NejRecept.cz Sváteční pečení Velikonoce Jaké je správné maso do velikonoční nádivky? Takto ji dělávaly naše babičky.
Jaké je správné maso do velikonoční nádivky? Takto ji dělávaly naše babičky.
Recept Jaké je správné maso do velikonoční nádivky? Takto ji dělávaly naše babičky.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Velikonoční nádivka je jedním z tradičních pokrmů, který během velikonočních svátků připravuje téměř každá domácnost. Kromě toho, že skvěle chutná, je také univerzální – jíst ji můžete samostatně, případně jako přílohu k masu, uzeninám či různým jiným pokrmům. Plánujete ji letos připravit, ale nevíte, jaké maso do ní zvolit? Inspirujte se radami od našich babiček.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   12.4.2025

Jaké je správné maso do velikonoční nádivky? Takto ji dělávaly naše babičky.

Velikonoční nádivka je jedním z tradičních pokrmů, který během velikonočních svátků připravuje téměř každá domácnost. Kromě toho, že skvěle chutná, je také univerzální – jíst ji můžete samostatně, případně jako přílohu k masu, uzeninám či různým jiným pokrmům. Plánujete ji letos připravit, ale nevíte, jaké maso do ní zvolit? Inspirujte se radami od našich babiček.

Nejlepší maso do nádivky

Velikonoční nádivka by měla být šťavnatá, přičemž její chuť by měla být dostatečně výrazná. O výraznou chuť se přitom postarají nejen bylinky a koření, ale také vhodně zvolené maso. Naše babičky nejraději používaly uzenou krkovici, vepřovou plec nebo kýtu, které dokážou skvěle vyniknout ve spojení s jinými surovinami, jako jsou rohlíky, chléb nebo koření.

Spolu s masem se do velikonoční nádivky přidávají také různé další masné výrobky. Oblíbená je například klobása nebo slanina, které dokážou pokrm posunout o úroveň výš.

Zajímavostí je také skutečnost, že maso má, stejně jako mnohé jiné suroviny či velikonoční předměty, hluboký význam. Po dlouhém půstu, který trval 40 dní, má symbolizovat hojnost a příchod radostného období.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Kopřivová velikonoční nádivka
Kopřivová velikonoční nádivka

Další suroviny

Do velikonoční nádivky se přidává ještě několik různých surovin, které zaručují, že je opravdu výtečná. Patří mezi ně:

  • vejce,
  • rohlíky,
  • sůl,
  • čerstvé nebo sušené bylinky,
  • koření, jako je mletý černý pepř nebo muškátový oříšek,
  • petrželová nať,
  • cibule,
  • jarní cibulka,
  • česnek,
  • sádlo.

Jednotlivé ingredience a jejich množství se odvíjí od vámi zvoleného receptu. Pokud byste chtěli nádivku vylepšit, můžete do ní přidat například medvědí česnek či dokonce špenát.

Vegetariánská verze

Velikonoční nádivka je charakteristická tím, že obsahuje několik základních surovin, mezi které patří také maso, resp. masné výrobky. Dobrou zprávou však je, že existuje několik alternativ, kterými se dají nahradit. Především je to uzené tofu, které má velmi podobnou chuť jako běžné uzeniny. Díky tomu je výsledná nádivka téměř k nerozeznání od té tradiční.

Příprava vegetariánské nádivky není náročná. Pokud byste si ji chtěli připravit, můžete se inspirovat tímto naším receptem.

Nejlepší velikonoční nádivky

Pokud chcete, aby byla velikonoční nádivka co nejlepší, musíte znát správný poměr jednotlivých surovin. Právě proto jsme si pro vás připravili několik ověřených receptů, díky kterým se vám vždy podaří.

1. Velikonoční nádivka podle prababičky pro masožrouty ale i vegetariány

Díky tajné přísadě je tak chutná, že zmizí dříve než všechny ostatní pochutiny na Velikonoce. Připravujete aj vy nádivku? Do receptu jsem doplnila i alternativu pro vegetariány. Autor: Triniti

Recept najdete ZDE

Recept Velikonoční nádivka podle prababičky pro masožrouty ale i vegetariány

2. Nádivka s uzeným masem

Nejen na Velikonoce připravuji nádivku, ale i přes rok. Je to sice recept, podle kterého připravují mnozí z vás pouze tu velikonoční, protože do nádivky jde i uzené maso, ale zkuste si ji připravit i přes rok. Jen tak, k pečenému kuřeti. Já nádivku zvyknu připravovat i na různé narozeninové oslavy, když dělám slavnostní oběd. Autor: Kocmax

Recept najdete ZDE

Recept Nádivka s uzeným masem

3. Jarní nebo i velikonoční nádivka s medvědím česnekem

Já jsem v dostatečném předstihu připravila i tuto velikonoční nádivku, kterou jsem doplnila i o medvědí česnek. Autor: Triniti

Recept najdete ZDE

Recept Jarní nebo i velikonoční nádivka s medvědím česnekem

4. Velikonoční nádivka. Prý je moc dobrá, alespoň to říkali doma. Vyzkoušejte můj recept.

Dnes hotová velikonoční nádivka. A prý je moc dobrá. Alespoň to říkali doma. Každý má svůj recept, já se s holkou moc nemazala. Autor: Pavlina M.

Recept najdete ZDE

Velikonoční nádivka. Prý je moc dobrá, alespoň to říkali doma. Vyzkoušejte můj recept.

5. Falešná nádivka ze staršího chleba

Pokud máte doma starší chlebíček, určitě ho spotřebujte. Je mnoho způsobů a receptů, proto se nechte inspirovat :) Autor: Triniti

Recept najdete ZDE

Recept Falešná nádivka ze staršího chleba

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář