Máte větší úrodu švestek? Pokud jste z nich už udělali několik sklenic džemu nebo je usušili, můžete se pustit do přípravy kompotu. Ten je výborný jako příloha ke slaným pokrmům nebo jako jedna z hlavních ingrediencí do různých koláčů a dezertů. Celý proces zavařování si přitom můžete usnadnit naším receptem, díky kterému švestky nemusíte krájet ani vypeckovávat.
Máte větší úrodu švestek? Pokud jste z nich už udělali několik sklenic džemu nebo je usušili, můžete se pustit do přípravy kompotu. Ten je výborný jako příloha ke slaným pokrmům nebo jako jedna z hlavních ingrediencí do různých koláčů a dezertů. Celý proces zavařování si přitom můžete usnadnit naším receptem, díky kterému švestky nemusíte krájet ani vypeckovávat.
Na kompot vybírejte pevné, sladké a šťavnaté plody, které si dokáží zachovat svůj tvar, chuť i texturu. Naopak, vyhněte se přezrálým, poškozeným nebo zkaženým švestkám. Ty by se mohly v nálevu časem rozpadnout.
K odrůdám, které jsou nejvhodnější na přípravu kompotu, patří zejména Stanley. Její plody jsou velké, oválné, tmavofialové a mají příjemnou sladkou chuť. Dále je velmi oblíbená i odrůda Prunus domestica známá pod názvem Čačanská lepotica, která má pevné, malé až středně velké plody tmavomodré a fialové barvy.
Zavařovat můžete i švestky President s pevnou a šťavnatou dužinou, která má žlutou barvu. Plody jsou velké a pevné, takže se s nimi při zavařování velmi dobře pracuje.
Když se rozhodnete švestky zavařovat, jako první si musíte připravit sklenice. V případě větších plodů sáhněte po těch s objemem 7 dcl. Na druhou stranu, pokud máte menší švestky, kompot můžete sterilizovat i v menších sklenicích.
TIP: Sklenice a víčka před použitím dobře umyjte a vysušte. I ty nejmenší nečistoty by totiž mohly vést k tvorbě plísní a znehodnocení kompotu.
Švestky důkladně omyjte, zbavte stopek a propíchněte pomocí jehly. Následně je celé vložte do sklenic, zasypte cukrem, zalijte vodou, pevně uzavřete a vložte do hrnce, kde je budete sterilizovat.
Zavařené švestky vcelku můžete používat stejně jako ty nakrájené na poloviny. Jsou vhodné při pečení koláčů a dezertů nebo jako sladká příloha k šťavnatému masu. Kromě toho jsou ideální na přípravu bramborových nebo tvarohových knedlíků, které díky nim mnohem snadněji vytvarujete do kulatého tvaru.
Na přípravu nejjednoduššího kompotu budete potřebovat 3 kg švestek, vodu a 1 polévkovou lžíci krystalového cukru na každou 7 dcl sklenici.
TIP: Stejným způsobem se dají zavařovat i mirabelky, renklódy, meruňky či dokonce menší hrušky.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě