NejRecept.cz Polévky Guláš Jak zahustit guláš, aby byl vždy dokonalý? Vyzkoušejte těchto 6 způsobů.
Jak zahustit guláš, aby byl vždy dokonalý? Vyzkoušejte těchto 6 způsobů.
Recept Jak zahustit guláš, aby byl vždy dokonalý? Vyzkoušejte těchto 6 způsobů.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Guláš je oblíbeným pokrmem, který si můžete vychutnat různými způsoby. Pokud nemáte chuť na domácí knedlík, můžete si k němu naservírovat čerstvý chléb. Jak však docílit, aby nebyl řídký? Připravili jsme si pro vás pár tipů.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   31.7.2024

Jak zahustit guláš, aby byl vždy dokonalý? Vyzkoušejte těchto 6 způsobů.

Guláš je oblíbeným pokrmem, který si můžete vychutnat různými způsoby. Pokud nemáte chuť na domácí knedlík, můžete si k němu naservírovat čerstvý chléb. Jak však docílit, aby nebyl řídký? Připravili jsme si pro vás pár tipů.

Brambory

Brambory jsou surovinou, po které sáhne při vaření guláše většina z nás. K jeho zahuštění je můžete nakrájet na kostičky nebo nastrouhat. Druhá možnost je ideální zejména tehdy, když spěcháte a guláš chcete zahustit co nejrychleji.

Bramborový škrob

K zahuštění guláše můžete využít i bramborový škrob. Stačí jej jen smíchat s trochou vody, přidat do pokrmu a následně povařit. Největší výhodou škrobu je to, že nemění chuť guláše, jako například strouhanka nebo cizrna.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Guláš s bramborem
Guláš s bramborem

Starý chléb

Máte doma kousek starého chleba? Rozdrobte ho na menší kousky a přidejte jej do guláše, který zahustí a zároveň zvýrazní jeho chuť. Starý chléb je ideální především do hovězího guláše, ale pomůže vám i při vaření toho ze zvěřiny.

Pokud se rozhodnete použít starý chléb, myslete na to, že obsahuje kvasnice, kvůli kterým se guláš může rychleji pokazit.

Strouhanka

Po strouhance byste měli sáhnout v případě, že guláš potřebujete zahustit co nejrychleji, například těsně před jeho dovařením. Nastrouhané staré pečivo se rozvaří téměř okamžitě a pokrmu dodá lehkou ořechovou příchuť.

Jíška

Jíška je univerzální a můžete ji využít i při zahušťování guláše. Její příprava vám nezabere moc času. Hladkou mouku osmažte na sádle do zhnědnutí a následně přidejte trochu guláše. Vše dobře smíchejte, směs vlijte do hrnce s gulášem a povařte.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Buřtguláš - aneb co dům dal
Buřtguláš - aneb co dům dal

Cizrna nebo fazole

Pokud máte rádi luštěniny, do guláša můžete přidat cizrnu nebo fazole. Před použitím je však nezapomeňte uvařit a následně rozdrtit nebo rozmixovat. Takovýmto způsobem pokrm zahustí téměř okamžitě.

Kdy zahustit guláš?

To, kdy je ideální čas na zahuštění guláše, se odvíjí především od toho, jakou surovinu k tomu použijete. Strouhanku či uvařené luštěniny můžete do pokrmu přidat i těsně před jeho dovařením.

Naopak starý chléb budete muset chvíli vařit. Totéž platí i pro brambory, bramborový škrob a jíšku.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář