NejRecept.cz Sladká jídla Ovocné knedlíky Švestkové knedlíky Nejlepší bramborové knedlíky. Zapište si správný poměr mouky a brambor, který je základem úspěchu.
Nejlepší bramborové knedlíky. Zapište si správný poměr mouky a brambor, který je základem úspěchu.
Recept Nejlepší bramborové knedlíky. Zapište si správný poměr mouky a brambor, který je základem úspěchu.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Švestkové knedlíky jsou tradičním jídlem, které mají rádi mnozí milovníci sladkého. Připravují se z bramborového těsta, které je univerzální a kromě švestek se dá naplnit i jiným ovocem, džemem či dokonce čokoládou. Spolu s náplní hraje důležitou roli i samotná posypka. Nejpopulárnější je maková, ale skvěle chutná i kakaová či ta ze strouhanky.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   16.9.2024

Nejlepší bramborové knedlíky. Zapište si správný poměr mouky a brambor, který je základem úspěchu.

Švestkové knedlíky jsou tradičním jídlem, které mají rádi mnozí milovníci sladkého. Připravují se z bramborového těsta, které je univerzální a kromě švestek se dá naplnit i jiným ovocem, džemem či dokonce čokoládou. Spolu s náplní hraje důležitou roli i samotná posypka. Nejpopulárnější je maková, ale skvěle chutná i kakaová či ta ze strouhanky.

Dlouhá historie sahající až do středověku

Švestkové knedlíky jsou důležitou součástí české kuchyně. Jejich kořeny sahají až do středověku, kdy je měly rády zejména rolnické rodiny, protože byly jednoduché na přípravu a levné. Většina surovin se totiž dala vypěstovat přímo doma.

Ovocné knedlíky si v průběhu let získaly popularitu v různých evropských zemích. Kromě Česka je s oblibou připravují i domácnosti na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku nebo Německu.

Dokonalé sezónní jídlo

Švestkové knedlíky se v minulosti připravovaly hlavně na přelomu léta a podzimu, kdy dozrávaly švestky. Později, když lidé začali ovoce stále více konzervovat, se tento pokrm dostal i do jejich jarního či zimního jídelníčku.

Zajímavost: V některých regionech Česka byly švestkové knedlíky považovány za symbol hojnosti a rodinného života. Často se proto připravovaly během svátků nebo oslav.

Příprava receptu Nejlepší bramborové knedlíky. Zapište si správný poměr mouky a brambor, který je základem úspěchu., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Různé způsoby přípravy

Postup přípravy švestkových knedlíků se liší v závislosti na regionu. V některých převládají knedlíky posypané mákem, v jiných zase kakaem, ořechy nebo sladkou opečenou strouhankou.

Rozdíly pak můžete sledovat i v samotném těstě. Bramborové je sice klasikou, která je nejrozšířenější, ale některé domácnosti připravují tento pokrm i z tvarohového či dokonce kynutého těsta.

Jednoduché přizpůsobení

Knedlíky z bramborového, tvarohového nebo kynutého těsta můžete naplnit různými náplněmi. Nejpopulárnější jsou čerstvé nebo kompotované švestky, ale výborně chutnají i jahody, meruňky, broskve či dokonce borůvky.

Samostatnou kategorií jsou knedlíky na slano. Ty bývají plněné uzeným masem či kysaným zelím.

Nejlepší švestkové knedlíky s mákem

Dostali jste chuť na měkké a šťavnaté švestkové knedlíky? Při jejich přípravě dbejte hlavně na správný poměr brambor a mouky. Pokud si chcete být jisti, že se vám povedou, vyzkoušejte náš ověřený recept.

Na těsto budete potřebovat 800 g brambor, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, špetku soli, švestky, mletý mák, moučkový cukr a máslo.

  1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a nastrouháme nebo protlačíme.
  2. Máme-li čerstvé švestky, omyjeme je a vypeckujeme. V případě kompotu slijeme šťávu.
  3. Do nastrouhaných brambor přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto.
  4. Těsto rozválíme, nakrájíme na čtverce, na každý položíme švestku a vytvarujeme do kuličky.
  5. Do většího hrnce dáme vařit vodu. Když se začne vařit, postupně do ní vložíme několik knedlíků. Jakmile vyplavou na povrch, povaříme je 5 až 6 minut.
  6. Hotové knedlíky polijeme máslem a posypeme mákem smíchaným s moučkovým cukrem.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář