechcete mít moučný meloun bez chuti.
Zdroj: Unsplash.com
Slupka melounu vám o jeho zralosti prozradí nejvíce. Mnozí si vybírají plody, které mají čistou tmavou kůru bez jakýchkoliv nedokonalostí. Je to však velká chyba. Takový meloun nemusí být vůbec dobrý. Mnohem větší jistotu máte, když si domů odnesete plod, který má na slupce i žluté či dokonce hnědé zbarvení.
Proč je tomu tak?
Odpověď je poměrně jednoduchá. Takové melouny s velkou pravděpodobností pěstitelé nesklidili předčasně a žlutá nebo hnědá skvrna se na nich vytvořila během toho, jak byly opřené o půdu. Měly by být proto zralé.
Slupka zralého melounu je také známá tím, že je pěkně lesklá a nemá žádné hrbolky ani jiné nedokonalosti.
Dalším indikátorem toho, že meloun dozrál přímo v půdě a nebyl utržen příliš brzy, je suchá stopka. Pokud si všimnete, že je zelená a čerstvá, plodu se vyhněte. Je možné, že nebude mít výraznou chuť, vůni ani barvu.
Poklepávání je oblíbená metoda, kterou při nákupu melounu využívá většina lidí. Měla by fungovat tak, že když po ovoci mírně poklepete a uslyšíte dutý zvuk, je připravené ke konzumaci.
Problém je však v tom, že nejde o pravidlo, které by vždy platilo. V některých případech můžete slyšet dutý zvuk i tehdy, když meloun ještě zralý není. Právě proto sledujte zejména jeho vzhled a barvu slupky.
Podařilo se vám koupit dobrý a chutný meloun? Kromě přímé konzumace ho můžete využít několika způsoby a do různých receptů. Připravit se z něj dají osvěžující limonády, ovocné mísy či dokonce džemy. Dva recepty na ty nejlepší uvádíme níže.
1. Džem z melounové slupky
Máte rádi červený meloun? Vyzkoušejte si ze slupky připravit vynikající džem. Zužitkujete tak 99% celého melounu. Autor: IvanK
2. Džem z červeného melounu
Už během minulé sezóny jsme vám nabízeli recept ze slupek z červeného melounu a nyní bychom vám chtěli nabídnout džem z dužiny z této oblíbené letní chuťovky. Hodí se do palačinek, na lívance, na oslazení nápojů, protože se přidává i citronová šťáva a kůra, bude nápoj mnohem lepší. Zkuste. Autor: Triniti
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě