Guláš je oblíbeným pokrmem, který si můžete vychutnat různými způsoby. Pokud nemáte chuť na domácí knedlík, můžete si k němu naservírovat čerstvý chléb. Jak však docílit, aby nebyl řídký? Připravili jsme si pro vás pár tipů.
Guláš je oblíbeným pokrmem, který si můžete vychutnat různými způsoby. Pokud nemáte chuť na domácí knedlík, můžete si k němu naservírovat čerstvý chléb. Jak však docílit, aby nebyl řídký? Připravili jsme si pro vás pár tipů.
Brambory jsou surovinou, po které sáhne při vaření guláše většina z nás. K jeho zahuštění je můžete nakrájet na kostičky nebo nastrouhat. Druhá možnost je ideální zejména tehdy, když spěcháte a guláš chcete zahustit co nejrychleji.
K zahuštění guláše můžete využít i bramborový škrob. Stačí jej jen smíchat s trochou vody, přidat do pokrmu a následně povařit. Největší výhodou škrobu je to, že nemění chuť guláše, jako například strouhanka nebo cizrna.
Máte doma kousek starého chleba? Rozdrobte ho na menší kousky a přidejte jej do guláše, který zahustí a zároveň zvýrazní jeho chuť. Starý chléb je ideální především do hovězího guláše, ale pomůže vám i při vaření toho ze zvěřiny.
Pokud se rozhodnete použít starý chléb, myslete na to, že obsahuje kvasnice, kvůli kterým se guláš může rychleji pokazit.
Po strouhance byste měli sáhnout v případě, že guláš potřebujete zahustit co nejrychleji, například těsně před jeho dovařením. Nastrouhané staré pečivo se rozvaří téměř okamžitě a pokrmu dodá lehkou ořechovou příchuť.
Jíška je univerzální a můžete ji využít i při zahušťování guláše. Její příprava vám nezabere moc času. Hladkou mouku osmažte na sádle do zhnědnutí a následně přidejte trochu guláše. Vše dobře smíchejte, směs vlijte do hrnce s gulášem a povařte.
Pokud máte rádi luštěniny, do guláša můžete přidat cizrnu nebo fazole. Před použitím je však nezapomeňte uvařit a následně rozdrtit nebo rozmixovat. Takovýmto způsobem pokrm zahustí téměř okamžitě.
To, kdy je ideální čas na zahuštění guláše, se odvíjí především od toho, jakou surovinu k tomu použijete. Strouhanku či uvařené luštěniny můžete do pokrmu přidat i těsně před jeho dovařením.
Naopak starý chléb budete muset chvíli vařit. Totéž platí i pro brambory, bramborový škrob a jíšku.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě