NejRecept.cz Dezerty Bábovky Ověřený recept na třené těsto: Margarín pokazí jeho chuť, úspěch zaručí máslo nebo olej.
Ověřený recept na třené těsto: Margarín pokazí jeho chuť, úspěch zaručí máslo nebo olej.
Ověřený recept na třené těsto: Margarín pokazí jeho chuť, úspěch zaručí máslo nebo olej.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Mezi nejoblíbenější typy těst rozhodně patří třené, které má v kuchyni široké využití. Plánujete ho připravit a chcete se vyhnout zbytečným chybám? Připravili jsme pro vás praktické tipy a ověřený recept, díky kterému se vám vždy podaří.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   11.10.2024

Ověřený recept na třené těsto: Margarín pokazí jeho chuť, úspěch zaručí máslo nebo olej.

Mezi nejoblíbenější typy těst rozhodně patří třené, které má v kuchyni široké využití. Plánujete ho připravit a chcete se vyhnout zbytečným chybám? Připravili jsme pro vás praktické tipy a ověřený recept, díky kterému se vám vždy podaří.

K čemu se používá třené těsto?

Třené těsto je základní typ těsta, které se používá především při pečení bábovek a bublanin. Jeho základem je tření, tedy vyšlehání másla nebo oleje s moučkovým, krystalovým, vanilkovým nebo jiným typem cukru. K této směsi se následně postupně přidávají další ingredience jako vejce, mouka a bílý jogurt. V některých receptech se jogurt nahrazuje mlékem nebo smetanou.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Třená bublanina s borůvkama
Třená bublanina s borůvkama

Výsledné třené těsto je nadýchané, jemné a hladké. Snadno se s ním pracuje a lze jej kombinovat s různými surovinami. Když z něj upečete bublaninu, můžete do něj přidat ovoce. V případě bábovky se hodí kakao, kousky čokolády, sušené ovoce nebo nasekané ořechy.

Obecně můžete třené těsto použít na:

Mohlo by vás zajímat:
Recept Nejlepší jahodová bublanina
Nejlepší jahodová bublanina

Praktické tipy, jak připravit to nejlepší třené těsto

Chcete-li, aby se vám třené těsto povedlo, dodržujte tato doporučení:

  • Suroviny, které používáte k přípravě třeného těsta, by měly mít pokojovou teplotu. Nejlépe uděláte, když je jednu či dvě hodiny před pečením vytáhnete z lednice.
  • Originální těsto, které sestává z cukru, mouky, vajec, oleje, jogurtu a prášku do pečiva, můžete doplnit různými přísadami, které mu dodají příjemnou chuť. Skvělé jsou sušené ovoce, ořechy, čokoláda nebo kakao.
  • Na ochucení těsta je vhodná také citrónová kůra nebo šťáva.
  • Olej nebo máslo vždy důkladně vyšlehejte s cukrem a až poté přidejte další suroviny.
  • Do těsta nikdy nepřidávejte levný margarín. Mohl by pokazit jeho konzistenci i chuť.
  • Mouku je dobré před použitím prosít, aby se zabránilo vzniku hrudek.
  • Výsledné třené těsto by mělo být hladké a husté, přesto však stále tekuté. Pokud se vám zdá příliš husté, nařeďte jej smetanou nebo mlékem.

Ověřený recept na třené těsto

Příprava třeného těsta není náročná. Stačí se držet ověřeného receptu, jako je i tento náš.

Na třené těsto budete potřebovat:

  • 200 g krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 100 ml oleje
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

  1. Ve velké míse vyšleháme krystalový a vanilkový cukr spolu s olejem.
  2. Žloutky a bílý jogurt postupně zašleháme mixérem do směsi a poté ručně vmícháme vyšlehané bílky.
  3. Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech přidáváme do tekutých surovin.
  4. Hotové těsto nalijeme do formy na bábovku nebo na plech a pečeme přibližně 40 minut při teplotě 180 °C.

TIP: Pokud pečete bábovku, rozdělte těsto na dvě části a do jedné přidejte kakao.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář