Brambory jsou základní surovinou, která se používá při vaření guláše. Je však důležité, abyste je použili ve správném množství. Jinak dokážou způsobit různé komplikace včetně toho, že výsledný pokrm je příliš hustý nebo nechutná tak, jak by měl. Plánujete vařit guláš a nevíte, kolik brambor byste si měli připravit? Čtěte dál. Máme pro vás všechny klíčové informace.
Brambory jsou základní surovinou, která se používá při vaření guláše. Je však důležité, abyste je použili ve správném množství. Jinak dokážou způsobit různé komplikace včetně toho, že výsledný pokrm je příliš hustý nebo nechutná tak, jak by měl. Plánujete vařit guláš a nevíte, kolik brambor byste si měli připravit? Čtěte dál. Máme pro vás všechny klíčové informace.
Brambory se do guláše přidávají hned z několika důvodů:

Zdroj: Depositphotos.com
Množství brambor se liší v závislosti na ostatních surovinách a na tom, jak hustý guláš chcete udělat. Obecně se však doporučuje použít přibližně 500 až 700 g brambor na 1 kg masa.
V případě, že máte raději hustší guláše, množství klidně navyšte. Dávejte si jen pozor, aby v guláši nebylo více brambor než masa. Výsledný pokrm by totiž mohl být příliš hustý a mdlý.

Do guláše se hodí především brambory typu B, které jsou dostatečně pevné, takže se ani po delším vaření úplně nerozvaří, ale na druhé straně uvolní důležitý škrob, který pokrm zahustí.
Použít můžete i typ C, ale dávejte si pozor. Tyto brambory už po krátkém vaření ztrácejí svou strukturu. Po několika hodinách se z nich může stát kaše, což v guláši určitě nechcete.
Bramborám typu A se vyhýbejte, protože jsou pevné a neuvolní dostatek škrobu, který je potřebný k zahuštění pokrmu.

Chcete si připravit ten nejlepší guláš? Inspirujte se našimi recepty, díky kterým se vám vždy podaří.
1. Ostrý mexický guláš
Něco pro milovníky guláše. Co chvíle je tu sezóna grilovaček a takový dobrý poctivý kotlíkový guláš přece nesmí chybět. Já jsem si tuto atmosféru chtěla navodit o něco dříve a tak jsem připravila guláš z vepřového masa s fazolemi a bramborem.

2. Maďarský guláš s bramborem
Klasika pro chlapy. Vydatný oběd. Dobrou chuť!

3. Buřtguláš - aneb co dům dal
Pokud se vám nechce do obchodu a přemýšlíte, co připravíte z toho, co najdete v lednici, tak ať se líbí, malá inspirace. Já jsem měla v komoře pár brambor a v chladničce jsem našla točený salám. Řeknu vám, že jsem vymyslela vynikající alternativu klasického guláše. Vyzkoušejte.

4. Plný hrnec výborného slepého guláše, který zasytí celou vaši rodinu a při kterém nebudete dlouho stát u sporáku.
Připravte si tento výborný slepý guláš bez masa. A pokud vám ještě chybí maso, přidejte dvě klobásy.

5. Vynikající recept na vepřový guláš na víně s kolínky
Vepřový guláš se u nás vždy vaří s vínem, není lepší varianta než je tato.

Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě