NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Nevytečou a chutnají výborně. Nejlepší náplně do kynutých koláčů připravíte takto jednoduše.
Nevytečou a chutnají výborně. Nejlepší náplně do kynutých koláčů připravíte takto jednoduše.
Recept Nevytečou a chutnají výborně. Nejlepší náplně do kynutých koláčů připravíte takto jednoduše.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Makové, ořechové či kakaové náplně jsou důležitou součástí mnoha, především kynutých koláčů. Při jejich přípravě byste proto měli vědět, jaký poměr jednotlivých surovin použít, aby byl výsledek co nejchutnější. Ať už plánujete péct záviny, nebo buchty, máme pro vás několik základních rad, díky kterým bude jejich náplň šťavnatá a dokonalá.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   23.9.2024

Nevytečou a chutnají výborně. Nejlepší náplně do kynutých koláčů připravíte takto jednoduše.

Makové, ořechové či kakaové náplně jsou důležitou součástí mnoha, především kynutých koláčů. Při jejich přípravě byste proto měli vědět, jaký poměr jednotlivých surovin použít, aby byl výsledek co nejchutnější. Ať už plánujete péct záviny, nebo buchty, máme pro vás několik základních rad, díky kterým bude jejich náplň šťavnatá a dokonalá.

Správná konzistence

Náplně do koláčů by neměly být příliš tekuté, ale na druhou stranu nesmí být ani moc husté, aby se daly dobře roztírat. Když se tedy pustíte do jejich přípravy, sledujte nejen správný poměr surovin, ale i několik dalších pravidel. Ta závisí na tom, zda připravujete makovou, ořechovou nebo kakaovou náplň.

Ořechová náplň

Pro dosažení dokonalé konzistence musíte v první řadě důkladně umlít všechny ořechy. Ujistěte se, že ve směsi nezůstaly větší kusy, které by mohly komplikovat i samotnou konzumaci koláče.

Ořechová náplň se obvykle ředí mlékem, ale pro jemnější a lepší výsledek můžete použít i smetanu nebo kombinaci mléka a másla.

Maková náplň

Mletý mák je charakteristický tím, že je velmi suchý. Do náplně tedy budete muset přidat více tekutiny. Nejlepší je mléko, ale pro zjemnění můžete přidat i trochu smetany. Tekutinu přidávejte vždy pomalu a postupně. Pokud to s ní přeženete, náplň z koláče při pečení vyteče.

Kakaová náplň

Na rozdíl od makové a ořechové náplně se kakaová nijak neředí. Kakao se obvykle pouze smíchá s cukrem, nanese se na těsto a poté se pokape olejem nebo máslem. To zajistí, že výsledný závin nebude příliš suchý.

TIP: Pokud byste chtěli náplň oživit, můžete těsto potřít tenkou vrstvou čokoládového krému (např. Nutella).

Dochucení náplně

Náplně můžete kromě klasického krystalového cukru dochutit i jinými sladidly:

  • Ořechová náplň – ořechy jsou mírně sladké, takže nepotřebují tolik sladidla jako například kakao. Pro dochucení je výborný hnědý cukr, který ořechy zvýrazní a dodá jim karamelový podtón. Dále je vhodný skořicový cukr a med.
  • Maková náplň – mák si výborně rozumí zejména s medem, který jej ochutí a zároveň zlepší jeho konzistenci.
  • Kakaová náplňkakao je univerzální, takže jej můžete ochutit hnědým, vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Výbornou volbou je také med či javorový sirup.

Uskladnění náplně

Pokud jste při pečení nevyužili všechnu náplň, můžete ji uskladnit v lednici, kde vydrží 4 až 5 dní. Když ji máte v misce, zakryjte ji potravinovou fólií, případně ji přendejte do vzduchotěsné nádoby, která zabrání, aby náplň načichla od jiných potravin.

Náplně můžete také mrazit. Maximálně však na 3 až 6 měsíců. Po této době se jejich chuť i kvalita začnou zhoršovat.

Další praktické tipy

Při přípravě náplní se vám určitě hodí i další praktické tipy:

  • Na náplň si vždy vybírejte kvalitní a čerstvé suroviny.
  • Pokud chcete lehce experimentovat, jednotlivé náplně klidně zkombinujte.
  • V případě, že jste náplně mrazili, rozmrazujte je jen při pokojové teplotě.
  • Náplň před použitím nechte mírně vychladnout, aby se s ní dobře pracovalo.
  • Okraje těsta vždy důkladně přitlačte. Vyhnete se tak vytečení náplně během pečení.

Jak připravit tu nejlepší ořechovou náplň?

Na ořechovou náplň budete potřebovat 400 g mletých ořechů, 100 ml mléka, 1 balíček vanilkového cukru a moučkový cukr podle chuti.

  1. Ořechy smícháme s vanilkovým a moučkovým cukrem.
  2. Mléko zahřejeme a vlijeme k suchým ingrediencím.
  3. Vše důkladně promícháme, ochutnáme a v případě potřeby přidáme cukr.

Postup na přípravu kakaové náplně

Na kakaovou náplň si připravte šest vrchovatých lžic kvalitního kakaa, šest lžic krystalového cukru a přibližně 120 g másla.

  1. Kakao smícháme s cukrem.
  2. Vykynuté a vyválené těsto potřeme trochou másla a posypeme kakaovou směsí.
  3. Vrchní část závinu polijeme rozpuštěným máslem, zatočíme a konce důkladně přitlačíme.

Jednoduchý recept na makovou náplň

Na makovou náplň vám postačí 220 g mletého máku, 90 g krystalového cukru, 1 lžíce vanilkového cukru a 100 ml polotučného mléka.

  1. Mléko dáme do hrnce, přisypeme krystalový a vanilkový cukr a povaříme.
  2. Po chvíli přidáme mák, důkladně promícháme a stáhneme z ohně.
  3. Náplň necháme vychladnout a následně ji rozetřeme na koláč.

Všechny uvedené náplně by vám měly vystačit na závin připravený z přibližně 500 g mouky.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář