Bez bramborového salátu si mnozí z nás nedokáží představit Vánoce. Obvykle se podává k smažené rybě během štědrovečerní večeře, ale na stolech se často objevuje i později, například během prvního a druhého svátku vánočního nebo na Silvestra. Aby však byl majonézový salát dobrý a nestala se z něj kaše, musíte vědět, jaký typ brambor do něj použít. V obchodech totiž najdete různé druhy.
Bez bramborového salátu si mnozí z nás nedokáží představit Vánoce. Obvykle se podává k smažené rybě během štědrovečerní večeře, ale na stolech se často objevuje i později, například během prvního a druhého svátku vánočního nebo na Silvestra. Aby však byl majonézový salát dobrý a nestala se z něj kaše, musíte vědět, jaký typ brambor do něj použít. V obchodech totiž najdete různé druhy.
Obecně existují čtyři základní varné typy brambor:
Jde o nejpevnější brambory v nabídce. Po uvaření nebo jiné úpravě velmi dobře drží tvar. Právě to je důvod, proč jsou nejlepší do majonézového salátu. Ani po tom, co je protlačíte a několikrát promícháte s dalšími ingrediencemi, z nich nevznikne nejedlá kaše.
Tyto brambory jsou o něco měkčí než typ A, proto je důležité dávat pozor při jejich vaření. Pokud je necháte ve vroucí vodě příliš dlouho, budou se v salátu rozpadat. Pokud je ale uvaříte správně, můžete je bez obav použít. Výsledek by měl být stále dobrý.
Tím, že jsou brambory po tepelné úpravě moučnaté a rozpadají se, nejsou vhodné do majonézového nebo jiného salátu. Při prvním promíchání by se rozpadly a vytvořily by kašovitou konzistenci. To však neznamená, že je během svátků nebo roku nevyužijete. Klidně po nich sáhněte, pokud chcete připravovat domácí hranolky, bramborové placky, krémovou kaši nebo bramborová těsta.
V obchodech se prodávají jen zřídka, protože se s nimi v kuchyni špatně pracuje. Jsou příliš měkké a i po kratší tepelné úpravě se ihned rozpadají. Pokud se u vás doma objeví, můžete z nich připravit například halušky nebo jiné pokrmy z bramborového těsta (ovocné knedlíky, pirohy a pod.).
Pokud chcete, aby byl majonézový salát co nejlepší, držte se těchto ověřených tipů:
Připravujete se na svátky a hledáte recept na ten nejlepší bramborový salát? Inspirujte se těmi našimi.
1. Nejlepší bramborový salát našich babiček
Klasika na talíři k smaženému řízku musí být. Klasický bramborový salát našich babiček. Autor: Triniti
2. Tradiční bramborový salát na Vánoce
Ani u vás doma nesmí chybět na Vánoce bramborový salát? U nás si tyto svátky neumím ani představit, kdybych nedělala tento klasický bramborový salát. Někdo do salátu nepřidává mrkev, celer, dokonce ani hrášek. Já dávám poctivě i cibuli, i okurky, avšak nedávám uvařená vajíčka. Autor: Triniti
3. Domácí majonézový salát
Domácí majonézový salát. Autor: jitule
4. Německé brambory s ředkvičkou: zapomeňte na těžký salát s majonézou
Fantastická příloha k hlavnímu jídlu. Já jsem klasický bramborový salát s majonézou nahradila právě tímto salátem a věřte či ne, každý se olizoval až za ušima. Fantazie. Autor: Jaja
5. Majonézový bramborový salát
Tradiční salát, který nesmí chybět na svátky. Pokud jste i vy fanouškem těchto tradičních jídel, tak nepřehlédněte tento recept. Když jsem poprvé vyzkoušela tento recept, do kterého se přidává i bílý jogurt, tak jsem byla mile překvapená, že salát je i tak chutný. Autor: Triniti
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě