NejRecept.cz Podle ovoce Rebarbora Pozor při zpracování rebarbory. Tyto části nikdy nejezte. Jsou jedovaté.
Pozor při zpracování rebarbory. Tyto části nikdy nejezte. Jsou jedovaté.
Recept Pozor při zpracování rebarbory. Tyto části nikdy nejezte. Jsou jedovaté.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Rebarbora je velmi chutnou surovinou, která se však v kuchyních objevuje spíše zřídka. Mnozí totiž nevědí, jak ji zpracovat tak, aby nebyla příliš tvrdá nebo kyselá. To však není jediným problémem. Kromě toho je důležité dávat si pozor i na to, které části rebarbory zpracujete. Některé jsou totiž jedovaté.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   30.5.2025

Pozor při zpracování rebarbory. Tyto části nikdy nejezte. Jsou jedovaté.

Rebarbora je velmi chutnou surovinou, která se však v kuchyních objevuje spíše zřídka. Mnozí totiž nevědí, jak ji zpracovat tak, aby nebyla příliš tvrdá nebo kyselá. To však není jediným problémem. Kromě toho je důležité dávat si pozor i na to, které části rebarbory zpracujete. Některé jsou totiž jedovaté.

Kdy je sezóna rebarbory?

Obecně platí, že sezóna rebarbory je velmi krátká. Její řapíky se na zahradách objevují zpravidla v období od května do června. Později byste ji už sbírat neměli, protože se v ní zvyšuje podíl kyseliny šťavelové, která může způsobit různé problémy, jako je například podráždění žaludku.

Kromě podráždění žaludku může velké množství kyseliny šťavelové vést také k:

  • tvorbě ledvinových kamenů,
  • snížení vstřebávání vápníku,
  • zvracení a průjmu,
  • otravě (ve velmi vysokých a častých dávkách).

Které části rebarbory se jedí?

Rebarbora je sice chutná, ale je třeba si na ni dávat pozor – některé její části jsou jedovaté a pro člověka velmi nebezpečné. Které to jsou?

Z rebarbory se konzumují stonky, které jsou charakteristické tím, že mají mírně červené zabarvení a jsou dužnaté. Aby se s nimi dobře pracovalo a v koláčích nebo jiných pokrmech nebyly příliš tvrdé, musíte je před použitím oloupat.

Na druhou stranu, obloukem byste se měli vyhýbat listům, které jsou nejedlé a jedovaté. Důvodem je především vysoký obsah kyseliny šťavelové a dalších složek, které jsou pro člověka toxické.

Stejně tak se nejí ani kořen rebarbory. Ten má zastoupení jen v čínské medicíně, kde se v menším množství používá jako projímadlo.

Příprava receptu Pozor při zpracování rebarbory. Tyto části nikdy nejezte. Jsou jedovaté., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Jak skladovat rebarboru?

Poté, co rebarboru koupíte nebo si ji přinesete ze zahrádky, uděláte dobře, když ji hned zpracujete. V případě, že byste to daný den nestíhali, uskladněte ji na chladné a tmavé místo – ideálně do lednice nebo sklepa. Tady vám v čerstvém stavu vydrží jeden až dva dny.

Pokud máte rebarbory hodně, očistěte ji, nakrájejte na menší části a dejte zamrazit. V mrazáku ji můžete skladovat několik týdnů až měsíců, přičemž po rozmrazení ji budete schopni použít stejně jako čerstvou. To znamená, že bude vhodná do koláčů, zákusků, dortů i krémů.

Z rebarbory můžete zkusit připravit i džem či dokonce sirup. Skvěle chutná sama o sobě, ale ještě lepší výsledky získáte, když ji zkombinujete se sladkými jahodami.

Co připravit z rebarbory?

Rebarboru můžete v kuchyni použít na desítky způsobů. Z dezertů se nejčastěji objevuje v:

  • kynutých koláčích s drobenkou,
  • tvarohových koláčích,
  • štrúdlu a závinech,
  • bábovce, muffinech a bublanině.

Následně ji můžete využít i k přípravě:

  • džemů,
  • sirupů,
  • limonád,
  • smoothies,
  • kompotů,
  • pyré.

Dokonce, rebarbora je vhodná i do některých slaných pokrmů ve formě čatní. Případně ji zkuste podusit a přidat k masu jako přílohu.

Máte málo inspirace a nevíte, co udělat z rebarbory? Vyzkoušejte alespoň jeden z našich receptů:

1. Šťavnatý rebarborový jahodový koláček s tvarohem

Konečně rebarbora z mé zahrady. Je sice o trošku později než má být, ale mám ji posazenou ve stínu a proto dozrává mnohem pomaleji. Asi jí budu muset najít nové místo, abychom takové dobroty měli dříve. Autor: Mineralka

Recept najdete ZDE

Recept Šťavnatý rebarborový jahodový koláček s tvarohem

2. Rebarborový koláč se sněhem

Rebarbora je stále oblíbenější ingredience, která se používá v kuchyni. Vyzkoušejte netradiční chuť rebarborového koláče a uvidíte, že si ho oblíbíte.

Recept najdete ZDE

Recept Rebarborový koláč se sněhem

3. Kynuté šneky s pudinkem a rebarborou

Používáte při vaření nebo pečení rebarboru? Pokud ne, určitě vyzkoušejte, dodá luxusní chuť!

Recept najdete ZDE

Recept Kynuté šneky s pudinkem a rebarborou

4. Jahodovo - rebarborový koláč

V zahradě dozrává ovoce a doma si moji mlsouni hladí bříška. Včera jsem pekla koláč s domácími jahodami a rebarborou. Někdy mi rebarbora nechutnala vůbec, nyní vysévám do zahrady více, abych měla i na domácí marmelády. Autor: Marta

Recept najdete ZDE

Recept Jahodovo - rebarborový koláč

5. Hrnkový recept na rebarborový koláč s drobenkou

Brzy začíná sezóna rebarbory, tak si uložte tento jednoduchý recept na chutný koláč, který máte připraven do pár minut. Ovoce samozřejmě můžete zaměnit za cokoli, co máte zrovna doma v lednici nebo v mrazničce. Autor: Lucie R.

Recept najdete ZDE

Hrnkový recept na rebarborový koláč s drobenkou

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář