Blíží se sezóna pampelišek, což pro mnohé znamená jediné – jejich sběr a následnou přípravu výborného sladkého domácího medu, který je plný množství zdraví prospěšných látek. Chtěli byste si ho letos připravit i vy, ale nevíte, jak na to? Přečtěte si náš podrobný návod, ve kterém jsme vám zmínili i mnoho dalších praktických rad.
Blíží se sezóna pampelišek, což pro mnohé znamená jediné – jejich sběr a následnou přípravu výborného sladkého domácího medu, který je plný množství zdraví prospěšných látek. Chtěli byste si ho letos připravit i vy, ale nevíte, jak na to? Přečtěte si náš podrobný návod, ve kterém jsme vám zmínili i mnoho dalších praktických rad.
Pampeliška je jednou z nejzajímavějších rostlin. A to nejen pro svůj krásný vzhled a to, že se z ní dá připravit chutný a sladký med, ale i díky jejímu velmi dlouhému období kvetení. První žluté hlavičky si můžete všimnout už začátkem dubna, přičemž trávníky, okolí cest a další místa zkrášlují až do listopadu.
Z pampelišky můžete sbírat úplně všechno. To znamená:
Na přípravu medu se používají převážně rozkvetlé květy, které mu dodávají příjemnou a nezaměnitelnou chuť.
Důležitou otázkou je však i to, kde byste měli pampelišku sbírat. Nejlepší jsou čistá místa, jako například louky nebo trávník u vás doma na zahradě. Naopak určitě se vyhýbejte místům v blízkosti cest.
Pampelišky vybírejte jen rozkvetlé. Zavřené hlavičky nechte tam, kde jste je našli. Totéž platí i o těch, které pomalu odkvétají.
Květy následně vždy dobře zkontrolujte. Zjistěte, zda nejsou napadené nebo se v nich nenachází nějaký hmyz.
Zdroj: Pexels.com
Pampeliška má velké množství výhod pro lidské zdraví. Mezi ty největší patří:
Příprava pampeliškového medu není náročná. Musíte však počítat s tím, že na něj budete potřebovat skutečně hodně pampelišek. V receptech se zpravidla používá 400 až 500 květů. Na sběr si proto vyhraďte dostatek času.
K dalším surovinám, které budete potřebovat, patří:
Do receptu kromě toho můžete přidat i pomeranč, který zajistí svěží a mírně nakyslou chuť. A klasický bílý cukr se dá vyměnit za třtinový s mírně karamelovým podtónem.
Hotový pampeliškový med skladujte na tmavém, suchém a chladném místě, kde vám vydrží klidně i rok. Pokud však nechcete, aby se vám po otevření a použití zkazil, vždy do něj vkládejte jen čistou lžičku a zároveň zkontrolujte, zda jste pořádně zavřeli víčko sklenice.
Chcete si doma připravit svůj vlastní pampeliškový med? Inspirujte se našimi recepty. Spolu s pampeliškovým si můžete připravit i bezový, který má taktéž desítky benefitů. Květy bezu se však sbírají o něco později než ty pampeliškové. Nejlepším obdobím je květen až červenec. V některých případech se s pěknými květy, které se dají zpracovat, setkáte i na začátku srpna.
1. Nejlepší pampeliškový med podle starodávného receptu našich babiček
Už naši prarodiče věděli, jaká je pampeliška lékařská vzácná léčivá bylina, používali květ, stonky, ba i kořen. Připravovali z ní různé pochutiny jako například tento med. Mám recept už asi sto let starý, ještě od babičky mojí babičky, samozřejmě tehdy nedávali citron. Ten jsem přidala do receptu já. Je třeba dbát na to, aby citrón nebyl chemicky ošetřen. Dnes se dají koupit v obchodě i bio citróny bez chemického postřiku. Jsou sice dražší, ale tak co naděláme. Autor: Milka
2. Pampeliškový med s přídavkem třtinového cukru
Každoročně připravuji tento med, který je s přídavkem třtinového cukru. Je to docela zajímavá chuť a po prvním vyzkoušení už jiný ani nedělám. Je trochu rozdílný od toho klasického medu, do kterého se přidává obyčejný cukr, má takovou karamelovou příchuť. Zkuste si připravit, ještě stíháte nasbírat poslední kvítky pampelišky. Je to zcela jednoduché a zvládne to určitě připravit i začátečnice v kuchyni, která ještě takový med nedělala.
3. Bezinkový med
Domácí med, připravený z květů černého bezu. Je vhodný na slazení čajů.
4. Bezinkový domácí med
V zimě na kašel nejlepší lék. Autor: Adddy
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě