Velikonoční nádivka je jedním z tradičních pokrmů, který během velikonočních svátků připravuje téměř každá domácnost. Kromě toho, že skvěle chutná, je také univerzální – jíst ji můžete samostatně, případně jako přílohu k masu, uzeninám či různým jiným pokrmům. Plánujete ji letos připravit, ale nevíte, jaké maso do ní zvolit? Inspirujte se radami od našich babiček.
Velikonoční nádivka je jedním z tradičních pokrmů, který během velikonočních svátků připravuje téměř každá domácnost. Kromě toho, že skvěle chutná, je také univerzální – jíst ji můžete samostatně, případně jako přílohu k masu, uzeninám či různým jiným pokrmům. Plánujete ji letos připravit, ale nevíte, jaké maso do ní zvolit? Inspirujte se radami od našich babiček.
Velikonoční nádivka by měla být šťavnatá, přičemž její chuť by měla být dostatečně výrazná. O výraznou chuť se přitom postarají nejen bylinky a koření, ale také vhodně zvolené maso. Naše babičky nejraději používaly uzenou krkovici, vepřovou plec nebo kýtu, které dokážou skvěle vyniknout ve spojení s jinými surovinami, jako jsou rohlíky, chléb nebo koření.
Spolu s masem se do velikonoční nádivky přidávají také různé další masné výrobky. Oblíbená je například klobása nebo slanina, které dokážou pokrm posunout o úroveň výš.
Zajímavostí je také skutečnost, že maso má, stejně jako mnohé jiné suroviny či velikonoční předměty, hluboký význam. Po dlouhém půstu, který trval 40 dní, má symbolizovat hojnost a příchod radostného období.
Do velikonoční nádivky se přidává ještě několik různých surovin, které zaručují, že je opravdu výtečná. Patří mezi ně:
Jednotlivé ingredience a jejich množství se odvíjí od vámi zvoleného receptu. Pokud byste chtěli nádivku vylepšit, můžete do ní přidat například medvědí česnek či dokonce špenát.
Velikonoční nádivka je charakteristická tím, že obsahuje několik základních surovin, mezi které patří také maso, resp. masné výrobky. Dobrou zprávou však je, že existuje několik alternativ, kterými se dají nahradit. Především je to uzené tofu, které má velmi podobnou chuť jako běžné uzeniny. Díky tomu je výsledná nádivka téměř k nerozeznání od té tradiční.
Příprava vegetariánské nádivky není náročná. Pokud byste si ji chtěli připravit, můžete se inspirovat tímto naším receptem.
Pokud chcete, aby byla velikonoční nádivka co nejlepší, musíte znát správný poměr jednotlivých surovin. Právě proto jsme si pro vás připravili několik ověřených receptů, díky kterým se vám vždy podaří.
1. Velikonoční nádivka podle prababičky pro masožrouty ale i vegetariány
Díky tajné přísadě je tak chutná, že zmizí dříve než všechny ostatní pochutiny na Velikonoce. Připravujete aj vy nádivku? Do receptu jsem doplnila i alternativu pro vegetariány. Autor: Triniti
2. Nádivka s uzeným masem
Nejen na Velikonoce připravuji nádivku, ale i přes rok. Je to sice recept, podle kterého připravují mnozí z vás pouze tu velikonoční, protože do nádivky jde i uzené maso, ale zkuste si ji připravit i přes rok. Jen tak, k pečenému kuřeti. Já nádivku zvyknu připravovat i na různé narozeninové oslavy, když dělám slavnostní oběd. Autor: Kocmax
3. Jarní nebo i velikonoční nádivka s medvědím česnekem
Já jsem v dostatečném předstihu připravila i tuto velikonoční nádivku, kterou jsem doplnila i o medvědí česnek. Autor: Triniti
4. Velikonoční nádivka. Prý je moc dobrá, alespoň to říkali doma. Vyzkoušejte můj recept.
Dnes hotová velikonoční nádivka. A prý je moc dobrá. Alespoň to říkali doma. Každý má svůj recept, já se s holkou moc nemazala. Autor: Pavlina M.
5. Falešná nádivka ze staršího chleba
Pokud máte doma starší chlebíček, určitě ho spotřebujte. Je mnoho způsobů a receptů, proto se nechte inspirovat :) Autor: Triniti
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě