NejRecept.cz Tipy a triky Na co si dát pozor při sušení bylinek? Kompletní průvodce, jak na to.
Na co si dát pozor při sušení bylinek? Kompletní průvodce, jak na to.
Recept Na co si dát pozor při sušení bylinek? Kompletní průvodce, jak na to.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Sezóna bylinek se pomalu rozbíhá a vy se už nemůžete dočkat, až si některé z nich půjdete nasbírat? Čerstvé bylinky mají výraznou chuť a dají se použít do různých jídel, dezertů i nápojů. Problém je však v tom, že v čerstvém stavu vydrží velmi krátce. Pokud je chcete používat týdny či měsíce, nejlepším řešením je usušit je. Na co si při sušení bylinek dát pozor?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   13.5.2025

Na co si dát pozor při sušení bylinek? Kompletní průvodce, jak na to.

Sezóna bylinek se pomalu rozbíhá a vy se už nemůžete dočkat, až si některé z nich půjdete nasbírat? Čerstvé bylinky mají výraznou chuť a dají se použít do různých jídel, dezertů i nápojů. Problém je však v tom, že v čerstvém stavu vydrží velmi krátce. Pokud je chcete používat týdny či měsíce, nejlepším řešením je usušit je. Na co si při sušení bylinek dát pozor?

Na sběr jděte ve správný čas

Pokud chcete, aby měly bylinky tu nejvýraznější vůni a zároveň i nejvyšší podíl všech potřebných látek, na jejich sběr se vydejte ráno nebo dopoledne. Zároveň sbírejte jen zdravé části, které jsou bez nějakých skvrn, plísní a podobně.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Medvědí česnek - na uskladnění
Medvědí česnek - na uskladnění

Vyberte si vhodný typ sušení

Bylinky můžete sušit několika způsoby. Obvykle se využívají tyto:

  • Přirozené/volné sušení – jde o takový způsob, při kterém bylinky jen rozložíte na stůl nebo síto v dobře větrané místnosti a necháte je, ať se postupně vysuší úplně samy. Dávejte však pozor, aby na ně nesvítilo slunce a aby se navzájem nepřekrývaly.
  • Sušení v sušičce – sušička je perfektním pomocníkem, který urychlí celý proces sušení. Většina disponuje různými speciálními funkcemi a programy, které jsou přizpůsobené na bylinky. Umí vám tak zaručit ty nejlepší výsledky.
  • Sušení v troubě – trouba umí částečně nahradit klasickou sušičku a urychlit tak proces sušení. Dávejte si ale pozor na to, abyste nenastavili příliš vysokou teplotu. Bylinky byste mohli spálit. Nejlepší teplota na sušení je okolo 20 – 30 °C, přičemž dvířka trouby by měla být po celou dobu sušení mírně pootevřená.
  • Sušení v mikrovlnce – nejrychlejší způsob, jak vysušit bylinky. Některé mikrovlnky mají speciální programy určené na sušení. Pokud by ta vaše neměla, není to žádný problém. Nastavte nejvyšší možný výkon a bylinky sušte v půlminutových intervalech. Mezitím je kontrolujte a otáčejte, abyste měli jistotu, že se vysuší rovnoměrně.

Příprava receptu Na co si dát pozor při sušení bylinek? Kompletní průvodce, jak na to., krok 1
Zdroj: Pexels.com

Bylinky vždy důkladně rozložte

Bez ohledu na to, jestli bylinky sušíte v mikrovlnce, sušičce, troubě nebo na vzduchu, je důležité, aby byly vždy rovnoměrně rozložené a nepřekrývaly se. V opačném případě by se mohlo stát, že se celý proces sušení zbytečně prodlouží.

Bylinky během sušení kontrolujte

Bylinky neustále kontrolujte a zjistěte, jestli se některé lístky neusušily dříve. To, že jsou hotové, zjistíte velmi jednoduše. Měly by být křehké a měly by se dát snadno lámat nebo rozdrtit. Při jejich manipulaci si proto dávejte pozor. Pokud nechcete, aby se z nich stal prášek, ze sušičky, trouby nebo mikrovlnky je vytahujte vždy opatrně.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Pesto z medvědího česneku
Pesto z medvědího česneku

Vyberte správné místo na skladování

Sušené bylinky byste měli skladovat na tmavém a suchém místě. Ideálně v nádobě s pevným uzávěrem, která je ochrání před vnějšími faktory, jako je například prach nebo zvýšená vlhkost.

Místo velkých nádob skladujte bylinky spíš v těch menších, kde se zbytečně nezlomí. Výhodou menších sklenic nebo jiných nádob je i to, že se s nimi při vaření nebo pečení pracuje mnohem lépe.

Z materiálů je na skladování bylinek nejlepší sklo, které je pevné, zdravotně nezávadné a nemá tendenci ovlivňovat chuť. Naopak vyhnout byste se měli mikrotenovým sáčkům nebo plastovým nádobám.

TIP: Pro lepší přehled si na každou nádobu napište, co se v ní nachází. Výrazně si tak usnadníte používání bylinek.

Nezapomínejte na uskladněné bylinky

Bylinky, které správně usušíte a uskladníte, by vám měly vydržet v dobrém stavu přibližně dva roky. To je poměrně dlouhá doba, proto pokud je nepoužíváte pravidelně, jednou za čas je zkontrolujte.

Zjistěte, jestli bylinky nezvlhly, nezplesnivěly nebo se jim nezměnila barva. Pokud si něčeho takového začnete všímat, okamžitě zakročte. Bylinky, které jsou dobré, přemístěte do jiné nádoby i na jiné místo.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář