Stalo se vám už někdy, že jste s nadšením sklidili na zahradě okurky, ale po příchodu do kuchyně a jejich očištění jste zjistili, že mají nepříjemnou hořkou chuť? Nejste v tom sami. S tímto problémem se potýká velké množství lidí. Důvodem jsou sloučeniny s názvem kukurbitaciny, kterých je v okurkách někdy víc, než by mělo být. Dobrou zprávou ale je, že tomuto problému se dá poměrně snadno předejít.
Stalo se vám už někdy, že jste s nadšením sklidili na zahradě okurky, ale po příchodu do kuchyně a jejich očištění jste zjistili, že mají nepříjemnou hořkou chuť? Nejste v tom sami. S tímto problémem se potýká velké množství lidí. Důvodem jsou sloučeniny s názvem kukurbitaciny, kterých je v okurkách někdy víc, než by mělo být. Dobrou zprávou ale je, že tomuto problému se dá poměrně snadno předejít.
Kukurbitaciny jsou látky, které se v okurkách přirozeně vyskytují. Jejich úkolem je chránit plody před škůdci. V minulosti byly zastoupeny ve větším množství. Dnes je tomu jinak, a to především díky šlechtění.
I přes roky důkladného šlechtění se může občas stát, že některé okurky jsou přece jen mírně hořké. Kromě nepříjemné chuti ale nejsou zdraví škodlivé. Nemusíte se proto bát je konzumovat.
Obsah kukurbitacinů se zvyšuje kvůli několika faktorům, mezi které patří:
Hnojení, zálivka, typ půdy či plánování sklizně se odvíjí od odrůdy, kterou jste zasadili. Dobře si proto nastudujte potřebné informace, abyste se vyhnuli různým problémům a zbytečným chybám. Ty by vás mohly stát celou úrodu.
Zdroj: Unsplash.com
Sklidili jste okurky ze zahrady a téměř každý plod je hořký? V takovém případě máte dvě možnosti. Jednou z nich je jejich očištění a vložení do čisté vody, ve které je necháte několik hodin.
Pokud by to nepomohlo, zavařte je. Sladkokyselý nálev by je měl po určité době (obvykle po několika týdnech) zbavit nepříjemného hořkého tónu.
Nepříjemnou hořkou chuť můžete zaznamenat nejen u okurek, ale i v případě cuket. Tady si ale musíte dát velký pozor. Hořké cukety bývají na rozdíl od okurek toxické a nebezpečné. Často vedou k trávicím potížím a různým dalším zdravotním problémům. Pokud si tedy připravíte cuketu a všimnete si, že je nepříjemně hořká, raději ji vyhoďte.
Jak je ale možné, že cukety jsou nebezpečné a okurky ne?
Důvodem je především skutečnost, že v okurkách se obvykle nenachází tolik kukurbitacinů jako v cuketách. Jejich množství je většinou zanedbatelné a jediným negativním účinkem je nepříjemná chuť.
Nejlépe ale uděláte, když se o okurky budete správně starat a rozšíření kukurbitacinů se zcela vyhnete. Zajistíte si tak, že vaše úroda bude chutná a okurky budete moci nejen nastrouhat do salátu, ale také zavařovat nebo připravovat na jiné způsoby.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě