Sezóna citrusů stále neskončila. Pokud jste jejich milovníky a nedáte dopustit na šťavnatý pomeranč nebo sladkou mandarinku, určitě byste měli vědět, na jaké všechny způsoby se dají využít. Kromě přímé konzumace jsou perfektní i do dezertů či dokonce do slaných jídel.
Sezóna citrusů stále neskončila. Pokud jste jejich milovníky a nedáte dopustit na šťavnatý pomeranč nebo sladkou mandarinku, určitě byste měli vědět, na jaké všechny způsoby se dají využít. Kromě přímé konzumace jsou perfektní i do dezertů či dokonce do slaných jídel.
Citrusy jsou v první řadě dokonalé na přípravu různých sladkých dezertů. Využít je můžete na více způsobů, jako jsou:
Citrónová nebo pomerančová kůra dokáže zvýraznit chuť těsta (například palačinkového) a dát mu úplně nový rozměr. Přitom na takový efekt stačí použít jen velmi malé množství kůry – pár lžiček v závislosti na tom, z jakého množství mouky těsto připravujete.
Smetanový, tvarohový, pudinkový nebo máslový krém můžete ochutit stejně jako těsto. Stačí do něj nastrouhat trochu kůry. Jiným řešením je přidat do něj pár kapek propasírované šťávy nebo vmíchat menší kousky pomeranče či mandarinky.
Máte-li doma hodně pomerančů, mandarinek nebo citronů, umyjte je, vydlabejte a kůru nakrájejte na menší části. Následně ji namočte do vody, obalte v krystalovém cukru a zdravé sladkosti máte hotové.
Tak jako si doma můžete smícháním vanilky a cukru vytvořit vanilkový cukr, tak si můžete udělat i ten citrusový. Do sklenice nasypte trochu krystalového cukru, nastrouhejte do něj kůru z citronu, promíchejte a alespoň den počkejte. Kůra cukr skvěle provoní a vytvoří vám sladké koření, které budete moci používat při pečení.
Zdroj: Unsplash.com
Tím, že citrusy mají mírně nasládlou chuť, jsou ideální spíše do receptů na dezerty, koláče a sladké pokrmy. To však neznamená, že s nimi nemůžete mírně zaexperimentovat a přidat je i do slaných jídel.
Citronová šťáva a kůra se výborně hodí například na ochucení těstovin s parmazánem nebo krémovou omáčkou. Pomeranč a pomelo zase využijete při vaření asijských polévek.
Citrusová kůra je dále vhodná i na ochucení strouhanky, ve které následně budete smažit ryby a maso, a svěží kyselá šťáva z citronů je ideální na dokončení grilovaného či dušeného masa.
Použili jste citrusy při vaření a pečení, ale i přesto vám nějaké zbyly a nevíte, co s nimi? Zužitkujte je ve své domácnosti.
Použití citrusů v domácnosti nemá skutečně žádné hranice. Pokud by vám předchozí tipy nestačily, z ovoce můžete připravit ochucený led vhodný do alkoholických nebo nealkoholických nápojů, svěží bylinkové máslo či dokonce domácí likér.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě