Máte doma velké množství máty a nevíte, co s ní? Sázkou na jistotu je sladký a chutný sirup, který můžete používat k přípravě domácích limonád nebo k ochucení dezertů. Pokud jste ho už stihli připravit nebo vás láká spíše něco jiného, vyzkoušejte alespoň jeden z těchto pěti méně tradičních způsobů zpracování máty.
Máte doma velké množství máty a nevíte, co s ní? Sázkou na jistotu je sladký a chutný sirup, který můžete používat k přípravě domácích limonád nebo k ochucení dezertů. Pokud jste ho už stihli připravit nebo vás láká spíše něco jiného, vyzkoušejte alespoň jeden z těchto pěti méně tradičních způsobů zpracování máty.
Domácí pesto je ingredience k nezaplacení. Dokážete s ním ochutit maso, brambory, špagety i zeleninové saláty. Má výraznou chuť a můžete si ho přizpůsobit podle sebe – je jen na vás, jaké suroviny do něj použijete. Jednou z nich může být i máta, která si velmi dobře rozumí s ostatními bylinkami.
Máta je sama o sobě výrazná, proto ji do pesta nemusíte přidávat ve velkém množství. Ve většině případů stačí jen pár lístků.
A jak si připravit dokonalé mátové pesto? Kromě máty na něj budete potřebovat i:
Jednotlivé suroviny rozdrťte v hmoždíři nebo mixéru. Pro krémovější a ještě lepší chuť k nim můžete přidat i ořechy.
Zdroj: Unsplash.com
Ne každý to ví, ale máta dokáže zvýraznit chuť ovoce. Právě proto je jako stvořená do letních salátů, kterým také dodá svěžest a příjemnou vůni.
Máta se hodí zejména k těmto druhům ovoce:
Mátové lístky stačí jen omýt pod studenou tekoucí vodou, přidat k ovoci, promíchat a nechat pár minut odstát. Salát pak můžete podávat i s mátou, která ho bude krásně zdobit.
Máta umí osvěžit i některé dezerty. Můžete ji použít například k ochucení polev nebo krémů. Perfektní je zejména v kombinaci s čokoládou.
Mátové lístky můžete využít i přímo v těstě na muffiny, perník nebo bábovku. V takovém případě je omyjte, nasekejte najemno a přimíchejte k ostatním surovinám. Není třeba se ničeho bát. Tím, že kousky máty jsou velmi malé, vám při jídle nebudou vadit.
Připravte si během léta osvěžující drinky. Mátu do nich přitom nemusíte přidávat jen ve formě sirupu (recept na něj najdete zde) nebo čerstvých lístků, ale i ve formě ledu. Jak na to? Stačí, když bylinku omyjete, lístky nakrájíte na menší části a vložíte je do formy na led. Poté je zalijte vodou a dejte do mrazáku.
Takto připravený led je nejen efektní, ale také chutný. Limonádám dokáže dodat zcela nový rozměr.
TIP: Pokud byste chtěli experimentovat trochu víc, do ledu přidejte kromě máty i bobulovité ovoce.
Máta je jako stvořená do některých druhů krémových polévek, jako je hrášková, cuketová nebo květáková. Svěží zelené lístky dokážou pokrm mírně odlehčit a zvýraznit chuť některých surovin – zejména koření.
Důležité ale je vědět, kdy mátu do polévky přidat. Nejlepší je to udělat až na závěr, těsně předtím, než budete chtít pokrm stáhnout z ohně. Zabráníte tak tomu, že lístky kvůli vysoké teplotě ztratí svou charakteristickou chuť.
Mátu můžete použít celou nebo nakrájenou na větší kousky. Ideální je první možnost. Celé lístky se vám budou před servírováním vytahovat z hrnce mnohem snadněji.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě