Droždí je klíčovou součástí mnoha receptů. Představuje základ ve sladkých i slaných kynutých koláčích, domácím chlebu či dokonce v chutných pomazánkách. Někdy se však stane, že doma chybí. V takových případech je dobré vědět, čím se dá nahradit. Možností je hned několik.
Droždí je klíčovou součástí mnoha receptů. Představuje základ ve sladkých i slaných kynutých koláčích, domácím chlebu či dokonce v chutných pomazánkách. Někdy se však stane, že doma chybí. V takových případech je dobré vědět, čím se dá nahradit. Možností je hned několik.
V obchodech aktuálně najdete dva základní typy droždí. Každý má přitom jiný způsob využití. Jsou to:
Jde o tradiční typ droždí, které se používá už mnoho let. Výborný je do koláčů, buchet, knedlíků i domácího chleba. Dokonce z něj můžete připravit i chutnou pomazánku. Charakteristické je tím, že má krémovou až drobivou konzistenci a je potřeba ho skladovat v lednici.
Minusem čerstvého droždí je to, že má poměrně krátkou trvanlivost. Spotřebovat ho musíte do několika dnů až týdnů po koupi.
Skvělá alternativa k čerstvému droždí. Obvykle se může používat stejným způsobem. Jeho velkým plusem je dlouhá trvanlivost, takže si ho klidně můžete nakoupit do zásoby. Ve většině případů se přimíchává rovnou k jednotlivým ingrediencím – nedává se do mléka, kde by mělo vytvořit kvásek. Zároveň platí, že jeden balíček sušeného droždí by měl nahradit jednu kostku čerstvého.
Nevýhodou sušeného droždí je to, že může kynout pomaleji nebo méně intenzivně. Navíc má někdy jemnější chuť, kvůli čemuž výsledné těsto nemusí být tak voňavé.
Zdroj: Depositphotos.com
Droždí je důležitá surovina, která by vám doma neměla chybět. Občas se však stane, že si člověk nedá pozor a před pečením nezkontroluje své zásoby. Co dělat v takových situacích? K dispozici máte více možností.
TIP: Poté, co přidáte jedlou sodu s kyselou složkou do těsta, musíte ho dát okamžitě péct. Jinak efekt vyprchá a výsledný koláč bude tvrdý nebo gumový.
To, zda zvolíte kypřicí prášek, jedlou sodu nebo kvásek, závisí především na tom, co chcete péct. Kypřicí prášek a soda se hodí spíše do koláčů typu bábovka, bublanina nebo muffiny. Díky svému složení se postarají o to, aby bylo těsto nadýchané a měkké, ale neumějí mu dodat charakteristickou chuť, kterou je známý například chléb.
Nejlepší náhradou do tradičních kynutých koláčů (např. závinů, koláčů s drobenkou nebo buchet) je domácí kvásek. Díky němu je těsto vláčné, nadýchané a chutné. Naopak kvásek se zase nehodí do moučníků, jako je bublanina, muffiny nebo perník.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě