NejRecept.cz Zavařeniny Džemy a marmelády Recept na nejlepší angreštový džem
Recept na nejlepší angreštový džem
Recept na nejlepší angreštový džem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Angreštový džem je zajímavý a ve srovnání s jahodovým, rybízovým či meruňkovým i méně tradiční. Jeho chuť a vůně jsou skutečně neodolatelné, díky čemuž se hodí jak na palačinky či vánočku, tak i do buchet a různých jiných koláčů. Chtěli byste uvařit chutný angreštový džem, ale nevíte, jak na to? Připravili jsme si pro vás přehledný návod s praktickými radami.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.7.2025

Recept na nejlepší angreštový džem

Angreštový džem je zajímavý a ve srovnání s jahodovým, rybízovým či meruňkovým i méně tradiční. Jeho chuť a vůně jsou skutečně neodolatelné, díky čemuž se hodí jak na palačinky či vánočku, tak i do buchet a různých jiných koláčů. Chtěli byste uvařit chutný angreštový džem, ale nevíte, jak na to? Připravili jsme si pro vás přehledný návod s praktickými radami.

Kdy je sezóna angreštu?

Sezóna angreštu zpravidla začíná koncem května, přičemž trvá až do srpna. Během tohoto období si můžete nasbírat menší kuličky, které mají osvěžující a mírně nakyslou chuť.

Dejte si ale pozor na to, abyste netrhali náhodou nezralé angrešty. Ty jsou příliš kyselé až trpké, kvůli čemuž by ve výsledku mohly pokazit celý džem.

Jaké benefity má angrešt?

Angrešt má velké množství benefitů pro naše zdraví. K těm hlavním patří:

  • Má vysoký obsah vitamínu C – ten je klíčový pro posílení imunity, podporu tvorby kolagenu a zlepšení vstřebávání železa. Kromě toho je také antioxidantem, což znamená, že umí buňky chránit před volnými radikály.
  • Podporuje trávení – stará se o to především vláknina, která se nachází ve slupce angreštu. Ta kromě podpory trávení také udržuje zdravou střevní mikroflóru.
  • Má nízký obsah kalorií a cukru – tuto skutečnost ocení zejména ti, kteří si dávají pozor na svou váhu, snaží se zbavit přebytečných kilogramů nebo jen chtějí jíst zdravě a vyhýbají se cukru.
  • Podporuje zdraví srdce a cév – pravidelným konzumováním angreštu můžete také snížit hladinu cholesterolu či dokonce zlepšit pružnost cév.
  • Má protizánětlivé účinky – ty zaručují zejména látky, jako jsou vitamín C, třísloviny a polyfenoly.
  • Podporuje zdraví očí a pokožky – dělá tak zejména díky vitamínu A a C a antioxidantům, které jsou pro oči a pokožku klíčové.

Recept na nejlepší angreštový džem, krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Nejlepší recept na džem z angreštu

Příprava džemu z angreštu není náročná, ale abyste dosáhli těch nejlepších výsledků, je třeba myslet na správný poměr jednotlivých surovin.

Na ten nejlepší angreštový džem budete potřebovat:

  • 1 kg angreštu
  • 1 kg krystalového cukru
  • 1 hrnek vody

Postup:

  1. Cukr nasypte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Krátce povařte a stáhněte z ohně.
  2. Angrešt očistěte, důkladně omyjte a vložte do hrnce s cukrovým sirupem. Zde ho nechte odpočívat minimálně 3 až 4 hodiny.
  3. Sirup s angreštem začněte zahřívat, ale dejte si pozor, abyste směs nevařili, jen ji zahřáli. Následně ji nechte vychladnout a odložte na chladné místo, kde na vás počká do druhého dne.
  4. Odleželý angrešt se sirupem vraťte následující den na sporák a začněte vařit. Vařte do té doby, než plody nejsou měkké a nerozpadají se. Pokud v hrnci zůstanou větší kousky angreštu, není to žádný problém. Džem bude ještě zajímavější a lepší.
  5. Horký džem nalijte do čistých sklenic, pořádně zavřete, otočte dnem vzhůru a zabalte do deky. Zde je nechte, dokud zcela nevychladnou.
  6. Po vychladnutí džem uskladněte na tmavém a chladném místě, kde vám vydrží dlouhé měsíce.

Jak použít angreštový džem?

Džem z angreštu můžete používat na více způsobů. Díky sladkokyselé chuti je výborný do palačinek i buchet. Následně ho můžete namazat i na vánočku, čerstvé pečivo, lívance nebo vafle. Dokonce se perfektně hodí i do různých dezertů a koláčů, k masu a do nasládlých omáček.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář