NejRecept.cz Sladká jídla Koblihy Mastné, tvrdé a nedopečené koblihy či boží milosti? Tato pravidla vám zaručí dokonalý výsledek.
Mastné, tvrdé a nedopečené koblihy či boží milosti? Tato pravidla vám zaručí dokonalý výsledek.
Recept Mastné, tvrdé a nedopečené koblihy či boží milosti? Tato pravidla vám zaručí dokonalý výsledek.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Koblihy a boží milosti nesmějí během masopustu chybět. Jsou nadýchané, chutné a skvěle zasytí. Nemluvě o tom, že jsou pevnou součástí našich tradic – připravují se už léta, přičemž mnohé domácnosti mají svůj vlastní recept, který si předávají z generace na generaci. Někdy se však může stát, že se koblihy nebo boží milosti jednoduše nepovedou. A to i v případě, že používáte osvědčený recept.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   18.2.2025

Mastné, tvrdé a nedopečené koblihy či boží milosti? Tato pravidla vám zaručí dokonalý výsledek.

Koblihy a boží milosti nesmějí během masopustu chybět. Jsou nadýchané, chutné a skvěle zasytí. Nemluvě o tom, že jsou pevnou součástí našich tradic – připravují se už léta, přičemž mnohé domácnosti mají svůj vlastní recept, který si předávají z generace na generaci. Někdy se však může stát, že se koblihy nebo boží milosti jednoduše nepovedou. A to i v případě, že používáte osvědčený recept.

Nejčastější problémy s koblihami

Nejprve se podíváme na problémy, které se pojí s koblihami. Mezi ty nejčastější patří:

Těsto je hutné, těžké a není nadýchané

Tento problém nejčastěji nastává tehdy, když při přípravě koblih spěcháte a těstu nedáte dostatek času, aby vykynulo. Kvůli tomu jsou koblihy příliš těžké a nemají svou charakteristickou nadýchanou strukturu.

Jinou příčinou může být mnoho mouky nebo nesprávné propracování těsta.

Řešení:

Jednotlivé suroviny důkladně promíchejte. Pomoci si můžete i kuchyňským robotem. Po zadělání nechte těsto alespoň hodinu kynout. Následně ho přesuňte na pomoučenou pracovní desku (s moukou to však nepřehánějte), vyválejte a vykrojte koblihy.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Koblihy pečené v troubě
Koblihy pečené v troubě

Koblihy při smažení nasáknou příliš mnoho oleje

Zdají se vám koblihy příliš mastné? S velkou pravděpodobností jste je ponořili do nedostatečně rozpáleného oleje. Případně bylo těsto příliš řídké nebo obsahovalo mnoho cukru.

Řešení:

Olej před smažením pořádně rozehřejte. Jeho teplota by měla být kolem 170 °C. Zároveň si pohlídejte, jaký recept používáte. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte do něj více mouky.

Příprava receptu Mastné, tvrdé a nedopečené koblihy či boží milosti? Tato pravidla vám zaručí dokonalý výsledek., krok 1
Zdroj: Depositphotos.com

Výsledné koblihy jsou zvenku spálené a uvnitř syrové

Jsou vaše koblihy uvnitř syrové a zvenku spálené? Nejčastěji za to může vysoká teplota oleje, která přesahuje 190 °C. V takových situacích se povrch koblih okamžitě osmaží (někdy až spálí), přičemž vnitřek se nestihne propéct.

Řešení:

Teplotu oleje snižte na 170 až 180 °C a koblihy smažte alespoň 2 až 3 minuty z obou stran.

Koblihy ztratily svůj pěkný tvar

Každý, kdo připravuje koblihy, si přeje, aby měly krásný oválný nebo kulatý tvar. Co ale dělat, pokud jsou i po důkladném vytvarování stále asymetrické? Důležité je sledovat kynutí těsta. Pokud mu totiž nedáte dostatek času, aby vyrostlo, nebude se vám s ním dobře pracovat. Nemluvě o tom, že během smažení může ztratit svůj pěkný tvar.

Řešení:

Těsto na koblihy by mělo kynout minimálně hodinu. Přesný čas závisí na tom, jaký recept používáte a z jakého množství těsto připravujete.

Těsto je po vychladnutí tvrdé

Jsou vaše koblihy krásně nadýchané, ale po vychladnutí ztvrdnou? Důvodem je obvykle velké množství mouky a příliš dlouhé hnětení či smažení.

Řešení:

S těstem pracujte svižně. Jakmile si všimnete, že se jednotlivé suroviny spojily, vložte ho do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechte vykynout. Poté se ujistěte, že koblihy smažíte 2, maximálně 3 minuty z každé strany. Zajistíte tak, že nebudou nasáklé olejem a zachovají si svou nadýchanou strukturu i po vychladnutí.

Nejčastější problémy při přípravě božích milostí

Příprava božích milostí je zpravidla o něco jednodušší, protože jejich těsto nemusí kynout. Po zadělání můžete ihned začít smažit. To ale neznamená, že se neobjeví některé problémy, například:

Boží milosti jsou tvrdé a hutné

Boží milosti by měly být po osmažení nadýchané a křehké. Pokud jsou však místo toho tvrdé nebo hutné, možná jste do těsta přidali mnoho mouky, bylo příliš silné nebo se jednotlivé suroviny nespojily správně.

Řešení:

Na přípravu božích milostí vždy použijte osvědčený recept a při hnětení těsto nezasypávejte příliš velkým množstvím mouky. Dále se ujistěte, že suroviny jsou důkladně zpracované (pomoci si můžete kuchyňským robotem) a že těsto není příliš silné.

Těsto se při smažení nenafoukne

Boží milosti jsou známé tím, že se během smažení nafouknou, čímž získávají svou křupavost. Pokud se vám však nedaří a jsou placaté a tenké, může být na vině olej, který nebyl dostatečně rozehřátý. Případně bylo těsto příliš silné.

Řešení:

Těsto na boží milosti by mělo mít tloušťku přibližně 2 až 3 mm. Před smažením si proto důkladně zkontrolujte sílu vyváleného těsta. Dále sledujte i teplotu oleje, která by měla být podobná jako u koblih, tedy 170 – 180 °C.

Boží milosti jsou příliš mastné

I zde je největším problémem nedostatečně rozehřátý olej. Těsto ho při smažení nasákne a výsledné boží milosti jsou těžké. Někdy ale může být příčinou i velké množství smetany nebo másla v těstě.

Řešení:

Ujistěte se, že používáte správný recept, a boží milosti vkládejte pouze do dostatečně rozpáleného oleje.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář