NejRecept.cz Polévky Hovězí vývar Je vývar příliš mastný? Otestovali jsme nejlepší triky, které ho zbaví přebytečného tuku.
Je vývar příliš mastný? Otestovali jsme nejlepší triky, které ho zbaví přebytečného tuku.
Recept Je vývar příliš mastný? Otestovali jsme nejlepší triky, které ho zbaví přebytečného tuku.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Bez vývaru si mnozí nedokážou představit nejen tradiční nedělní oběd, ale také mnohá jídla, v nichž představuje základ. Díky skvělé chuti dokáže zvýraznit husté krémové polévky, omáčky, rizota, nádivky, těstoviny a mnoho dalšího. Při jeho přípravě se však můžete setkat s několika komplikacemi, jako je například velké množství mastnoty. Co v takových případech dělat?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   2.2.2025

Je vývar příliš mastný? Otestovali jsme nejlepší triky, které ho zbaví přebytečného tuku.

Bez vývaru si mnozí nedokážou představit nejen tradiční nedělní oběd, ale také mnohá jídla, v nichž představuje základ. Díky skvělé chuti dokáže zvýraznit husté krémové polévky, omáčky, rizota, nádivky, těstoviny a mnoho dalšího. Při jeho přípravě se však můžete setkat s několika komplikacemi, jako je například velké množství mastnoty. Co v takových případech dělat?

Tuk ve vývaru je naprosto běžný

Každý vývar obsahuje určitý podíl tuku. Jde o jeho běžnou součást, kterou zpravidla získává přímo z masa nebo jiných ingrediencí, které do něj přidáte. Když je tuku ve vývaru přiměřeně, dokáže zvýraznit jeho chuť a zajistit, že polévka bude skutečně dokonalá.

Přesný opak však nastává, když je množství tuku příliš vysoké. V takových případech je vývar těžký a může způsobovat trávicí problémy.

Příprava receptu Je vývar příliš mastný? Otestovali jsme nejlepší triky, které ho zbaví přebytečného tuku., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Proč bývá vývar příliš mastný?

Důvodů, proč je vývar mastný, je několik. K nejčastějším patří:

  • Tučné masoje to jednoduché. Čím tučnější maso použijete, tím bude vývar mastnější. Na jeho vaření proto vybírejte o něco libovější kousky.
  • Tuk nacházející se na kostech – při vaření vývaru běžně používáme kosti, které mu dodávají intenzivní chuť. Někdy se však na nich nachází hodně tuku, kvůli čemuž je výsledná polévka těžká.
  • Nedostatečné odstraňování pěny – pěna na vývaru je jedním z kontroverznějších témat, na němž se kuchaři nemohou shodnout. Někteří tvrdí, že ji je třeba odstranit, jiní zase, že má v polévce zůstat. Obecně platí, že pěna může zvýšit mastnotu polévky. Pokud jste tedy použili tučnější maso nebo nechcete, aby byl vývar příliš těžký, měli byste ji během vaření odstraňovat.
  • Rychlé vaření na vysoké teplotěvývar by se měl vařit pomalu a na nižší teplotě, nejlépe 4 až 5 hodin. Tuto dobu byste neměli zkracovat. Kromě toho, že by pokrm nechutnal tak dobře, vysoká teplota by mohla rychleji uvolnit tuk z masa či kostí, což by vedlo k zakalení polévky a příliš vysoké mastnotě.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Pomalý poctivý kuřecí vývar
Pomalý poctivý kuřecí vývar

Co dělat s mastným vývarem?

Mastný vývar nemusíte hned vylévat. Dá se zachránit, a to poměrně snadno – trikem, který používaly už naše babičky.

Hotovou polévku nechte vychladnout a dejte ji na několik hodin do lednice. Když ji vyndáte, mastnota by se měla nacházet na povrchu, odkud ji odstraníte pomocí lžíce.

Nemáte čas čekat, než vývar vychladne, a potřebujete okamžité řešení? Polévku po uvaření stáhněte z ohně a přelijte přes síto vystlané papírovou utěrkou. Ta zachytí přebytečnou mastnotu a umožní vám polévku ihned servírovat.

Potřebujete ještě nějaký trik? Mnoha hospodyňkám se osvědčil i ten s ledem. Celý proces je velmi jednoduchý. Led stačí dát do plastového sáčku a vložit do polévky. Chvíli počkejte a poté ho vyjměte.

Led by měl přitáhnout přebytečnou mastnotu, kterou spolu s ním vytáhnete. Dávejte si však pozor, abyste ho v polévce nenechali příliš dlouho. Mohl by se rozpustit a na mastnotu by neměl žádný účinek.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář