Bez vývaru si mnozí nedokážou představit nejen tradiční nedělní oběd, ale také mnohá jídla, v nichž představuje základ. Díky skvělé chuti dokáže zvýraznit husté krémové polévky, omáčky, rizota, nádivky, těstoviny a mnoho dalšího. Při jeho přípravě se však můžete setkat s několika komplikacemi, jako je například velké množství mastnoty. Co v takových případech dělat?
Bez vývaru si mnozí nedokážou představit nejen tradiční nedělní oběd, ale také mnohá jídla, v nichž představuje základ. Díky skvělé chuti dokáže zvýraznit husté krémové polévky, omáčky, rizota, nádivky, těstoviny a mnoho dalšího. Při jeho přípravě se však můžete setkat s několika komplikacemi, jako je například velké množství mastnoty. Co v takových případech dělat?
Každý vývar obsahuje určitý podíl tuku. Jde o jeho běžnou součást, kterou zpravidla získává přímo z masa nebo jiných ingrediencí, které do něj přidáte. Když je tuku ve vývaru přiměřeně, dokáže zvýraznit jeho chuť a zajistit, že polévka bude skutečně dokonalá.
Přesný opak však nastává, když je množství tuku příliš vysoké. V takových případech je vývar těžký a může způsobovat trávicí problémy.
Zdroj: Unsplash.com
Důvodů, proč je vývar mastný, je několik. K nejčastějším patří:
Mastný vývar nemusíte hned vylévat. Dá se zachránit, a to poměrně snadno – trikem, který používaly už naše babičky.
Hotovou polévku nechte vychladnout a dejte ji na několik hodin do lednice. Když ji vyndáte, mastnota by se měla nacházet na povrchu, odkud ji odstraníte pomocí lžíce.
Nemáte čas čekat, než vývar vychladne, a potřebujete okamžité řešení? Polévku po uvaření stáhněte z ohně a přelijte přes síto vystlané papírovou utěrkou. Ta zachytí přebytečnou mastnotu a umožní vám polévku ihned servírovat.
Potřebujete ještě nějaký trik? Mnoha hospodyňkám se osvědčil i ten s ledem. Celý proces je velmi jednoduchý. Led stačí dát do plastového sáčku a vložit do polévky. Chvíli počkejte a poté ho vyjměte.
Led by měl přitáhnout přebytečnou mastnotu, kterou spolu s ním vytáhnete. Dávejte si však pozor, abyste ho v polévce nenechali příliš dlouho. Mohl by se rozpustit a na mastnotu by neměl žádný účinek.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě