Guláš patří mezi nejoblíbenější pokrmy v Česku. Jeho příprava sice není jednoduchá ani rychlá, ale výsledek rozhodně stojí za to. Přemýšlíte, že byste si ho uvařili, ale nevíte, zda je lepší vepřové nebo hovězí maso? Čtěte dál a nechte si poradit našimi ověřenými radami.
Guláš patří mezi nejoblíbenější pokrmy v Česku. Jeho příprava sice není jednoduchá ani rychlá, ale výsledek rozhodně stojí za to. Přemýšlíte, že byste si ho uvařili, ale nevíte, zda je lepší vepřové nebo hovězí maso? Čtěte dál a nechte si poradit našimi ověřenými radami.
Nezávisle na tom, jaký druh masa si vyberete na kotlíkový nebo maďarský guláš, je důležité, aby bylo prorostlé šlachami a vazivem. Díky tomu si i po dlouhých hodinách dušení udrží svůj tvar a v guláši se úplně nerozpadne.
Vybrané maso nejprve vykostěte a potom nakrájejte na stejně velké nebo alespoň podobně velké kousky. Tím si zajistíte, že se bude vařit rovnoměrně a vyhnete se situaci, že některé kousky zůstanou nedovařené, zatímco jiné budou převařené.
Vepřové maso je skvělou volbou do gulášů, protože je šťavnaté. Sázkou na jistotu je vepřová plec, protože má optimální poměr masa a tuku, který se do guláše postupně uvolňuje a dodává mu bohatou chuť. Kromě toho má strukturu, která je jako stvořená pro pomalé vaření.
Spolu s vepřovou plecí můžete do guláše přidat i vepřovou kýtu. Myslete ale na to, že i po delším vaření zůstává tuhé.
Zdroj: Depositphotos.com
Chtěli byste do guláše přidat hovězí maso? V tom případě zvolte kližku. Tato část má vysoký obsah kolagenu, který se během dlouhého vaření rozkládá a pokrmu dodává hustotu a šťavnatost. Zároveň je maso vláknité, takže je ideální i pro několikahodinové vaření, a má silnou a výraznou chuť, která se výborně kombinuje s ostatními ingrediencemi v guláši.
Na přípravu guláše můžete použít i zvěřinu. Nejoblíbenější je maso z jelena, které má výraznou chuť. Ta se perfektně kombinuje s dalšími surovinami. Výborné je také maso z divočáka, které je aromatické a na rozdíl od jeleního má vyšší obsah tuku, čímž podporuje šťavnatost guláše. Jinou alternativou je ještě srnčí nebo králičí maso.
Na pravý kotlíkový guláš je nejlepší zkombinovat hovězí kližku a vepřovou plec, které spolu vytvářejí dokonalou harmonii. Kližka pokrmu dodává bohatou chuť a plec přináší šťavnatost a jemnost.
Zdroj: Depositphotos.com
Kotlíkový nebo maďarský guláš nemusíte vařit jen z jednoho druhu masa. Pokud máte doma hovězí i vepřové, klidně je zkombinujte. Výsledný pokrm bude díky tomu velmi zajímavý. Nezapomínejte však na to, že každý druh masa se vaří jinak a potřebuje jiný čas, aby změkl. Uděláte proto dobře, když se budete držet následujících rad:
V obchodech se setkáte i s předpřipravenými gulášovými směsmi. Ty vám sice mohou zjednodušit vaření, ale pokud chcete skutečně chutný a dobrý výsledek, měli byste se jim vyhnout. Kromě toho, že obsahují velké množství různých konzervantů a zbytečných přísad, jsou jejich součástí kousky z různých částí zvířete. To v praxi znamená, že po dovaření guláše mohou být některé kusy masa tuhé a tvrdé, zatímco jiné budou rozvařené.
1. Bramborový gulášek
Jeden z mých oblíbených hlavních chodů. I když tento guláš může někdo považovat pouze za polévku, já to považuji jako za hlavní chod. S domácím čerstvým křupavým chlebem vás zasytí na 200%. Vyzkoušejte a ještě, pokud máte domácí lečo, tak určitě přidejte. Já jsem bohužel neměla. Autor: Naďa I. (Rebeka)
2. Buřtguláš - aneb co dům dal
Pokud se vám nechce do obchodu a přemýšlíte, co připravíte z toho, co najdete v lednici, tak ať se líbí, malá inspirace. Já jsem měla v komoře pár brambor a v chladničce jsem našla točený salám. Řeknu vám, že jsem vymyslela vynikající alternativu klasického guláše. Vyzkoušejte.
3. Guláš s bramborem
Chutné masíčko s bramborem. Nesmíte zapomenout ani na syrovou cibuli na dozdobení.
4. Hovězí guláš a petrželové knedlíky
Hlavní chod hlavně pro chlapy. Vydatný oběd pro mlsouny. Hovězí guláš a petrželové knedlíky. Mňam!
5. Pivní guláš s těstovinami nebo s knedlíkem
Výborná pochoutka pro chlapy. Kvalitní maso a super omáčka z piva. Jako příloha těstoviny nebo kynutý knedlík a chutný oběd je na světě. Samozřejmě oběd není určen jen pro chlapy, pochutnají si určitě i ženy. Přílohu můžete měnit podle toho, na co máte právě chuť, já jsem dělala tento oběd na dva krát, jednou s těstovinami a jednou s kynutým knedlíkem. Bylo to vynikající, takže jsem to určitě nedělala naposled. Autor: Triniti
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě