NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Nejlepší vánoční těsta od paní Margitky. Pistáciové, strojkové, linecké těsto připravené dopředu.
Nejlepší vánoční těsta od paní Margitky. Pistáciové, strojkové, linecké těsto připravené dopředu.
Recept Nejlepší vánoční těsta od paní Margitky. Pistáciové, strojkové, linecké těsto připravené dopředu.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Margita Markovičová

S přípravou těst na vánoční cukroví je ideální začít dříve, aby odleželi a dobře se s nimi pracovalo. Většina těst vydrží při skladování v chladu i několik dní, takže se nemusíte obávat, že by byla po krátkém čase nejedlá. Začínáte s vánočním pečením a chtěli byste trochu inspirace? Máme pro vás sbírku receptů na ta nejlepší těsta od paní Margitky. Autor: Margita Markovičová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   5.12.2024

Nejlepší vánoční těsta od paní Margitky. Pistáciové, strojkové, linecké těsto připravené dopředu.

S přípravou těst na vánoční cukroví je ideální začít dříve, aby odleželi a dobře se s nimi pracovalo. Většina těst vydrží při skladování v chladu i několik dní, takže se nemusíte obávat, že by byla po krátkém čase nejedlá. Začínáte s vánočním pečením a chtěli byste trochu inspirace? Máme pro vás sbírku receptů na ta nejlepší těsta od paní Margitky. Autor: Margita Markovičová

Linecké těsto

Linecké cukroví nesmí chybět na žádném svátečně prostřeném stole. Aby se těsto netrhalo a dobře se s ním pracovalo, potřebujete správný recept, například tento, na který jsou třeba tyto suroviny:

  • 250 g másla
  • 450 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce

Postup:

  1. Hladkou mouku nasypeme do mísy. Přidáme moučkový a vanilkový cukr a vše promícháme.
  2. K sypkým ingrediencím přidáme vejce, změklé máslo a vypracujeme nelepivé těsto.
  3. Těsto zabalíme do fólie a dáme na několik hodin do lednice.
  4. Odleželé těsto vyválíme, vykrajujeme tvary podle vlastních představ a pečeme při teplotě 170 – 180 °C asi 8 – 10 minut.
  5. Hotové linecké cukroví spojujeme marmeládou podle chuti a před podáváním poprášíme cukrem.

TIP: Pokud chcete trochu experimentovat a oživit klasické linecké, přidejte do těsta trochu kakaa na obarvení.

Příprava receptu Nejlepší vánoční těsta od paní Margitky. Pistáciové, strojkové, linecké těsto připravené dopředu., krok 1
Zdroj: Margita Markovičová

Těsto na plněné ořechy

Plánujete péct plněné ořechy? Na těsto si připravte tyto ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • 125 g másla
  • 1 vejce

Postup:

  1. V míse smícháme polohrubou mouku s moučkovým cukrem a mletými ořechy.
  2. K sypké směsi přidáme změklé máslo, vejce a vypracujeme těsto.
  3. Hotové těsto dáme do lednice alespoň na 2 hodiny a poté jím plníme formičky na ořechy.

TIP: Do těsta se hodí i kakao, které ho krásně obarví a dodá mu skvělou chuť.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Tři oříšky pro Popelku
Tři oříšky pro Popelku

Pistáciové těsto

Pistáciové těsto má velmi zajímavou chuť i vůni. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 3 balení pistáciového pudinku (prášek)
  • 125 g másla
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • zelené barvivo

Postup:

  1. Mouku smícháme s pistáciovým pudinkem a moučkovým cukrem.
  2. Do suché směsi přidáme vejce, změklé máslo, zelené barvivo a vypracujeme pevné těsto.
  3. Těsto zabalíme do fólie a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice.

K pistáciovému těstu se dokonale hodí pistáciový krém. Na ten stačí povařit 200 g nesolených pistácií, které následně osušíme a důkladně rozmixujeme. Do vzniklé pasty přidáme 150 g bílé čokolády, 100 ml slazeného kondenzovaného mléka, 2 lžíce oleje, 1 lžičku vanilkového extraktu a špetku soli. Vše důkladně promícháme a můžeme použít na plnění cukroví.

Příprava receptu Nejlepší vánoční těsta od paní Margitky. Pistáciové, strojkové, linecké těsto připravené dopředu., krok 2

Těsto na moka oválky

Milujete cukroví s příchutí kávy? Tento recept na těsto je jako stvořený pro vás. Budete potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g mletých ořechů
  • 140 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky mleté instantní kávy

Postup:

  1. Mouku smícháme s moučkovým cukrem, mletými ořechy, vanilkovým cukrem a kávou.
  2. K suché směsi přidáme žloutek, máslo a vypracujeme těsto.
  3. Těsto necháme několik hodin v lednici, poté vyválíme a vykrajujeme oválky nebo jiné tvary podle vlastních představ.

Strojkové těsto

Ani příprava strojkového těsta není náročná. Stačí na něj jen několik ingrediencí:

  • 500 g hladké mouky
  • 375 g másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 200 g Zlatého klasu nebo vanilkového pudinku
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Postup:

  1. V misce smícháme hladkou mouku, moučkový cukr, Zlatý klas a prášek do pečiva.
  2. K suchým ingrediencím přidáme změklé máslo, vejce a vypracujeme pevné těsto, které dáme na 2 až 3 hodiny do lednice.
  3. Odležené těsto protlačujeme buď přes mlýnek, nebo speciální lis, vytvarujeme podle představ a pečeme při teplotě 180 °C asi 7 až 8 minut.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Linecké pečivo ze strojku
Linecké pečivo ze strojku

Těsto na vanilkové rohlíčky

Díky tomuto těstu se budou vanilkové rohlíčky doslova rozplývat na jazyku. Potřebovat na něj budete:

  • 200 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 120 g mletých ořechů
  • 80 g moučkového cukru
  • moučkový a vanilkový cukr na obalování

Postup:

  1. Všechny ingredience (kromě moučkového a vanilkového cukru na obalování) smícháme a vypracujeme z nich těsto.
  2. Z těsta si odtrháváme nebo odkrojíme menší části. Ty vytvarujeme do kuliček, ze kterých následně vytvoříme rohlíček.
  3. Vanilkové rohlíčky klademe na plech a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 minut.
  4. Rohlíčky po upečení necháme mírně vychladnout a ještě vlažné je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Příprava receptu Nejlepší vánoční těsta od paní Margitky. Pistáciové, strojkové, linecké těsto připravené dopředu., krok 3
Zdroj: Margita Markovičová

Těsto na foukané ořechové rohlíčky

Připravujete během Vánoc foukané ořechové rohlíčky? Pokud chcete, aby se vám podařily, vyzkoušejte tento recept.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 500 g moučkového cukru
  • 250 g mletých ořechů
  • 250 g másla
  • 1 lžička jedlé sody

Postup:

  1. Z ingrediencí vymícháme těsto, kterým naplníme formičky po okraj. Dáváme si pozor, aby těsto nebylo nad okraj, protože rohlíčky se nafouknou.
  2. Připravené rohlíčky pečeme při teplotě 180 °C přibližně 8 až 10 minut. Z trouby je vytahujeme světlé.
  3. Rohlíčky necháme vychladnout a až poté vyklopíme. Konce namočíme do čokolády.

Příprava receptu Nejlepší vánoční těsta od paní Margitky. Pistáciové, strojkové, linecké těsto připravené dopředu., krok 4
Zdroj: Margita Markovičová

Těsto na pracny

Máte rádi pracny? Příprava jejich těsta je jednoduchá, přičemž na recept vám bude stačit několik ingrediencí:

  • 700 g polohrubé mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • 200 g másla
  • 200 g sádla
  • 2 vejce

Postup:

  1. Jednotlivé ingredience smícháme a vypracujeme nelepivé těsto.
  2. Z těsta si postupně odebíráme menší kousky, které vtlačujeme do formiček.
  3. Tlapky pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 až 15 minut.

TIP: Medvědí tlapky můžete ozvláštnit tím, že do těsta přidáte trochu kakaa.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář