Jahody patří mezi oblíbené druhy ovoce. Mají totiž lahodnou chuť, navíc je jejich pěstování snadné. Hodí se na zahradu, ale i na terasu či balkon.
Jahody patří mezi oblíbené druhy ovoce. Mají totiž lahodnou chuť, navíc je jejich pěstování snadné. Hodí se na zahradu, ale i na terasu či balkon.
Jahody můžete v našich podmínkách bez problémů pěstovat venku na záhoně. Nicméně dají se pěstovat i doma, například na balkoně. V tom případě budete potřebovat vhodnou nádobu. Nejlepší volbou je truhlík, jelikož se do něj vejde několik sazenic najednou. Ale případně můžete zvolit i květináče. V každém případě je důležité zajistit drenážní vrstvu, aby se na dně nehromadila voda.
Chybět nesmí ani substrát. Ten by měl být lehký, propustný a bohatý na živiny. Zakoupit lze již připravené směsi, ale vyrobit si můžete i vlastní. Stačí smíchat kompost, rašelinu a písek v poměru 2:2:1.
Jahodníky si lze vypěstovat ze semínek, ale celý proces trvá. Jednodušší je proto koupit si rovnou sazenice. S těmi budete mít méně práce a můžete se dříve těšit na úrodu.
Pokud se vám podaří vypěstovat chutné domácí jahody, určitě doporučujeme využít je pro různé recepty, na kterých si pochutná celá rodina. Sbírku nejlepších receptů z jahod jsme pro vás připravili zde nejlepší recepty s jahodami.
Je důležité rostliny pravidelně zalévat. Nicméně jahody vyžadují méně častou zálivku, zato musí být vydatná. Ideální je tedy zalévat zhruba jednou týdně. Nadměrné zalévání může vést k plesnivění rostlin. Navíc i chuť plodů může být méně výrazná, jelikož plody přerůstají.
Jahody nevyžadují náročnou péči, ale je vhodné je alespoň na začátku sezóny, tedy na jaře před květem přihnojit. Připravte si hnojivo určené pro jahody či granulovaný hnůj. Je důležité rostliny předem dobře zavlažit. Dejte pozor, abyste hnojivo nedali na listy, mohli byste je popálit.
Jahody lze množit šlahouny. Na mateřské rostlině vyroste několik dceřiných odnoží, může jich být i pět. Nicméně vezměte pouze dvě první rostlinky nejblíže mateřskému jahodníku. Ty stačí opatrně odstřihnout a zasadit do truhlíku. Pokud jsou již vyvinuté kořeny, můžete je dát rovnou do záhonu.
Jahodníky je důležité po sezóně zazimovat, mrazy totiž nesnáší dobře. Odstřihněte výhonky a staré listy. Rostlinu lehce přihrňte zeminou. Pro spolehlivou ochranu je můžete překrýt netkanou textilií, případně můžete využít chvojí.
Pokud jahody pěstujete v truhlíku, je také důležité chránit je před mrazem. I v tomto případě je vhodné zakrýt je shora chvojím nebo textilií. Vhodné je zakrýt celý truhlík kartonem, bublinkovou folií či třeba dekou. Vytvoříte tak izolační vrstvu.
Recepty z domácích jahod
1. Můj jednoduchý recept na nejlepší jahodový nepečený dezert. Vyzkoušejte letní jahodové tiramisu.
Osvěžující a lehký dezert, který kombinuje piškoty, mascarpone krém a čerstvé jahody. Jahodové tiramisu představuje skvělou letní verzi tradičního italského dezertu. V tomto receptu se mascarpone krém našlehá do hladké a lehké konzistence, což dodává dezertu vzdušnost. Kombinace vrstev piškotů, krému a čerstvých jahod vytváří lahodnou texturu a komplexní chuť, která jistě potěší vás i vaše hosty.
2. Můj ověřený recept na bomba jahodové řezy s piškoty a smetanovou čepičkou
Letos jsem se pustila do samosběru jahod a opravdu jich bylo mnoho. Připravila jsem první letošní jahodový zákusek, který není příliš sladký, ale zato je velmi osvěžující. Miluji svěží zákusky, po kterých mi není těžko na žaludku. Jahody můžete samozřejmě nahradit jakýmkoli jiným ovocem, ať už malinami, borůvkami, rybízem nebo dokonce i angreštem. Autor: Karambola
3. Recept na domácí jahodový sirup. Skvělý způsob, jak využít jahody a mít osvěžující zásoby po celý rok.
Přineste chuť léta do svého domova s tímto jednoduchým a lahodným receptem na domácí jahodový sirup. Vyrobený z čerstvých jahod, cukru a kyseliny citrónové. Tento sirup je skvělým doplňkem k limonádám, koktejlům nebo jako topping na palačinky a zmrzlinu. Připravte si zásoby této sladké pochoutky a užijte si chuť jahod po celý rok! Autor: Marcela Sácká
4. Jahodová bublanina s kokosem a extra nadýchaným těstem ze zakysané smetany
Sezóna jahod je už pomalu, ale jistě za dveřmi a tak jsem dnes upekla jahodovou bublaninu, kterou jsem před pečením posypala kokosem. Jahody jsem měla ze supermarketu, docela se mi líbily jak vypadaly, ale na ty moje ze zahrady se tedy moc nechytají. Doporučuji vyzkoušet z domácích, sladkých a chutných jahůdek. Autor: Anna Luptáková
5. Recept na nepečený jahodový koláč z maslových sušenek, který se podobá na oblíbený krkův dort.
Strouhaný jahodový koláč bez pečení je dezert, který získal popularitu na internetu. Jedná se o nepečený koláč, který je alternativou k tradičnímu "Krtkovému dortu", s tím rozdílem, že místo banánů jsou použity jahody. Recept vyžaduje jednoduché ingredience, jako jsou šlehačka, mascarpone, moučkový cukr, sušenkový základ a spousta čerstvých jahod. Výsledkem je lahodný dezert, který je ideální pro teplé letní dny a překonává dokonce i chuť klasické zmrzliny.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě