Rozhodli jste se, že si uděláte domácí džem, ale nějak vám nechce houstnout? Důvodů, proč se to děje, je více. Někdy za řídkou konzistenci může nevhodný recept, jindy nedostatečné množství pektinu či málo cukru. Dobrou zprávou je, že všem těmto problémům se můžete vyhnout osvědčenými triky babiček.
Rozhodli jste se, že si uděláte domácí džem, ale nějak vám nechce houstnout? Důvodů, proč se to děje, je více. Někdy za řídkou konzistenci může nevhodný recept, jindy nedostatečné množství pektinu či málo cukru. Dobrou zprávou je, že všem těmto problémům se můžete vyhnout osvědčenými triky babiček.
Příprava džemu nebyla v minulosti krátká a rychlá. Právě naopak. Naše babičky stály za sporákem dlouhé hodiny, dokud džem nezískal potřebnou hustotu a mohl se nalévat do sklenic. Proč však bylo dlouhé vaření tak důležité?
Důvodem bylo, že z ovoce se stihla odpařit veškerá přebytečná voda, díky čemuž nebyla výsledná směs příliš řídká. Během několika hodinového vaření také docházelo ke karamelizaci cukru, což džem nejen zahušťovalo, ale také mu dodávalo bohatší chuť.
V neposlední řadě netřeba zapomínat ani na pektin, vlákninu, která se nachází v ovoci a při delším vaření vytváří gel, čímž přirozeně zahušťuje džem. Pokud naše babičky chtěly, aby se pektin z ovoce uvolnil co nejlépe, spolu s ovocem přidávaly do hrnce i citronovou šťávu a větší množství cukru.
Široký hrnec je na vaření džemu jako stvořený. Kromě toho, že se vám z něj bude směs lépe nabírat a následně nalévat do sklenic, urychluje také odpařování vody z ovoce. Výrazně vám tak zkrátí celý proces přípravy.
Jak jsme zmínili, pektin je vláknina, která vytváří gel, díky čemuž působí jako přirozené zahušťovadlo. Pokud však džem připravujete z ovoce s nižším obsahem této látky, například z jahod, malin, hrušek, broskví nebo třešní, může se stát, že i po delším vaření bude směs stále řídká. V takových případech je dobré přidat do ní ovoce s vyšším obsahem pektinu, jako jsou rybíz, jablka nebo angrešt.
Pokud ovoce nechcete kombinovat, existuje ještě jeden způsob, jak džem zahustit. Tím je potravinářský pektin, který si můžete koupit v obchodech.
Zdroj: Canva.com
Na zahuštění džemu můžete použít i citron, respektive šťávu z něj, která obsahuje kyselinu citronovou. Ta mění pH v ovocné směsi, čímž zvyšuje pektinovou aktivitu a podporuje jeho uvolňování.
Citronová šťáva také zvýrazňuje chuť ovoce a pomáhá předcházet krystalizaci cukru. Díky tomu zajišťuje hladkou konzistenci džemu a ty nejlepší výsledky.
Šťávu z citronu přidejte do směsi hned na začátku vaření. Množství závisí zejména na druhu ovoce, ale obvykle se doporučuje šťáva z poloviny citronu na každý kilogram ovoce.
Tip: Místo citronové šťávy můžete použít i kyselinu citronovou. Dávejte si ale pozor na to, že je mnohem koncentrovanější. Na 1 kg ovoce by vám proto měly stačit 2, maximálně 3 lžičky kyseliny.
Když si všimnete, že ovocná směs houstne, začněte si chystat sklenice, do kterých ji nalijete. Abyste si však byli jistí, že je džem skutečně připravený a můžete ho přelévat, udělejte si menší test.
Vezměte si talíř nebo misku a nalijte do ní trochu džemu. Pár minut počkejte a zkontrolujte, zda ztuhl. Pokud neteče, můžete ho začít přelévat do sklenic.
Džem nalévejte vždy horký. V případě, že se bojíte, že vám prasknou sklenice, položte pod ně vlhkou utěrku. Po nalití džemu sklenice pevně uzavřete, otočte je vzhůru nohama a zabalte do deky nebo utěrky, kde vychladnou. Ideální je, když je necháte zabalené po celou noc.
Pokud byste džem nalévali vlažný, nezapomínejte na to, že ho budete muset dodatečně sterilizovat.
Když džem vychladne, sklenice dobře zkontrolujte, abyste se ujistili, že je vše v pořádku. Občas se totiž stává, že víčka při sterilizaci povolí, což by mohlo způsobit, že se džem velmi rychle zkazí.
Sklenice, které jsou v pořádku, uskladněte do spíže, sklepa, komory nebo na jiné chladné a tmavé místo.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě