Domácí knedlík je k nerozeznání od toho kupovaného. Kromě skvělé chuti je také nadýchaný a perfektně doplňuje jakýkoli pokrm, ke kterému ho naservírujete. Pokud chcete, aby se vám povedl hned napoprvé a mohli jste připravit dokonalý oběd pro sebe a své nejbližší, musíte se vyvarovat těchto nejčastějších chyb.
Domácí knedlík je k nerozeznání od toho kupovaného. Kromě skvělé chuti je také nadýchaný a perfektně doplňuje jakýkoli pokrm, ke kterému ho naservírujete. Pokud chcete, aby se vám povedl hned napoprvé a mohli jste připravit dokonalý oběd pro sebe a své nejbližší, musíte se vyvarovat těchto nejčastějších chyb.
Jeden z častých problémů, se kterým se setkává velké množství lidí. Důvodem je zejména nedostatečné vymazání pařáku, na kterém ho připravujete. Pokud byste nechtěli použít olej, můžete místo něj sáhnout po pečicím papíru. Stačí ho položit na pařák, umístit na něj knedlík a začít vařit.
Těsto na knedlík nakynulo, vytvarovali jste z něj knedlík, ale poté, co jste ho začali pařit, vám praskl?
V první řadě za to může příliš rychle nakynuté těsto. Přípravu knedlíku se nesnažte urychlit. Těsto po zadělání přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo alespoň na hodinu. Poté z něj vytvarujte menší bochánky a nechte je ještě alespoň 20 minut dokynout. Takto bude těsto připravené na paření a nepraskne vám.
Dále dbejte i na samotnou vodu. Vyhněte se tomu, aby příliš vřela. Knedlík vařte v páře spíše pomalu a postupně než příliš rychle.
Pokud knedlík splaskl, je možné, že během paření na něj vystříkla horká voda. Dávejte si proto pozor, aby příliš nevřela.
Po paření knedlík nezapomeňte propíchnout – zbavíte ho tak přebytečné páry, která by mohla vést ke sražení těsta. A dbejte i na dostatečně dlouhé kynutí a použití správných surovin – především čerstvého droždí.
Zadělali jste těsto, ale nechce vám nakynout? S touto komplikací se můžete setkat nejen v případě knedlíku, ale také když připravujete záviny, koláče nebo cokoli jiného z kynutého těsta.
Příčin je hned několik:
Kromě toho si dávejte pozor i na samotný recept. Knedlík dělejte buď podle svého osvědčeného postupu, nebo podle populárního a vyzkoušeného receptu, který najdete například na webu. Pokud nevíte, který vyzkoušet, sázkou na jistotu je tento, se kterým připravíte knedlík nadýchaný jako pavučinku.
Pokud má knedlík lepkavý nebo mazlavý vnitřek, s velkou pravděpodobností jste ho nevařili dostatečně dlouho. Délka paření se odvíjí od velikosti knedlíku, ale těm klasickým obvykle stačí 20 až 25 minut. Po této době by měly být hotové a připravené k servírování k masu nebo čemukoli jinému.
Poté, co knedlík vyndáte z hrnce, ho nezapomeňte propíchnout špejlí nebo jehlicí, abyste z něj dostali přebytečnou páru.
Když vám knedlík ztvrdne nebo je příliš suchý, obvykle:
Při další přípravě si pečlivě hlídejte jak čas kynutí, tak i dobu samotného vaření. A pokud by knedlík byl i tak tvrdý nebo suchý, sáhněte po jiném receptu.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě