NejRecept.cz Magazín Domácnost Máte hodně citrusů a nevíte, co s nimi? Připravte si z nich bonbony, domácí likér nebo účinný čistič.
Máte hodně citrusů a nevíte, co s nimi? Připravte si z nich bonbony, domácí likér nebo účinný čistič.
Recept Máte hodně citrusů a nevíte, co s nimi? Připravte si z nich bonbony, domácí likér nebo účinný čistič.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Sezóna citrusů stále neskončila. Pokud jste jejich milovníky a nedáte dopustit na šťavnatý pomeranč nebo sladkou mandarinku, určitě byste měli vědět, na jaké všechny způsoby se dají využít. Kromě přímé konzumace jsou perfektní i do dezertů či dokonce do slaných jídel.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   20.1.2025

Máte hodně citrusů a nevíte, co s nimi? Připravte si z nich bonbony, domácí likér nebo účinný čistič.

Sezóna citrusů stále neskončila. Pokud jste jejich milovníky a nedáte dopustit na šťavnatý pomeranč nebo sladkou mandarinku, určitě byste měli vědět, na jaké všechny způsoby se dají využít. Kromě přímé konzumace jsou perfektní i do dezertů či dokonce do slaných jídel.

Do sladkých dezertů

Citrusy jsou v první řadě dokonalé na přípravu různých sladkých dezertů. Využít je můžete na více způsobů, jako jsou:

Ochucení těsta

Citrónová nebo pomerančová kůra dokáže zvýraznit chuť těsta (například palačinkového) a dát mu úplně nový rozměr. Přitom na takový efekt stačí použít jen velmi malé množství kůry – pár lžiček v závislosti na tom, z jakého množství mouky těsto připravujete.

Příprava krému

Smetanový, tvarohový, pudinkový nebo máslový krém můžete ochutit stejně jako těsto. Stačí do něj nastrouhat trochu kůry. Jiným řešením je přidat do něj pár kapek propasírované šťávy nebo vmíchat menší kousky pomeranče či mandarinky.

Zdravé bonbony

Máte-li doma hodně pomerančů, mandarinek nebo citronů, umyjte je, vydlabejte a kůru nakrájejte na menší části. Následně ji namočte do vody, obalte v krystalovém cukru a zdravé sladkosti máte hotové.

Ochucený cukr

Tak jako si doma můžete smícháním vanilky a cukru vytvořit vanilkový cukr, tak si můžete udělat i ten citrusový. Do sklenice nasypte trochu krystalového cukru, nastrouhejte do něj kůru z citronu, promíchejte a alespoň den počkejte. Kůra cukr skvěle provoní a vytvoří vám sladké koření, které budete moci používat při pečení.

Příprava receptu Máte hodně citrusů a nevíte, co s nimi? Připravte si z nich bonbony, domácí likér nebo účinný čistič., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Do slaných pokrmů

Tím, že citrusy mají mírně nasládlou chuť, jsou ideální spíše do receptů na dezerty, koláče a sladké pokrmy. To však neznamená, že s nimi nemůžete mírně zaexperimentovat a přidat je i do slaných jídel.

Citronová šťáva a kůra se výborně hodí například na ochucení těstovin s parmazánem nebo krémovou omáčkou. Pomeranč a pomelo zase využijete při vaření asijských polévek.

Citrusová kůra je dále vhodná i na ochucení strouhanky, ve které následně budete smažit ryby a maso, a svěží kyselá šťáva z citronů je ideální na dokončení grilovaného či dušeného masa.

Na čištění a zkrášlení domácnosti

Použili jste citrusy při vaření a pečení, ale i přesto vám nějaké zbyly a nevíte, co s nimi? Zužitkujte je ve své domácnosti.

  • Provonění interiéru – přebytečné citrony, pomeranče nebo grepy můžete napíchat hřebíčky a udělat si z nich přírodní difuzér, který provoní všechny místnosti.
  • Mytí nádobí – citronová šťáva je skvělým čističem, který si poradí i s těmi nejodolnějšími nečistotami. Máte-li připálený hrnec, nalijte do něj trochu šťávy, přidejte vodu a nechte několik hodin odstát. Následně roztok vylijte a hrnec umyjte. Jiným řešením je roztok oleje a šťávy, který je jako stvořený na vyleštění příborů.
  • Čištění kuchyňského vybavení – citronová šťáva vám pomůže zbavit se i vodního kamene na kohoutku. Stačí, když ho jí potřete, pár minut počkáte a umyjete. Na umytí samotného dřezu vám zase pomůže šťáva smíchaná s vodou, octem, sodou a solí. Případně šťávu zkombinujte s vodou a vyčistěte jí mastnou mikrovlnku, troubu a digestoř.

Další využití citrusů

Použití citrusů v domácnosti nemá skutečně žádné hranice. Pokud by vám předchozí tipy nestačily, z ovoce můžete připravit ochucený led vhodný do alkoholických nebo nealkoholických nápojů, svěží bylinkové máslo či dokonce domácí likér.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář