NejRecept.cz Zavařeniny Okurky Mají vaše okurky hořkou chuť? Na toto si dejte pozor.
Mají vaše okurky hořkou chuť? Na toto si dejte pozor.
Recept Mají vaše okurky hořkou chuť? Na toto si dejte pozor.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Stalo se vám už někdy, že jste s nadšením sklidili na zahradě okurky, ale po příchodu do kuchyně a jejich očištění jste zjistili, že mají nepříjemnou hořkou chuť? Nejste v tom sami. S tímto problémem se potýká velké množství lidí. Důvodem jsou sloučeniny s názvem kukurbitaciny, kterých je v okurkách někdy víc, než by mělo být. Dobrou zprávou ale je, že tomuto problému se dá poměrně snadno předejít.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.6.2025

Mají vaše okurky hořkou chuť? Na toto si dejte pozor.

Stalo se vám už někdy, že jste s nadšením sklidili na zahradě okurky, ale po příchodu do kuchyně a jejich očištění jste zjistili, že mají nepříjemnou hořkou chuť? Nejste v tom sami. S tímto problémem se potýká velké množství lidí. Důvodem jsou sloučeniny s názvem kukurbitaciny, kterých je v okurkách někdy víc, než by mělo být. Dobrou zprávou ale je, že tomuto problému se dá poměrně snadno předejít.

Běžná součást okurek

Kukurbitaciny jsou látky, které se v okurkách přirozeně vyskytují. Jejich úkolem je chránit plody před škůdci. V minulosti byly zastoupeny ve větším množství. Dnes je tomu jinak, a to především díky šlechtění.

I přes roky důkladného šlechtění se může občas stát, že některé okurky jsou přece jen mírně hořké. Kromě nepříjemné chuti ale nejsou zdraví škodlivé. Nemusíte se proto bát je konzumovat.

Co zvyšuje obsah kukurbitacinů?

Obsah kukurbitacinů se zvyšuje kvůli několika faktorům, mezi které patří:

  • Nedostatek vody – okurky obsahují vysoký podíl vody. Právě proto při svém růstu potřebují vydatnou zálivku. Pokud jim ji neposkytnete, s velkou pravděpodobností se setkáte s hořkými plody.
  • Nedostatek hnojiva nebo nesprávný typ – okurky nejsou příliš náročné na pěstování, ale aby se jim dařilo, budou potřebovat úrodnou půdu a občasné hnojení. V opačném případě se kromě hořké chuti setkáte i s dalšími problémy, jako je například nedostatečná úroda nebo příliš malé plody.
  • Nesprávně naplánovaná sklizeň – okurky nenechávejte na zahradě příliš dlouho. Sklízejte je postupně a pravidelně.

Hnojení, zálivka, typ půdy či plánování sklizně se odvíjí od odrůdy, kterou jste zasadili. Dobře si proto nastudujte potřebné informace, abyste se vyhnuli různým problémům a zbytečným chybám. Ty by vás mohly stát celou úrodu.

Příprava receptu Mají vaše okurky hořkou chuť? Na toto si dejte pozor., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Když už jsou okurky hořké

Sklidili jste okurky ze zahrady a téměř každý plod je hořký? V takovém případě máte dvě možnosti. Jednou z nich je jejich očištění a vložení do čisté vody, ve které je necháte několik hodin.

Pokud by to nepomohlo, zavařte je. Sladkokyselý nálev by je měl po určité době (obvykle po několika týdnech) zbavit nepříjemného hořkého tónu.

Hořkost se může objevit i u cuket

Nepříjemnou hořkou chuť můžete zaznamenat nejen u okurek, ale i v případě cuket. Tady si ale musíte dát velký pozor. Hořké cukety bývají na rozdíl od okurek toxické a nebezpečné. Často vedou k trávicím potížím a různým dalším zdravotním problémům. Pokud si tedy připravíte cuketu a všimnete si, že je nepříjemně hořká, raději ji vyhoďte.

Jak je ale možné, že cukety jsou nebezpečné a okurky ne?

Důvodem je především skutečnost, že v okurkách se obvykle nenachází tolik kukurbitacinů jako v cuketách. Jejich množství je většinou zanedbatelné a jediným negativním účinkem je nepříjemná chuť.

Nejlépe ale uděláte, když se o okurky budete správně starat a rozšíření kukurbitacinů se zcela vyhnete. Zajistíte si tak, že vaše úroda bude chutná a okurky budete moci nejen nastrouhat do salátu, ale také zavařovat nebo připravovat na jiné způsoby.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář