Sezóna bylinek se pomalu rozbíhá a vy se už nemůžete dočkat, až si některé z nich půjdete nasbírat? Čerstvé bylinky mají výraznou chuť a dají se použít do různých jídel, dezertů i nápojů. Problém je však v tom, že v čerstvém stavu vydrží velmi krátce. Pokud je chcete používat týdny či měsíce, nejlepším řešením je usušit je. Na co si při sušení bylinek dát pozor?
Sezóna bylinek se pomalu rozbíhá a vy se už nemůžete dočkat, až si některé z nich půjdete nasbírat? Čerstvé bylinky mají výraznou chuť a dají se použít do různých jídel, dezertů i nápojů. Problém je však v tom, že v čerstvém stavu vydrží velmi krátce. Pokud je chcete používat týdny či měsíce, nejlepším řešením je usušit je. Na co si při sušení bylinek dát pozor?
Pokud chcete, aby měly bylinky tu nejvýraznější vůni a zároveň i nejvyšší podíl všech potřebných látek, na jejich sběr se vydejte ráno nebo dopoledne. Zároveň sbírejte jen zdravé části, které jsou bez nějakých skvrn, plísní a podobně.
Bylinky můžete sušit několika způsoby. Obvykle se využívají tyto:
Zdroj: Pexels.com
Bez ohledu na to, jestli bylinky sušíte v mikrovlnce, sušičce, troubě nebo na vzduchu, je důležité, aby byly vždy rovnoměrně rozložené a nepřekrývaly se. V opačném případě by se mohlo stát, že se celý proces sušení zbytečně prodlouží.
Bylinky neustále kontrolujte a zjistěte, jestli se některé lístky neusušily dříve. To, že jsou hotové, zjistíte velmi jednoduše. Měly by být křehké a měly by se dát snadno lámat nebo rozdrtit. Při jejich manipulaci si proto dávejte pozor. Pokud nechcete, aby se z nich stal prášek, ze sušičky, trouby nebo mikrovlnky je vytahujte vždy opatrně.
Sušené bylinky byste měli skladovat na tmavém a suchém místě. Ideálně v nádobě s pevným uzávěrem, která je ochrání před vnějšími faktory, jako je například prach nebo zvýšená vlhkost.
Místo velkých nádob skladujte bylinky spíš v těch menších, kde se zbytečně nezlomí. Výhodou menších sklenic nebo jiných nádob je i to, že se s nimi při vaření nebo pečení pracuje mnohem lépe.
Z materiálů je na skladování bylinek nejlepší sklo, které je pevné, zdravotně nezávadné a nemá tendenci ovlivňovat chuť. Naopak vyhnout byste se měli mikrotenovým sáčkům nebo plastovým nádobám.
TIP: Pro lepší přehled si na každou nádobu napište, co se v ní nachází. Výrazně si tak usnadníte používání bylinek.
Bylinky, které správně usušíte a uskladníte, by vám měly vydržet v dobrém stavu přibližně dva roky. To je poměrně dlouhá doba, proto pokud je nepoužíváte pravidelně, jednou za čas je zkontrolujte.
Zjistěte, jestli bylinky nezvlhly, nezplesnivěly nebo se jim nezměnila barva. Pokud si něčeho takového začnete všímat, okamžitě zakročte. Bylinky, které jsou dobré, přemístěte do jiné nádoby i na jiné místo.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě