NejRecept.cz Sladká jídla Palačinky Palačinky s minerálkou jsou minulostí. Takto je připravuje moje babička a jsou dokonalé.
Palačinky s minerálkou jsou minulostí. Takto je připravuje moje babička a jsou dokonalé.
Recept Palačinky s minerálkou jsou minulostí. Takto je připravuje moje babička a jsou dokonalé.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Palačinky patří mezi ta nejjednodušší sladká jídla. Na přípravu jejich těsta vám zpravidla stačí mléko, mouka a vejce. Mnozí se však snaží tento základní recept vylepšit různými netradičními surovinami. Populární je například minerálka, která zaručuje nadýchané těsto, ale kromě ní můžete vyzkoušet ještě jeden tajný trik.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.1.2025

Palačinky s minerálkou jsou minulostí. Takto je připravuje moje babička a jsou dokonalé.

Palačinky patří mezi ta nejjednodušší sladká jídla. Na přípravu jejich těsta vám zpravidla stačí mléko, mouka a vejce. Mnozí se však snaží tento základní recept vylepšit různými netradičními surovinami. Populární je například minerálka, která zaručuje nadýchané těsto, ale kromě ní můžete vyzkoušet ještě jeden tajný trik.

Čím vylepšit těsto na palačinky?

Na první pohled se může zdát, že palačinkové těsto se nedá příliš vylepšit. Přeci jen je velmi jednoduché a velké změny by mohly vést k tomu, že palačinky se budou trhat nebo nebudou chutnat tak, jak mají.

Při vylepšování těsta nemusíte příliš experimentovat. Stačí jen pár změn, které zaručí, že palačinky budou dokonalé. Například špetka soli zvýrazní příjemnou sladkou chuť, přičemž nastrouhaná citronová kůra zase zajistí svěžest.

Oblíbená je i minerálka, která se postará o to, aby bylo těsto nadýchané, či dokonce trochu másla. To palačinky zjemní a provoní.

Co je však tajnou ingrediencí, která zaručí dokonalou hladkou konzistenci a spoustu dalších výhod? Horká voda!

Příprava receptu Palačinky s minerálkou jsou minulostí. Takto je připravuje moje babička a jsou dokonalé., krok 1
Zdroj: Pexels.com

Jednoduchý, ale přitom účinný trik

Horká voda má v palačinkovém těstě velké množství výhod. Kromě toho, že zajistí hladkost těsta, postará se i o to, aby se palačinky při pečení netrhaly, měly krásný tvar a byly rovnoměrné.

Dávejte si ale pozor. Aby se dosáhlo všech těchto benefitů, je nutné těsto ihned používat. Nenechávejte ho tedy několik minut odstát. Po přidání horké vody ho ihned nalijte na pánev a smažte.

Recept na palačinky s horkou vodou

Při přípravě palačinek s horkou vodou je kromě okamžité práce důležitý i správný poměr surovin. Obecně platí, že těsto by mělo být spíše řidší, aby se na pánvi dobře rozlilo.

Chcete-li si být jistí, že palačinkové těsto má vhodnou konzistenci, využijte recept, který uvádíme níže. Potřebovat na něj budete:

  • 2 vejce
  • 2 hrnky mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 hrnek horké převařené vody
  • špetku soli

Postup:

  1. Do mísy nasypte mouku, sůl a promíchejte.
  2. K suchým ingrediencím postupně přidejte ty mokré, tedy vejce, mléko, máslo a horkou vodu.
  3. Těsto důkladně promíchejte, aby bylo hladké a nemělo žádné hrudky. Následně na nic nečekejte a začněte péct palačinky tak, jak jste zvyklí.

Do těsta nejde žádný cukr, takže palačinky můžete podávat nasladko i naslano. Výborně budou chutnat naplněné džemem, Nutellou, tvarohem, šunkou i sýrem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář