Švestkové knedlíky jsou tradičním jídlem, které mají rádi mnozí milovníci sladkého. Připravují se z bramborového těsta, které je univerzální a kromě švestek se dá naplnit i jiným ovocem, džemem či dokonce čokoládou. Spolu s náplní hraje důležitou roli i samotná posypka. Nejpopulárnější je maková, ale skvěle chutná i kakaová či ta ze strouhanky.
Švestkové knedlíky jsou tradičním jídlem, které mají rádi mnozí milovníci sladkého. Připravují se z bramborového těsta, které je univerzální a kromě švestek se dá naplnit i jiným ovocem, džemem či dokonce čokoládou. Spolu s náplní hraje důležitou roli i samotná posypka. Nejpopulárnější je maková, ale skvěle chutná i kakaová či ta ze strouhanky.
Švestkové knedlíky jsou důležitou součástí české kuchyně. Jejich kořeny sahají až do středověku, kdy je měly rády zejména rolnické rodiny, protože byly jednoduché na přípravu a levné. Většina surovin se totiž dala vypěstovat přímo doma.
Ovocné knedlíky si v průběhu let získaly popularitu v různých evropských zemích. Kromě Česka je s oblibou připravují i domácnosti na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku nebo Německu.
Švestkové knedlíky se v minulosti připravovaly hlavně na přelomu léta a podzimu, kdy dozrávaly švestky. Později, když lidé začali ovoce stále více konzervovat, se tento pokrm dostal i do jejich jarního či zimního jídelníčku.
Zajímavost: V některých regionech Česka byly švestkové knedlíky považovány za symbol hojnosti a rodinného života. Často se proto připravovaly během svátků nebo oslav.
Zdroj: Unsplash.com
Postup přípravy švestkových knedlíků se liší v závislosti na regionu. V některých převládají knedlíky posypané mákem, v jiných zase kakaem, ořechy nebo sladkou opečenou strouhankou.
Rozdíly pak můžete sledovat i v samotném těstě. Bramborové je sice klasikou, která je nejrozšířenější, ale některé domácnosti připravují tento pokrm i z tvarohového či dokonce kynutého těsta.
Knedlíky z bramborového, tvarohového nebo kynutého těsta můžete naplnit různými náplněmi. Nejpopulárnější jsou čerstvé nebo kompotované švestky, ale výborně chutnají i jahody, meruňky, broskve či dokonce borůvky.
Samostatnou kategorií jsou knedlíky na slano. Ty bývají plněné uzeným masem či kysaným zelím.
Dostali jste chuť na měkké a šťavnaté švestkové knedlíky? Při jejich přípravě dbejte hlavně na správný poměr brambor a mouky. Pokud si chcete být jisti, že se vám povedou, vyzkoušejte náš ověřený recept.
Na těsto budete potřebovat 800 g brambor, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, špetku soli, švestky, mletý mák, moučkový cukr a máslo.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě