NejRecept.cz Zavařeniny Kompoty Objevte tajemství nejjednoduššího švestkového kompotu. Ovoce nemusíte krájet ani vypeckovávat.
Objevte tajemství nejjednoduššího švestkového kompotu. Ovoce nemusíte krájet ani vypeckovávat.
Recept Objevte tajemství nejjednoduššího švestkového kompotu. Ovoce nemusíte krájet ani vypeckovávat.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Máte větší úrodu švestek? Pokud jste z nich už udělali několik sklenic džemu nebo je usušili, můžete se pustit do přípravy kompotu. Ten je výborný jako příloha ke slaným pokrmům nebo jako jedna z hlavních ingrediencí do různých koláčů a dezertů. Celý proces zavařování si přitom můžete usnadnit naším receptem, díky kterému švestky nemusíte krájet ani vypeckovávat.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   28.9.2024

Objevte tajemství nejjednoduššího švestkového kompotu. Ovoce nemusíte krájet ani vypeckovávat.

Máte větší úrodu švestek? Pokud jste z nich už udělali několik sklenic džemu nebo je usušili, můžete se pustit do přípravy kompotu. Ten je výborný jako příloha ke slaným pokrmům nebo jako jedna z hlavních ingrediencí do různých koláčů a dezertů. Celý proces zavařování si přitom můžete usnadnit naším receptem, díky kterému švestky nemusíte krájet ani vypeckovávat.

Jaké jsou nejlepší švestky na kompot?

Na kompot vybírejte pevné, sladké a šťavnaté plody, které si dokáží zachovat svůj tvar, chuť i texturu. Naopak, vyhněte se přezrálým, poškozeným nebo zkaženým švestkám. Ty by se mohly v nálevu časem rozpadnout.

K odrůdám, které jsou nejvhodnější na přípravu kompotu, patří zejména Stanley. Její plody jsou velké, oválné, tmavofialové a mají příjemnou sladkou chuť. Dále je velmi oblíbená i odrůda Prunus domestica známá pod názvem Čačanská lepotica, která má pevné, malé až středně velké plody tmavomodré a fialové barvy.

Zavařovat můžete i švestky President s pevnou a šťavnatou dužinou, která má žlutou barvu. Plody jsou velké a pevné, takže se s nimi při zavařování velmi dobře pracuje.

Jak připravit švestkový kompot bez krájení a vypeckování?

Když se rozhodnete švestky zavařovat, jako první si musíte připravit sklenice. V případě větších plodů sáhněte po těch s objemem 7 dcl. Na druhou stranu, pokud máte menší švestky, kompot můžete sterilizovat i v menších sklenicích.

TIP: Sklenice a víčka před použitím dobře umyjte a vysušte. I ty nejmenší nečistoty by totiž mohly vést k tvorbě plísní a znehodnocení kompotu.

Švestky důkladně omyjte, zbavte stopek a propíchněte pomocí jehly. Následně je celé vložte do sklenic, zasypte cukrem, zalijte vodou, pevně uzavřete a vložte do hrnce, kde je budete sterilizovat.

Na co použít celé švestky?

Zavařené švestky vcelku můžete používat stejně jako ty nakrájené na poloviny. Jsou vhodné při pečení koláčů a dezertů nebo jako sladká příloha k šťavnatému masu. Kromě toho jsou ideální na přípravu bramborových nebo tvarohových knedlíků, které díky nim mnohem snadněji vytvarujete do kulatého tvaru.

Recept na nejjednodušší švestkový kompot

Na přípravu nejjednoduššího kompotu budete potřebovat 3 kg švestek, vodu a 1 polévkovou lžíci krystalového cukru na každou 7 dcl sklenici.

  1. Švestky zkontrolujeme a na kompot vybereme jen pevné a pěkné plody, které omyjeme a zbavíme stopek.
  2. Švestky propíchneme na několika místech a vložíme do sklenic.
  3. Do každé sklenice nasypeme lžíci cukru, zalijeme vodou a pevně uzavřeme.
  4. Sklenice vložíme do hrnce, jehož dno jsme vystlali bavlněnou utěrkou, zalijeme je vodou do výšky víček a sterilizujeme po dobu přibližně 30 minut.

TIP: Stejným způsobem se dají zavařovat i mirabelky, renklódy, meruňky či dokonce menší hrušky.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář