Bedly patří mezi oblíbené druhy hub, které mají v kuchyni široké využití. Lze je smažit, opékat, péct i plnit. Dokonce si z nich můžete připravit prášek na zahuštění nebo ochucení jídel. Nasbírali jste bedly v lese a potřebujete inspiraci, jak je zpracovat? Připravili jsme pro vás několik tipů.
Bedly patří mezi oblíbené druhy hub, které mají v kuchyni široké využití. Lze je smažit, opékat, péct i plnit. Dokonce si z nich můžete připravit prášek na zahuštění nebo ochucení jídel. Nasbírali jste bedly v lese a potřebujete inspiraci, jak je zpracovat? Připravili jsme pro vás několik tipů.
Bedly jsou obecně citlivé na vodu. Velmi rychle ji nasávají, a když jí je příliš, ztrácejí svou texturu a charakteristickou chuť. Nejlepší je proto čištění pomocí suchého hadříku nebo papírového ubrousku, který odstraní větší nečistoty a houby připraví na další zpracování.
V případě, že jsou bedly příliš špinavé, otřete je navlhčeným hadříkem nebo je jen rychle opláchněte. Nezapomeňte je vždy důkladně osušit.
Pokud jste nasbírali bedly, ale nestíháte je zpracovat, dejte je na chladné a tmavé místo, kde vydrží několik dní. Případně je vložte do ledničky. Před uskladněním je však nijak nemyjte ani nečistěte, mohly by se rychle zkazit.
Čerstvé bedly vcelku vydrží v ledničce jeden až dva týdny. Nakrájené jen pár dní. Myslete ale na to, že houby každým dnem ztrácejí svou chuť a vůni. Pokud tedy chcete, aby pokrm z nich byl dobrý, zbytečně nečekejte a zpracujte je co nejdříve.
Jiný způsob je zamražení bedel. Houby očistěte, osušte a nakrájejte na menší části. Následně je povařte nebo poduste s cibulí, nechte vychladnout a vložte do mrazničky.
TIP: Houby nikdy nemrazte syrové. Obsahují totiž enzymy, které mohou uvolňovat škodlivé toxiny. Ty se pak při opětovném rozmrazení a vaření dostávají do výsledného pokrmu.
Stejně jako jiné houby, i bedly můžete sušit. Vydrží vám tak dlouhé měsíce. Před sušením je jemně očistěte a nakrájejte na rovnoměrné kousky. Samotný způsob sušení závisí na vás. Nejlepší volbou je sušička, ale pokud ji nemáte, využít můžete troubu nebo sušení na vzduchu, kdy bedly jen rozložíte na papír nebo síto v dobře větrané místnosti. Hotové by měly být do 4 až 5 dnů.
Při sušení v troubě nebo sušičce by měly být bedly připravené za 6 až 12 hodin, v závislosti na jejich velikosti. Pro optimální výsledky nastavte teplotu sušení mezi 40 °C a 50 °C.
TIP: Pokud bedly sušíte v troubě, nechte dvířka mírně pootevřená, aby mohla unikat přebytečná vlhkost.
Sušené bedly buď přemístěte do nádoby, kterou uložíte na chladné a tmavé místo, nebo je namelte a vytvořte si univerzální prášek, který je výborný například na zahuštění omáček a polévek. Dokonce ho můžete použít jako chutnou náhradu klasické strouhanky při obalování.
Pokud prášek z bedel nemáte kde využít nebo byste s ním chtěli trochu experimentovat, smíchejte ho se solí. Tímto způsobem si připravíte domácí koření, které můžete použít při pečení, grilování nebo vaření masa, brambor, rýže či zeleniny.
Domácí houbové koření je skvělé, ale nedělejte ho zbytečně do zásoby ve velkém množství. Časem by totiž mohlo ztratit aroma.
Bedly se dají opékat i bez přidání oleje nebo jiného tuku. Tato metoda pomáhá zvýraznit jejich chuť a vůni. Očištěné a nakrájené houby opékejte na rozehřáté pánvi z obou stran, dokud se neodpaří většina vody, kterou obsahují. Následně je nezapomeňte osolit a okořenit.
Takto připravené bedly chutnají dobře samy o sobě. Pokud byste však chtěli, můžete k nim servírovat vařené brambory nebo je použít jako přílohu k masu.
Zdroj: Unsplash.com
Ať už inklinujete k vegetariánství, nebo doma prostě nemáte maso a chcete si připravit řízky, skvělou náhradou jsou bedly. Stačí je očistit, zbavit nožiček, příliš velké klobouky rozkrojit napůl a obalit v trojobalu. Postup je pak stejný jako u masa. Obalené bedly se smaží na rozpáleném oleji a podávají se například s bramborami.
Smažené bedly můžete také plnit. Před obalením položte na klobouk třeba šunku nebo sýr, přikryjte druhým kloboukem, obalte v trojobalu a smažte.
Nasbírali jste v lese bedly se zavřenými klobouky? Naplňte je sýrovou náplní a upečte. Potřebovat budete:
Postup je velmi jednoduchý:
Bedly mohou nahradit maso i v perkeltu. Pokud ho chcete vyzkoušet, budete potřebovat:
Když máte suroviny připravené, můžete se pustit do vaření. Postup není vůbec náročný:
Ne každý to ví, ale z bedel se dají vyrobit i vegetariánské škvarky. Stačí je jen nakrájet na tenké proužky, dát do mísy, okořenit, osolit, zaprášit moukou a důkladně promíchat. Takto připravené bedly prudce smažíme na oleji dozlatova. Po vytažení je položíme na ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Podáváme s čerstvým pečivem.
Při sběru bedel si dejte pozor, abyste je nezaměnili za jedovatou bedličku. Ta obsahuje amanitin, jed, který má také muchomůrka zelená. Jak tedy poznáte, že máte správný druh?
Bedlička ostrošupinatá má na noze přirostlý prstenec, zatímco jedlá bedla ho má oddělený a dá se s ním pohybovat. Dále si všímejte také vůně. Jedlá bedla má příjemnou vůni, zatímco bedlička zapáchá.
Houbaři také doporučují sbírat vysoké a otevřené bedly, které nelze zaměnit s jiným druhem houby. Zavřené a menší houby nechte na zkušených odbornících, kteří je dokážou rozlišit od jedovatých druhů.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě