Pekli jste nějaký dezert, do kterého šly bílky, a teď máte v lednici několik nadbytečných žloutků? Určitě je nevyhazujte. Dají se použít na více způsobů, o kterých si povíme níže v článku.
Pekli jste nějaký dezert, do kterého šly bílky, a teď máte v lednici několik nadbytečných žloutků? Určitě je nevyhazujte. Dají se použít na více způsobů, o kterých si povíme níže v článku.
Správné skladování žloutků je klíčové. Jen tak vám vydrží několik dní a počkají do doby, než se je rozhodnete spotřebovat.
Při skladování máte dvě možnosti. Buď je vložíte do lednice, nebo je dáte do mrazáku.
Tento způsob skladování je ideální jen tehdy, když víte, že žloutky spotřebujete do dvou, maximálně tří dnů. V takovém případě je stačí vložit do misky nebo sklenice, zakrýt fólií a umístit je úplně dozadu do lednice, kde nebudou vystaveny různým teplotním změnám.
Po vytažení z lednice vždy zkontrolujte, zda žloutky nemají nepřirozenou barvu a nezapáchají. Pokud jsou v pořádku, můžete je bez obav použít.
Žloutky můžete také zmrazit. Vydrží vám tak mnohem déle. Ještě předtím, než je vložíte do mrazáku, k nim přidejte trochu soli nebo cukru, opatrně je rozšlehejte vidličkou a nalijte například do formy na tvorbu ledu nebo na pečení muffinů.
Po několika hodinách, když si budete jistí, že žloutky zamrzly, je z formy vyjměte, vložte do igelitového sáčku a vraťte zpět do mrazáku.
Zdroj: Unsplash.com
Vaječné žloutky nemusíte používat jen při pečení. Klidně po nich sáhněte i tehdy, když budete připravovat různé světlé polévky. Ty díky nim můžete velmi snadno zahustit. A co všechno na to budete potřebovat?
Žloutek rozšlehejte pomocí vidličky. Přidejte trochu mléka nebo smetany. Vše důkladně promíchejte, směs postupně přilijte do polévky a odstavte ji z ohně.
Domácí majonéza chutná mnohem lépe než ta kupovaná. Potřebovat na ni budete:
Postup je velmi jednoduchý. Žloutek vyšlehejte s olejem, citronovou šťávou, hořčicí, solí a cukrem. Tímto způsobem vznikne majonéza, kterou můžete hned použít.
Kromě pravé domácí majonézy si ze žloutků můžete připravit i různé další recepty. Mezi ty nejlepší patří:
1. Recept od babičky na žloutkové řezy z minerálky jako obláček.
Tyto žloutkové řezy jsou odlehčené, měkké jako obláček. A chutnají stejně jako ty od našich babiček. Vyzkoušejte je a nebudete litovat. Ideální na Vánoce, přeji vám dobrou chuť.
2. Jeden z nejlepších a nejjednodušších receptů na tradiční žloutkové řezy.
Na přání mé maminky, která je miluje. Dělala jsem je poprvé a musím říct, že chutnají skvěle. Recept mám z internetu a zůstávám mu věrná, protože je fantastický. Autor: Zuzana Karvaiova
3. Foukané žloutkové cukroví ze čtyř surovin. Takto si zajistíte, že se zvedne a bude mít hezký tvar.
Žloutkové foukané cukroví je pro mě dokonalým symbolem Vánoc. Jeho jemné těsto je příjemně sladké a velkým plusem je také hezký tvar. Je jen na vás, zda bude připomínat hvězdičky, srdíčka, zvonečky nebo vločky. Autor: Marcela Sácká
4. Základní recept na domácí zmrzlinu
Jednoduchý základní recept na domácí zmrzlinu. Příchuť zvolíte podle chuti přidáním různého druhu ovoce.
5. Domácí zmrzlina
Přichází léto a proto neváhejte již nyní vyzkoušet připravit domácí zmrzlinu přímo ve vaší kuchyni. Autor: Lenca34
6. Dokonalá holandská omáčka: Skvělá omáčka nejenom k masu, ale i salátům a dalším
Holandská omáčka se skvěle hodí k rybám, chřestu, masům i salátům. Pokud budete recept dodržovat krok za krokem, vykouzlíte perfektní krémovou, hladkou a chuťově skvělou omáčku.
7. Domácí vaječný koňak
Na štědrovečerním stole určitě nesmí chybět ani doma vyrobený likér. Já dělávám klasický vaječný koňak ze žloutků, smetany, slazeného mléka a rumu. Někdo se bojí syrových vajec, ale já používám domácí a při té rychlosti, kdy se koňak spotřebuje se to nestihne ani zkazit :) Na zdraví. Autor: Naďa I. (Rebeka)
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě