Sezóna borůvek trvá zpravidla od července do konce srpna nebo začátku září. V tomto čase je můžeme sbírat z keřů na zahradě či dokonce i v lese. Nehledě na to, zda máte doma lesní nebo zahradní (kanadské) borůvky, pokud se je rozhodnete zmrazit, musíte se vyhýbat jedné chybě, kvůli které by mohly velmi jednoduše ztratit svou charakteristickou chuť.
Sezóna borůvek trvá zpravidla od července do konce srpna nebo začátku září. V tomto čase je můžeme sbírat z keřů na zahradě či dokonce i v lese. Nehledě na to, zda máte doma lesní nebo zahradní (kanadské) borůvky, pokud se je rozhodnete zmrazit, musíte se vyhýbat jedné chybě, kvůli které by mohly velmi jednoduše ztratit svou charakteristickou chuť.
Otázka, která lidi rozděluje do dvou skupin. Někteří tvrdí, že borůvky není dobré před zmrazením mýt, protože mohou ztratit svou pevnost. Právě proto je jen rukama nebo suchým hadříkem zbaví největších nečistot a dají do mrazáku.
Jiní zase věří, že borůvky je nutné mýt, protože se na nich často nacházejí nečistoty, které nejsou vidět ani pouhým okem. Pesticidy či různé bakterie mohou později vést k bolestem žaludku a jiným zdravotním problémům.
Obecně platí, že borůvky byste před zmrazením měli opatrně propláchnout, ale je potřeba dávat si pozor na jednu věc – sušení. Ovoce nesmíte vložit do mrazáku mokré, protože nejenže ztratí chuť a konzistenci, ale jednotlivé kousky se také spojí a po rozmrazení se z nich stane kaše.
Zdroj: Unsplash.com
Borůvky před zmrazením opláchněte pod proudem vody. Pokud byste se báli, že voda z nich nesmyje všechny bakterie, můžete do ní přidat pár kapek octa. Bobule nechte v tomto roztoku jen pár minut a poté znovu propláchněte čistou vodou.
Takto umyté borůvky rozložte na papírovou utěrku a nechte je přirozeně vyschnout. Dávejte si pozor, aby ovoce nebylo v jedné hromadě. Proces schnutí by totiž mohl být mnohem delší.
Když si budete jistí, že borůvky jsou úplně suché, můžete je vložit do mrazáku a nechat zmrazit. Ideálně, pokud je rozložíte na tác nebo plech, kde budou hezky rozprostřené a nebudou se vzájemně dotýkat. Po zmrazení je můžete vložit do jednoho sáčku a vrátit do mrazáku.
Borůvky byste neměli skladovat v mrazáku příliš dlouho. I přes správnou přípravu by totiž po určité době mohly ztratit svou chuť, vůni a pevnost.
Nejlépe uděláte, když borůvky spotřebujete do 6 až 12 měsíců. Platí, že čím dříve tak uděláte, tím lépe.
TIP NA ZÁVĚR: Pokud byste měli borůvky v mrazáku příliš dlouho a nevíte, co s nimi udělat, uvařte z nich domácí džem. Ten se vám později hodí například při pečení.
1. Domácí borůvkový džem
Z 1 kg borůvek a 500 g kr. cukru připravíte chutný borůvkový džem. Samozřejmě cukru můžete ubrat, já měla pravé lesní borůvky, které byly velmi kyselé. Pokud máte ze své zahrady ty šlechtěné velké, tak ty budou určitě sladší. Určitě zkuste, pouze ovoce a cukr, stará klasická metoda vaření džemíku. Autor: Triniti
2. Borůvková bublanina jako pavučinka
Nedávno jsem v nějakém letáku, už ani nevím ve kterým, viděla zlevněné borůvky. Hned jsem nařídila manželovi, aby je koupil a tak jsem vymýšlela co z nich. Přišla mi na um moje oblíbená bublanina, kterou dělávám hlavně z domácích jahod a třešní, ale dostala jsem na ni takovou chuť, že musela být i z kupovaných borůvek. Byla fantastická. To těsto je měkoučké a nadýchané. Vrch na závěr ještě posypu moučkovým cukrem. Autor: Adkas
3. Tvarohový koláč s borůvkami
Nemohla jsem se rozhodnout, jestli na víkend upéct něco s tvarohem, na který jsem měla chuť, nebo zužitkovat borůvky, které mi zabíraly místo v mrazáku. Nakonec jsem to vyřešila :) použila jsem tvaroh i borůvky a výsledkem je tento vynikající koláč.
4. Jednoduchý tvarohovo borůvkový koláč s drobenkou
Ani u nás během víkendu nesměla chybět sladká dobrůtka, na které si pochutnala celá moje rodinka. Osvěžující borůvky dodaly jemnou kyselost a přislazená tvarohová nádivka právě zmíněnou sladkost. Autor: Mineralka
5. Vynikající borůvková zmrzlina
Domácí ovocná zmrzlina připravena ze smetany, vanilky, borůvek, cukru a citrónové šťávy. Mňam :) V létě dokonale osvěží. Pokud nemáte borůvky, můžete použít jakékoliv ovoce, například i nyní sezónní jahody, později meruňky, maliny, rybíz, ... Autor: Triniti
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě