NejRecept.cz Tipy a triky Nevíte, co se zbylými žloutky? Toto jsou nejlepší způsoby, jak je využít.
Nevíte, co se zbylými žloutky? Toto jsou nejlepší způsoby, jak je využít.
Recept Nevíte, co se zbylými žloutky? Toto jsou nejlepší způsoby, jak je využít.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Pekli jste nějaký dezert, do kterého šly bílky, a teď máte v lednici několik nadbytečných žloutků? Určitě je nevyhazujte. Dají se použít na více způsobů, o kterých si povíme níže v článku.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   9.3.2025

Nevíte, co se zbylými žloutky? Toto jsou nejlepší způsoby, jak je využít.

Pekli jste nějaký dezert, do kterého šly bílky, a teď máte v lednici několik nadbytečných žloutků? Určitě je nevyhazujte. Dají se použít na více způsobů, o kterých si povíme níže v článku.

Jak správně skladovat žloutky, aby vydržely déle?

Správné skladování žloutků je klíčové. Jen tak vám vydrží několik dní a počkají do doby, než se je rozhodnete spotřebovat.

Při skladování máte dvě možnosti. Buď je vložíte do lednice, nebo je dáte do mrazáku.

Skladování žloutků v lednici

Tento způsob skladování je ideální jen tehdy, když víte, že žloutky spotřebujete do dvou, maximálně tří dnů. V takovém případě je stačí vložit do misky nebo sklenice, zakrýt fólií a umístit je úplně dozadu do lednice, kde nebudou vystaveny různým teplotním změnám.

Po vytažení z lednice vždy zkontrolujte, zda žloutky nemají nepřirozenou barvu a nezapáchají. Pokud jsou v pořádku, můžete je bez obav použít.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Babiččin vaječný koňak
Babiččin vaječný koňak

Mražení žloutků

Žloutky můžete také zmrazit. Vydrží vám tak mnohem déle. Ještě předtím, než je vložíte do mrazáku, k nim přidejte trochu soli nebo cukru, opatrně je rozšlehejte vidličkou a nalijte například do formy na tvorbu ledu nebo na pečení muffinů.

Po několika hodinách, když si budete jistí, že žloutky zamrzly, je z formy vyjměte, vložte do igelitového sáčku a vraťte zpět do mrazáku.

Příprava receptu Nevíte, co se zbylými žloutky? Toto jsou nejlepší způsoby, jak je využít., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Nejen na pečení, ale i na zahuštění

Vaječné žloutky nemusíte používat jen při pečení. Klidně po nich sáhněte i tehdy, když budete připravovat různé světlé polévky. Ty díky nim můžete velmi snadno zahustit. A co všechno na to budete potřebovat?

  • žloutek
  • mléko nebo smetanu

Žloutek rozšlehejte pomocí vidličky. Přidejte trochu mléka nebo smetany. Vše důkladně promíchejte, směs postupně přilijte do polévky a odstavte ji z ohně.

Domácí majonéza z přebytečných žloutků

Domácí majonéza chutná mnohem lépe než ta kupovaná. Potřebovat na ni budete:

  • 1 hrnek oleje
  • 1 žloutek
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 1 lžičku hořčice
  • sůl a cukr podle chuti

Postup je velmi jednoduchý. Žloutek vyšlehejte s olejem, citronovou šťávou, hořčicí, solí a cukrem. Tímto způsobem vznikne majonéza, kterou můžete hned použít.

Další jednoduché recepty se žloutky

Kromě pravé domácí majonézy si ze žloutků můžete připravit i různé další recepty. Mezi ty nejlepší patří:

1. Recept od babičky na žloutkové řezy z minerálky jako obláček.

Tyto žloutkové řezy jsou odlehčené, měkké jako obláček. A chutnají stejně jako ty od našich babiček. Vyzkoušejte je a nebudete litovat. Ideální na Vánoce, přeji vám dobrou chuť.

Recept najdete ZDE

Recept od babičky na žloutkové řezy z minerálky jako obláček.

2. Jeden z nejlepších a nejjednodušších receptů na tradiční žloutkové řezy.

Na přání mé maminky, která je miluje. Dělala jsem je poprvé a musím říct, že chutnají skvěle. Recept mám z internetu a zůstávám mu věrná, protože je fantastický. Autor: Zuzana Karvaiova

Recept najdete ZDE

Jeden z nejlepších a nejjednodušších receptů na tradiční žloutkové řezy.

3. Foukané žloutkové cukroví ze čtyř surovin. Takto si zajistíte, že se zvedne a bude mít hezký tvar.

Žloutkové foukané cukroví je pro mě dokonalým symbolem Vánoc. Jeho jemné těsto je příjemně sladké a velkým plusem je také hezký tvar. Je jen na vás, zda bude připomínat hvězdičky, srdíčka, zvonečky nebo vločky. Autor: Marcela Sácká

Recept najdete ZDE

Recept Foukané žloutkové cukroví ze čtyř surovin. Takto si zajistíte, že se zvedne a bude mít hezký tvar.

4. Základní recept na domácí zmrzlinu

Jednoduchý základní recept na domácí zmrzlinu. Příchuť zvolíte podle chuti přidáním různého druhu ovoce.

Recept najdete ZDE

Základní recept na domácí zmrzlinu

5. Domácí zmrzlina

Přichází léto a proto neváhejte již nyní vyzkoušet připravit domácí zmrzlinu přímo ve vaší kuchyni. Autor: Lenca34

Recept najdete ZDE

Recept Domácí zmrzlina

6. Dokonalá holandská omáčka: Skvělá omáčka nejenom k masu, ale i salátům a dalším

Holandská omáčka se skvěle hodí k rybám, chřestu, masům i salátům. Pokud budete recept dodržovat krok za krokem, vykouzlíte perfektní krémovou, hladkou a chuťově skvělou omáčku.

Recept najdete ZDE

Recept Dokonalá holandská omáčka: Skvělá omáčka nejenom k masu, ale i salátům a dalším

7. Domácí vaječný koňak

Na štědrovečerním stole určitě nesmí chybět ani doma vyrobený likér. Já dělávám klasický vaječný koňak ze žloutků, smetany, slazeného mléka a rumu. Někdo se bojí syrových vajec, ale já používám domácí a při té rychlosti, kdy se koňak spotřebuje se to nestihne ani zkazit :) Na zdraví. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Recept najdete ZDE

Recept Domácí vaječný koňak

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář