Ceny másla jsou vysoké, kvůli čemuž se mnozí vyhýbají jeho používání v receptech, hledají různé náhrady nebo si ho doma sami připravují. Rozhodli jste se, že ho vyzkoušíte vyrobit i vy, ale nevíte, jak na to? Pomozte si našimi ověřenými radami.
Ceny másla jsou vysoké, kvůli čemuž se mnozí vyhýbají jeho používání v receptech, hledají různé náhrady nebo si ho doma sami připravují. Rozhodli jste se, že ho vyzkoušíte vyrobit i vy, ale nevíte, jak na to? Pomozte si našimi ověřenými radami.
Příprava domácího másla je velmi jednoduchá. Na celý recept budete potřebovat jen jednu surovinu, kterou je 33% smetana ke šlehání. Její množství se odvíjí od toho, kolik másla chcete. Pokud ho děláte poprvé, začněte jen s jedním kelímkem.
Kromě smetany si však nezapomeňte připravit i mixér, kterým ji důkladně vyšleháte, a sítko, přes které následně budete vzniklé máslo pasírovat.
Domácí máslo ze smetany je krémové a lahodné. Ve srovnání s tím kupovaným má zpravidla o něco výraznější chuť, protože neobsahuje žádné umělé přísady a stabilizátory.
Dávejte si ale pozor. Právě kvůli absenci stabilizátorů je trvanlivost másla mnohem kratší. Zkonzumovat byste ho měli do několika dnů od vyhotovení.
TIP: S domácím máslem můžete klidně experimentovat. Jeho chuť zvýrazníte například čerstvými nebo sušenými bylinkami či dokonce česnekem. Při přípravě bylinkového másla se můžete inspirovat naším receptem.
Zdroj: Pexels.com
Na domácí máslo budete potřebovat:
Postup:
Podmáslí, které vám vznikne při tvorbě másla, rozhodně nevyhazujte. Má skvělé výživové hodnoty a spolu s bílkovinami obsahuje i probiotika. Pokud byste ho nechtěli pít samotné, použijte ho při přípravě omáček, marinád, těsta na palačinky nebo při pečení domácího chleba.
Příprava domácího másla je velmi jednoduchá a nedá se při ní udělat mnoho chyb. Setkat se můžete například s tím, že jednotlivé složky (máslo a podmáslí) se od sebe neoddělují správně. Důvodem je zpravidla:
Pokud by mělo máslo nepříjemnou chuť, ujistěte se, že smetana nebyla zkažená nebo jí nevypršela trvanlivost.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě
A je ta 33% smetana skutečně smetana z mléka od krávy ? Já jen abyste pracně nešlehali nějakou náhražku ze ztuženého tuku, to by pak nebylo máslo ale Rama nebo Kunerol.