NejRecept.cz Těsta Kynuté Nemáte doma droždí? Tyto tři alternativy vás zachrání.
Nemáte doma droždí? Tyto tři alternativy vás zachrání.
Recept Nemáte doma droždí? Tyto tři alternativy vás zachrání.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Droždí je klíčovou součástí mnoha receptů. Představuje základ ve sladkých i slaných kynutých koláčích, domácím chlebu či dokonce v chutných pomazánkách. Někdy se však stane, že doma chybí. V takových případech je dobré vědět, čím se dá nahradit. Možností je hned několik.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   20.6.2025

Nemáte doma droždí? Tyto tři alternativy vás zachrání.

Droždí je klíčovou součástí mnoha receptů. Představuje základ ve sladkých i slaných kynutých koláčích, domácím chlebu či dokonce v chutných pomazánkách. Někdy se však stane, že doma chybí. V takových případech je dobré vědět, čím se dá nahradit. Možností je hned několik.

Typy droždí a jejich použití

V obchodech aktuálně najdete dva základní typy droždí. Každý má přitom jiný způsob využití. Jsou to:

Čerstvé droždí

Jde o tradiční typ droždí, které se používá už mnoho let. Výborný je do koláčů, buchet, knedlíků i domácího chleba. Dokonce z něj můžete připravit i chutnou pomazánku. Charakteristické je tím, že má krémovou až drobivou konzistenci a je potřeba ho skladovat v lednici.

Minusem čerstvého droždí je to, že má poměrně krátkou trvanlivost. Spotřebovat ho musíte do několika dnů až týdnů po koupi.

Sušené droždí

Skvělá alternativa k čerstvému droždí. Obvykle se může používat stejným způsobem. Jeho velkým plusem je dlouhá trvanlivost, takže si ho klidně můžete nakoupit do zásoby. Ve většině případů se přimíchává rovnou k jednotlivým ingrediencím – nedává se do mléka, kde by mělo vytvořit kvásek. Zároveň platí, že jeden balíček sušeného droždí by měl nahradit jednu kostku čerstvého.

Nevýhodou sušeného droždí je to, že může kynout pomaleji nebo méně intenzivně. Navíc má někdy jemnější chuť, kvůli čemuž výsledné těsto nemusí být tak voňavé.

Příprava receptu Nemáte doma droždí? Tyto tři alternativy vás zachrání., krok 1
Zdroj: Depositphotos.com

Čím nahradit droždí?

Droždí je důležitá surovina, která by vám doma neměla chybět. Občas se však stane, že si člověk nedá pozor a před pečením nezkontroluje své zásoby. Co dělat v takových situacích? K dispozici máte více možností.

  • Kypřicí prášek – jeho součástí je kypřicí činidlo, díky kterému těsta, do kterých ho přidáte, krásně vyběhnou. Jeho plusem je to, že po zapracování do receptu nemusíte čekat, až nakyne. Stačí ho jen přimíchat k ostatním surovinám a následně koláč vložit do trouby a upéct. Na druhou stranu počítejte s tím, že těstu nedodá typickou chuť droždí. Nejlepší je proto do bublanin, sušenek nebo některých druhů chlebíků (sladkých i slaných). Skvělý recept na svěží citronový chlebíček najdete zde.
  • Jedlá soda – nejlépe funguje v kombinaci s kyselinou citronovou. Pokud ji nemáte, můžete ji nahradit například šťávou z citronu nebo octem. Má podobný efekt jako kypřicí prášek, až na to, že bývá o něco silnější a rychlejší. Nejlépe se hodí do receptů na chlebíky, které nepotřebují kynout, lívance, perníky, muffiny nebo do některých receptů na zdravé pečivo.
  • Kvásek – výborné řešení, pokud chcete upéct chléb nebo pečivo. Domácí kvásek je v mnoha případech mnohem lepší než tradiční droždí, protože vše, co z něj připravíte, má delší trvanlivost i chuť. Kromě pečiva je výborný i do kynutých koláčů, těsta na pizzu či dokonce do knedlíků. Menším minusem je jen to, že jeho příprava zabere určitý čas. Pokud byste si ho chtěli udělat i vy doma, inspirujte se tímto postupem.

TIP: Poté, co přidáte jedlou sodu s kyselou složkou do těsta, musíte ho dát okamžitě péct. Jinak efekt vyprchá a výsledný koláč bude tvrdý nebo gumový.

Jak vybrat správnou náhradu droždí?

To, zda zvolíte kypřicí prášek, jedlou sodu nebo kvásek, závisí především na tom, co chcete péct. Kypřicí prášek a soda se hodí spíše do koláčů typu bábovka, bublanina nebo muffiny. Díky svému složení se postarají o to, aby bylo těsto nadýchané a měkké, ale neumějí mu dodat charakteristickou chuť, kterou je známý například chléb.

Nejlepší náhradou do tradičních kynutých koláčů (např. závinů, koláčů s drobenkou nebo buchet) je domácí kvásek. Díky němu je těsto vláčné, nadýchané a chutné. Naopak kvásek se zase nehodí do moučníků, jako je bublanina, muffiny nebo perník.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář