Připálené hrnce a pekáče jsou problémem, se kterým si neporadí myčka nádobí ani běžný saponát. Ve většině případů musíte investovat do speciálních čisticích prostředků, které jsou nejen drahé, ale také vám nedávají jistotu, že nádobí skutečně umyjí. Máte doma několik připálených hrnců nebo pekáčů a nevíte, co s nimi? Ještě předtím, než je vyhodíte, vyzkoušejte tuto směs.
Připálené hrnce a pekáče jsou problémem, se kterým si neporadí myčka nádobí ani běžný saponát. Ve většině případů musíte investovat do speciálních čisticích prostředků, které jsou nejen drahé, ale také vám nedávají jistotu, že nádobí skutečně umyjí. Máte doma několik připálených hrnců nebo pekáčů a nevíte, co s nimi? Ještě předtím, než je vyhodíte, vyzkoušejte tuto směs.
Připálil se vám nějaký pokrm na dně hrnce? Pokud jste ho zkoušeli umývat různými čisticími prostředky, ale nic nepomohlo, připravte si tuto domácí směs. Ta si poradí i s těmi nejhoršími nečistotami.
Na směs budete potřebovat:
Všechny suroviny promíchejte a vytvořte směs, kterou následně použijete jako běžný čisticí prostředek. Dávejte si však pozor. Vodu přidávejte k ostatním surovinám postupně, aby výsledná směs nebyla příliš řídká. Pokud by se tak stalo, přidejte ještě trochu sody.
V případě, že máte hrnec příliš znečištěný, nechte čisticí směs několik minut působit. Zajistíte si tak lepší výsledky a snadnější mytí.
TIP: Směs můžete klidně použít i na připálené pekáče, dortové formy nebo formy na chléb.
Zdroj: Unsplash.com
Pokud se nechcete trápit náročným čištěním hrnců a pekáčů, držte se těchto tipů:
Jídlo nevařte na příliš vysoké teplotě. Kromě toho, že se připálí, mohou potraviny ztratit některé ze svých charakteristických vlastností, jako je příjemná vůně a chuť. Případně mohou přijít o důležité vitaminy, minerální látky a stopové prvky.
Pokud si to recept nevyžaduje, pokrm vařte spíše na středním plamenu. Takto se maso, brambory či jiné suroviny důkladně připraví a výsledné jídlo bude chutnat přesně tak, jak má.
Obecně platí, že nejčastěji se připalují levné a nekvalitní hrnce, které neodolají ani středně vysokým teplotám. Při nákupu vybavení do kuchyně proto zbytečně nešetřete a pořiďte si výrobky z odolných materiálů, na které se při vaření budete moci spolehnout.
Připálení se můžete vyhnout i tím, že budete jídlo, které má tendenci připálit se, důkladně míchat. Do této kategorie spadají například:
Na vaření si vyhraďte dostatek času a snažte se od něj neodbíhat. Jídlo by se kvůli vaší nepozornosti mohlo připálit a vy byste si přidělali zbytečně práci navíc.
V případě, že něco pečete nebo dusíte po delší dobu (například několik hodin), pomozte si časovačem. Ten vám dá vědět, kdy je čas jídlo vytáhnout z trouby nebo stáhnout z plotny.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě