Makové, ořechové či kakaové náplně jsou důležitou součástí mnoha, především kynutých koláčů. Při jejich přípravě byste proto měli vědět, jaký poměr jednotlivých surovin použít, aby byl výsledek co nejchutnější. Ať už plánujete péct záviny, nebo buchty, máme pro vás několik základních rad, díky kterým bude jejich náplň šťavnatá a dokonalá.
Makové, ořechové či kakaové náplně jsou důležitou součástí mnoha, především kynutých koláčů. Při jejich přípravě byste proto měli vědět, jaký poměr jednotlivých surovin použít, aby byl výsledek co nejchutnější. Ať už plánujete péct záviny, nebo buchty, máme pro vás několik základních rad, díky kterým bude jejich náplň šťavnatá a dokonalá.
Náplně do koláčů by neměly být příliš tekuté, ale na druhou stranu nesmí být ani moc husté, aby se daly dobře roztírat. Když se tedy pustíte do jejich přípravy, sledujte nejen správný poměr surovin, ale i několik dalších pravidel. Ta závisí na tom, zda připravujete makovou, ořechovou nebo kakaovou náplň.
Pro dosažení dokonalé konzistence musíte v první řadě důkladně umlít všechny ořechy. Ujistěte se, že ve směsi nezůstaly větší kusy, které by mohly komplikovat i samotnou konzumaci koláče.
Ořechová náplň se obvykle ředí mlékem, ale pro jemnější a lepší výsledek můžete použít i smetanu nebo kombinaci mléka a másla.
Mletý mák je charakteristický tím, že je velmi suchý. Do náplně tedy budete muset přidat více tekutiny. Nejlepší je mléko, ale pro zjemnění můžete přidat i trochu smetany. Tekutinu přidávejte vždy pomalu a postupně. Pokud to s ní přeženete, náplň z koláče při pečení vyteče.
Na rozdíl od makové a ořechové náplně se kakaová nijak neředí. Kakao se obvykle pouze smíchá s cukrem, nanese se na těsto a poté se pokape olejem nebo máslem. To zajistí, že výsledný závin nebude příliš suchý.
TIP: Pokud byste chtěli náplň oživit, můžete těsto potřít tenkou vrstvou čokoládového krému (např. Nutella).
Náplně můžete kromě klasického krystalového cukru dochutit i jinými sladidly:
Pokud jste při pečení nevyužili všechnu náplň, můžete ji uskladnit v lednici, kde vydrží 4 až 5 dní. Když ji máte v misce, zakryjte ji potravinovou fólií, případně ji přendejte do vzduchotěsné nádoby, která zabrání, aby náplň načichla od jiných potravin.
Náplně můžete také mrazit. Maximálně však na 3 až 6 měsíců. Po této době se jejich chuť i kvalita začnou zhoršovat.
Při přípravě náplní se vám určitě hodí i další praktické tipy:
Na ořechovou náplň budete potřebovat 400 g mletých ořechů, 100 ml mléka, 1 balíček vanilkového cukru a moučkový cukr podle chuti.
Na kakaovou náplň si připravte šest vrchovatých lžic kvalitního kakaa, šest lžic krystalového cukru a přibližně 120 g másla.
Na makovou náplň vám postačí 220 g mletého máku, 90 g krystalového cukru, 1 lžíce vanilkového cukru a 100 ml polotučného mléka.
Všechny uvedené náplně by vám měly vystačit na závin připravený z přibližně 500 g mouky.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě