NejRecept.cz Tipy a triky Levné domácí máslo za pár minut? Stačí vám na něj jen jedna surovina.
Levné domácí máslo za pár minut? Stačí vám na něj jen jedna surovina.
Recept Levné domácí máslo za pár minut? Stačí vám na něj jen jedna surovina.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Ceny másla jsou vysoké, kvůli čemuž se mnozí vyhýbají jeho používání v receptech, hledají různé náhrady nebo si ho doma sami připravují. Rozhodli jste se, že ho vyzkoušíte vyrobit i vy, ale nevíte, jak na to? Pomozte si našimi ověřenými radami.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   22.2.2025

Levné domácí máslo za pár minut? Stačí vám na něj jen jedna surovina.

Ceny másla jsou vysoké, kvůli čemuž se mnozí vyhýbají jeho používání v receptech, hledají různé náhrady nebo si ho doma sami připravují. Rozhodli jste se, že ho vyzkoušíte vyrobit i vy, ale nevíte, jak na to? Pomozte si našimi ověřenými radami.

Co budete potřebovat na přípravu domácího másla?

Příprava domácího másla je velmi jednoduchá. Na celý recept budete potřebovat jen jednu surovinu, kterou je 33% smetana ke šlehání. Její množství se odvíjí od toho, kolik másla chcete. Pokud ho děláte poprvé, začněte jen s jedním kelímkem.

Kromě smetany si však nezapomeňte připravit i mixér, kterým ji důkladně vyšleháte, a sítko, přes které následně budete vzniklé máslo pasírovat.

Jak chutná domácí máslo ze smetany?

Domácí máslo ze smetany je krémové a lahodné. Ve srovnání s tím kupovaným má zpravidla o něco výraznější chuť, protože neobsahuje žádné umělé přísady a stabilizátory.

Dávejte si ale pozor. Právě kvůli absenci stabilizátorů je trvanlivost másla mnohem kratší. Zkonzumovat byste ho měli do několika dnů od vyhotovení.

TIP: S domácím máslem můžete klidně experimentovat. Jeho chuť zvýrazníte například čerstvými nebo sušenými bylinkami či dokonce česnekem. Při přípravě bylinkového másla se můžete inspirovat naším receptem.

Příprava receptu Levné domácí máslo za pár minut? Stačí vám na něj jen jedna surovina., krok 1
Zdroj: Pexels.com

Recept na domácí máslo

Na domácí máslo budete potřebovat:

  • smetanu ke šlehání (33 %)
  • bylinky nebo česnek na dochucení (volitelné)

Postup:

  1. Smetanu šlehejte, dokud si nevšimnete, že se v ní začínají tvořit hrudky. V tomto momentu pokračujte ve šlehání, dokud se máslo úplně neoddělí od podmáslí.
  2. Směs, která vám vznikla, přepasírujte přes látku.
  3. Hmotu, tedy máslo, důkladně vyždímejte, umístěte do misky, máselničky nebo uzavíratelné nádobky a uchovávejte v lednici.
  4. Pokud byste chtěli bylinkové nebo ochucené máslo, nezapomeňte do něj před vložením do lednice zapracovat bylinky, sůl nebo koření.

Podmáslí, které vám vznikne při tvorbě másla, rozhodně nevyhazujte. Má skvělé výživové hodnoty a spolu s bílkovinami obsahuje i probiotika. Pokud byste ho nechtěli pít samotné, použijte ho při přípravě omáček, marinád, těsta na palačinky nebo při pečení domácího chleba.

Jakým chybám se vyhnout?

Příprava domácího másla je velmi jednoduchá a nedá se při ní udělat mnoho chyb. Setkat se můžete například s tím, že jednotlivé složky (máslo a podmáslí) se od sebe neoddělují správně. Důvodem je zpravidla:

  • Nedostatečně vyšlehaná smetana – nebojte se proto v práci pokračovat dál. Šlehání by mělo trvat 10 až 15 minut.
  • Smetana s nízkým obsahem tuku – na přípravu másla je potřebná minimálně 33 % smetana.

Pokud by mělo máslo nepříjemnou chuť, ujistěte se, že smetana nebyla zkažená nebo jí nevypršela trvanlivost.

Komentáře k receptu
zet.em@seznam.cz    ·   26.2.2025   ·   Odpovědět   ·  

A je ta 33% smetana skutečně smetana z mléka od krávy ? Já jen abyste pracně nešlehali nějakou náhražku ze ztuženého tuku, to by pak nebylo máslo ale Rama nebo Kunerol.

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář