NejRecept.cz Magazín Tipy a triky Podle čeho vybrat ty nejlepší špekáčky? Držte se těchto ověřených tipů.
Podle čeho vybrat ty nejlepší špekáčky? Držte se těchto ověřených tipů.
Recept Podle čeho vybrat ty nejlepší špekáčky? Držte se těchto ověřených tipů.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Grilovačky nejsou to pravé bez dobrých špekáčků. Křupavý povrch v kombinaci se šťavnatým a voňavým masem je jednoduše dokonalý. Jak však vybrat ze široké nabídky ty nejlepší výrobky? Připravili jsme si pro vás přehledný postup s ověřenými tipy, díky kterým bude každá vaše grilovačka úspěšná.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   17.6.2025

Podle čeho vybrat ty nejlepší špekáčky? Držte se těchto ověřených tipů.

Grilovačky nejsou to pravé bez dobrých špekáčků. Křupavý povrch v kombinaci se šťavnatým a voňavým masem je jednoduše dokonalý. Jak však vybrat ze široké nabídky ty nejlepší výrobky? Připravili jsme si pro vás přehledný postup s ověřenými tipy, díky kterým bude každá vaše grilovačka úspěšná.

Základem je kvalitní maso

V první řadě si všímejte, jaký mají špekáčky podíl masa. Pokud chcete, aby skutečně dobře chutnaly a necítili jste v nich mouku nebo jakékoli jiné suroviny, sáhněte po výrobcích, které mají ve složení alespoň 80 % masa.

Většina produktů kombinuje hovězí a vepřové maso, ale najdete i špekáčky, které jsou jednosložkové. To znamená, že obsahují jen jeden typ.

Kromě toho uděláte dobře, když se vyhnete produktům obsahujícím sóju, škrob nebo glutamáty. Ty bývají součástí těch nejlevnějších špekáčků.

Sledujte barvu a celkový vzhled

Přirozená barva špekáčků, která naznačuje, že jsou kvalitní a chutné, je světle růžová až jemně hnědá. Vhodné jsou i produkty, které mají tmavší hnědé zbarvení. Naopak vyhýbat byste se měli špekáčkům, které jsou červené nebo skoro bílé.

Špekáčky také vezměte do ruky a zjistěte, zda nejsou někde popraskané a nemají nějaké hrudky. Kvalitní výrobky by měly být na dotek hladké.

TIP: Dávejte si pozor na výrobky, které jsou mokré nebo slizké. Takové špekáčky obvykle už nejsou dobré a neměly by se konzumovat.

Myslete i na vůni

Špekáčky jsou produktem charakteristickým výraznou a příjemnou uzenou vůní. Pokud si po otevření všimnete, že mají mírně kyselý nebo jiný nepříjemný podtón, vyhoďte je. Mohly by vám způsobit žaludeční problémy, o které určitě nestojíte.

Sledujte, jak špekáčky reagují na teplo

Pokud měly špekáčky příjemnou vůni i správný vzhled, můžete se pustit do jejich opékání. Zde si všímejte, zda se nerozpadají, případně zda nepouští hodně vody nebo tuku. To by byl znak, že výrobek i přes pěknou barvu a příjemnou vůni není tak kvalitní, jak se na první pohled zdálo.

TIP: Když si chcete být jistí, že špekáčky budou opravdu dobré, nakupujte je od ověřených výrobců a značek.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář