NejRecept.cz Nápoje Sirupy, šťávy a likéry Nepokazte si bezový sirup: 5 chyb, kvůli kterým zkysne, zakalí se nebo ztratí chuť.
Nepokazte si bezový sirup: 5 chyb, kvůli kterým zkysne, zakalí se nebo ztratí chuť.
Recept Nepokazte si bezový sirup: 5 chyb, kvůli kterým zkysne, zakalí se nebo ztratí chuť.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Sezóna bezu začíná zpravidla v průběhu května a trvá do června. V některých případech až do července. To znamená, že je aktuálně v plném proudu. Pokud ji tedy chcete využít naplno a připravit si chutný domácí sirup, neměli byste zbytečně čekat. Ještě předtím, než se ale pustíte do sběru a zpracování bezu, zjistěte, jaké nejčastější chyby dělají mnozí při vaření sirupu a čemu je třeba se vyhnout, aby vám vydržel co nejdéle.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   24.5.2025

Nepokazte si bezový sirup: 5 chyb, kvůli kterým zkysne, zakalí se nebo ztratí chuť.

Sezóna bezu začíná zpravidla v průběhu května a trvá do června. V některých případech až do července. To znamená, že je aktuálně v plném proudu. Pokud ji tedy chcete využít naplno a připravit si chutný domácí sirup, neměli byste zbytečně čekat. Ještě předtím, než se ale pustíte do sběru a zpracování bezu, zjistěte, jaké nejčastější chyby dělají mnozí při vaření sirupu a čemu je třeba se vyhnout, aby vám vydržel co nejdéle.

Sběr květů ve špatnou dobu

Květy bezu byste měli sbírat spíše v ranních a dopoledních hodinách, kdy obsahují největší podíl všech důležitých složek. Zároveň se ujistěte, že květy nejsou mokré, příliš vlhké nebo nerozkvetlé. Ty totiž nejsou tak voňavé, kvůli čemuž by sirup mohl mít velmi slabou vůni i chuť.

Kromě toho květy bezu vždy důkladně prohlédněte. Zjistěte, zda nejsou někde zhnědlé nebo shnilé. Případně zda je nenapadl nějaký škůdce.

Nedostatečné přebrání a čištění květů

Květy bezu, které jste natrhali, přeberte a zkontrolujte. Zároveň je důkladně omyjte a zbavte prachu, hmyzu a dalších nečistot. Ty by mohly nejen ovlivnit dobrou chuť sirupu, ale také způsobit nežádoucí zákal nebo kvašení.

Bezové květy nikdy nemyjte pod příliš silným proudem vody. Mohli byste je znehodnotit. Místo toho je jen jemně „osprchujte“ a protřepejte. Následně je rozložte na stůl nebo kuchyňskou linku, aby uschly přirozeným způsobem a aby se z nich dostal všechen hmyz. Ten by měl vylézt krátce po umytí.

Příprava receptu Nepokazte si bezový sirup: 5 chyb, kvůli kterým zkysne, zakalí se nebo ztratí chuť., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Příliš dlouhé louhování

Bezové květy se zpravidla louhují 24 hodin. To je ideální čas na to, aby uvolnily veškerou potřebnou vůni. Déle je však ve vodě určitě nenechávejte, aby nezačaly kvasit. Kvůli kvašení by měl výsledný sirup kyselou, v některých případech až hořkou chuť.

Hrnec, mísu nebo jakoukoli jinou nádobu na louhování uchovávejte na tmavém a chladném místě. Nejlépe ve sklepě nebo ve spíži.

Mohlo by vás zajímat:
Bezový sirup - základní recept
Bezový sirup - základní recept

Nesprávný poměr cukru a kyseliny citronové

Cukr a kyselina citronová jsou běžnými přísadami v bezovém sirupu. Aby byl ale výsledek chutný, kvalitní a dobrý, musíte vědět, v jakém poměru je třeba je používat.

Platí, že na jeden litr vody se obvykle používá kilogram cukru a přibližně 30 g kyseliny citronové. Příliš odlišná množství jednotlivých surovin mohou výrazně zkrátit trvanlivost sirupu, který může v takových případech kvasit nebo plesnivět.

Nevhodné skladovací podmínky

Sirup jste uvařili bez toho, aby se zakalil, ztratil chuť nebo změnil barvu. Neradujte se ale předčasně. Jeho kvalitu mohou ovlivnit i nesprávné skladovací podmínky. Nejlépe uděláte, když sklenice nebo lahve, do kterých jste ho dali, umístíte na chladné, tmavé a suché místo.

Vyhýbejte se přímému slunečnímu záření nebo vysoké teplotě. Kvůli ní by se mohly v sirupu přemnožit bakterie, které by vedly k vytvoření plísně nebo ke kvašení.

Při správném skladování vám bezový sirup vydrží dlouhé měsíce. Klidně i do zimy, kdy jím můžete ochutit vánoční punč nebo horký čaj.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář