Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších příloh. Skvěle chutnají a můžete je upravit na desítky různých způsobů. Kromě klasických vařených a pečených jsou výborné i hranolky či krémová kaše. Pokud jste se rozhodli, že je dnes připravíte a chystáte se je vařit, dávejte pozor, kdy do nich přidáváte sůl. Tento malý detail vám totiž může prodloužit pobyt v kuchyni.
Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších příloh. Skvěle chutnají a můžete je upravit na desítky různých způsobů. Kromě klasických vařených a pečených jsou výborné i hranolky či krémová kaše. Pokud jste se rozhodli, že je dnes připravíte a chystáte se je vařit, dávejte pozor, kdy do nich přidáváte sůl. Tento malý detail vám totiž může prodloužit pobyt v kuchyni.
Tipů na urychlení vaření brambor je nespočet. Někteří doporučují přidat do hrnce hned horkou vodu, ne studenou. Jiní zase tvrdí, že do vody je třeba přilít menší množství rozpuštěného másla nebo oleje. Jen málokdo však zmiňuje tu nejdůležitější věc, a tou je sůl.
Sůl je běžnou surovinou, která při vaření brambor nesmí chybět. Zajišťuje jejich lepší chuť a pomáhá jim zpevnit strukturu, čímž se snižuje riziko rozvaření.
Na sůl si však musíte dávat pozor. Pokud ji do vody přidáte v nesprávný čas, celý proces vaření se může prodloužit.
Otázkou tedy zůstává, kdy je ten nejlepší čas přidat do hrnce sůl? Odpověď je jasná – když je voda, ve které se brambory vaří, horká a začíná vřít.
Proč tomu tak je?
Důvodů je několik. Tím hlavním je to, že sůl umí zvýšit bod varu vody. Ačkoli jde zpravidla jen o velmi malé navýšení (v závislosti na množství použité soli), vaření se může prodloužit i o několik drahocenných minut, které byste mohli využít k přípravě jiného jídla nebo úklidu kuchyně.
Dále nesmíme zapomenout na to, co jsme zmínili výše – sůl zpevňuje strukturu brambor. Kvůli tomu jsou tvrdší a proces jejich vaření je delší. Pokud však sůl přidáte, když je voda už horká a brambory měkčí, ničeho takového se obávat nemusíte.
Zdroj: Unsplash.com
Do vody určené na vaření brambor nemusíte přidávat velké množství soli. Brambory budete tak či tak dochucovat ještě před podáváním nebo jinou úpravou, jako je například mixování.
Obecně stačí přidat jednu lžičku soli na každý litr vody. Sůl důkladně promíchejte, aby nezůstala na dně hrnce nebo přímo na bramborách.
S vařením brambor se pojí ještě jedna otázka – jakou vodu použít? Studenou nebo horkou?
Většina šéfkuchařů se shoduje na tom, že nejlepší je horká voda. Ta nejenže urychlí celý proces vaření, ale také bramborám pomůže udržet si velké množství důležitých vitamínů a minerálů a skvělou chuť.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě