Rebarbora je velmi chutnou surovinou, která se však v kuchyních objevuje spíše zřídka. Mnozí totiž nevědí, jak ji zpracovat tak, aby nebyla příliš tvrdá nebo kyselá. To však není jediným problémem. Kromě toho je důležité dávat si pozor i na to, které části rebarbory zpracujete. Některé jsou totiž jedovaté.
Rebarbora je velmi chutnou surovinou, která se však v kuchyních objevuje spíše zřídka. Mnozí totiž nevědí, jak ji zpracovat tak, aby nebyla příliš tvrdá nebo kyselá. To však není jediným problémem. Kromě toho je důležité dávat si pozor i na to, které části rebarbory zpracujete. Některé jsou totiž jedovaté.
Obecně platí, že sezóna rebarbory je velmi krátká. Její řapíky se na zahradách objevují zpravidla v období od května do června. Později byste ji už sbírat neměli, protože se v ní zvyšuje podíl kyseliny šťavelové, která může způsobit různé problémy, jako je například podráždění žaludku.
Kromě podráždění žaludku může velké množství kyseliny šťavelové vést také k:
Rebarbora je sice chutná, ale je třeba si na ni dávat pozor – některé její části jsou jedovaté a pro člověka velmi nebezpečné. Které to jsou?
Z rebarbory se konzumují stonky, které jsou charakteristické tím, že mají mírně červené zabarvení a jsou dužnaté. Aby se s nimi dobře pracovalo a v koláčích nebo jiných pokrmech nebyly příliš tvrdé, musíte je před použitím oloupat.
Na druhou stranu, obloukem byste se měli vyhýbat listům, které jsou nejedlé a jedovaté. Důvodem je především vysoký obsah kyseliny šťavelové a dalších složek, které jsou pro člověka toxické.
Stejně tak se nejí ani kořen rebarbory. Ten má zastoupení jen v čínské medicíně, kde se v menším množství používá jako projímadlo.
Zdroj: Unsplash.com
Poté, co rebarboru koupíte nebo si ji přinesete ze zahrádky, uděláte dobře, když ji hned zpracujete. V případě, že byste to daný den nestíhali, uskladněte ji na chladné a tmavé místo – ideálně do lednice nebo sklepa. Tady vám v čerstvém stavu vydrží jeden až dva dny.
Pokud máte rebarbory hodně, očistěte ji, nakrájejte na menší části a dejte zamrazit. V mrazáku ji můžete skladovat několik týdnů až měsíců, přičemž po rozmrazení ji budete schopni použít stejně jako čerstvou. To znamená, že bude vhodná do koláčů, zákusků, dortů i krémů.
Z rebarbory můžete zkusit připravit i džem či dokonce sirup. Skvěle chutná sama o sobě, ale ještě lepší výsledky získáte, když ji zkombinujete se sladkými jahodami.
Rebarboru můžete v kuchyni použít na desítky způsobů. Z dezertů se nejčastěji objevuje v:
Následně ji můžete využít i k přípravě:
Dokonce, rebarbora je vhodná i do některých slaných pokrmů ve formě čatní. Případně ji zkuste podusit a přidat k masu jako přílohu.
Máte málo inspirace a nevíte, co udělat z rebarbory? Vyzkoušejte alespoň jeden z našich receptů:
1. Šťavnatý rebarborový jahodový koláček s tvarohem
Konečně rebarbora z mé zahrady. Je sice o trošku později než má být, ale mám ji posazenou ve stínu a proto dozrává mnohem pomaleji. Asi jí budu muset najít nové místo, abychom takové dobroty měli dříve. Autor: Mineralka
2. Rebarborový koláč se sněhem
Rebarbora je stále oblíbenější ingredience, která se používá v kuchyni. Vyzkoušejte netradiční chuť rebarborového koláče a uvidíte, že si ho oblíbíte.
3. Kynuté šneky s pudinkem a rebarborou
Používáte při vaření nebo pečení rebarboru? Pokud ne, určitě vyzkoušejte, dodá luxusní chuť!
4. Jahodovo - rebarborový koláč
V zahradě dozrává ovoce a doma si moji mlsouni hladí bříška. Včera jsem pekla koláč s domácími jahodami a rebarborou. Někdy mi rebarbora nechutnala vůbec, nyní vysévám do zahrady více, abych měla i na domácí marmelády. Autor: Marta
5. Hrnkový recept na rebarborový koláč s drobenkou
Brzy začíná sezóna rebarbory, tak si uložte tento jednoduchý recept na chutný koláč, který máte připraven do pár minut. Ovoce samozřejmě můžete zaměnit za cokoli, co máte zrovna doma v lednici nebo v mrazničce. Autor: Lucie R.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě