NejRecept.cz Zavařeniny Med Pampeliškový med Připravte si sladký a zdravý pampeliškový med. Stačit vám na něj budou jen tyto 4 suroviny.
Připravte si sladký a zdravý pampeliškový med. Stačit vám na něj budou jen tyto 4 suroviny.
Recept Připravte si sladký a zdravý pampeliškový med. Stačit vám na něj budou jen tyto 4 suroviny.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Blíží se sezóna pampelišek, což pro mnohé znamená jediné – jejich sběr a následnou přípravu výborného sladkého domácího medu, který je plný množství zdraví prospěšných látek. Chtěli byste si ho letos připravit i vy, ale nevíte, jak na to? Přečtěte si náš podrobný návod, ve kterém jsme vám zmínili i mnoho dalších praktických rad.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   24.3.2025

Připravte si sladký a zdravý pampeliškový med. Stačit vám na něj budou jen tyto 4 suroviny.

Blíží se sezóna pampelišek, což pro mnohé znamená jediné – jejich sběr a následnou přípravu výborného sladkého domácího medu, který je plný množství zdraví prospěšných látek. Chtěli byste si ho letos připravit i vy, ale nevíte, jak na to? Přečtěte si náš podrobný návod, ve kterém jsme vám zmínili i mnoho dalších praktických rad.

Kdy kvete pampeliška?

Pampeliška je jednou z nejzajímavějších rostlin. A to nejen pro svůj krásný vzhled a to, že se z ní dá připravit chutný a sladký med, ale i díky jejímu velmi dlouhému období kvetení. První žluté hlavičky si můžete všimnout už začátkem dubna, přičemž trávníky, okolí cest a další místa zkrášlují až do listopadu.

Co všechno je možné sbírat?

Z pampelišky můžete sbírat úplně všechno. To znamená:

  • krásné žluté hlavičky, resp. květy,
  • stonky,
  • listy,
  • kořeny.

Na přípravu medu se používají převážně rozkvetlé květy, které mu dodávají příjemnou a nezaměnitelnou chuť.

Důležitou otázkou je však i to, kde byste měli pampelišku sbírat. Nejlepší jsou čistá místa, jako například louky nebo trávník u vás doma na zahradě. Naopak určitě se vyhýbejte místům v blízkosti cest.

Pampelišky vybírejte jen rozkvetlé. Zavřené hlavičky nechte tam, kde jste je našli. Totéž platí i o těch, které pomalu odkvétají.

Květy následně vždy dobře zkontrolujte. Zjistěte, zda nejsou napadené nebo se v nich nenachází nějaký hmyz.

Příprava receptu Připravte si sladký a zdravý pampeliškový med. Stačit vám na něj budou jen tyto 4 suroviny., krok 1
Zdroj: Pexels.com

Jaké benefity má pampeliška?

Pampeliška má velké množství výhod pro lidské zdraví. Mezi ty největší patří:

  • Podporuje trávení – svým složením zmírňuje pocit těžkosti, který můžete mít po vydatném jídle nebo po určitých druzích potravin, které váš organismus zpracovává náročněji, jako je například česnek, cibule a podobně.
  • Pročišťuje organismus – pampeliška bývá součástí mnoha jarních detoxů a očistných kúr. Je to zejména proto, že je močopudná a pomáhá tělu zbavovat se různých škodlivých látek.
  • Má protizánětlivé a antibakteriální účinky – výborná je proto na boj proti infekcím a mírným zánětům.
  • Podporuje celkovou imunitu a vitalitu – pampeliška obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, prostřednictvím kterých podporuje celkové zdraví organismu po celý rok.

Jak připravit pampeliškový med?

Příprava pampeliškového medu není náročná. Musíte však počítat s tím, že na něj budete potřebovat skutečně hodně pampelišek. V receptech se zpravidla používá 400 až 500 květů. Na sběr si proto vyhraďte dostatek času.

K dalším surovinám, které budete potřebovat, patří:

  • Citrony – rozbíjejí sladkou chuť medu a zajišťují, že bude svěží, chutný a dobrý. Jejich plusem je zároveň i to, že mají skvělé složení.
  • Cukr – zaručuje sladkou chuť medu. Nejlepší je klasický krystalový cukr.
  • Voda – základ každého receptu. Je však třeba přidat správné množství, aby med nebyl příliš řídký.

Do receptu kromě toho můžete přidat i pomeranč, který zajistí svěží a mírně nakyslou chuť. A klasický bílý cukr se dá vyměnit za třtinový s mírně karamelovým podtónem.

Skladování pampeliškového medu

Hotový pampeliškový med skladujte na tmavém, suchém a chladném místě, kde vám vydrží klidně i rok. Pokud však nechcete, aby se vám po otevření a použití zkazil, vždy do něj vkládejte jen čistou lžičku a zároveň zkontrolujte, zda jste pořádně zavřeli víčko sklenice.

Recepty na pampeliškový med

Chcete si doma připravit svůj vlastní pampeliškový med? Inspirujte se našimi recepty. Spolu s pampeliškovým si můžete připravit i bezový, který má taktéž desítky benefitů. Květy bezu se však sbírají o něco později než ty pampeliškové. Nejlepším obdobím je květen až červenec. V některých případech se s pěknými květy, které se dají zpracovat, setkáte i na začátku srpna.

1. Nejlepší pampeliškový med podle starodávného receptu našich babiček

Už naši prarodiče věděli, jaká je pampeliška lékařská vzácná léčivá bylina, používali květ, stonky, ba i kořen. Připravovali z ní různé pochutiny jako například tento med. Mám recept už asi sto let starý, ještě od babičky mojí babičky, samozřejmě tehdy nedávali citron. Ten jsem přidala do receptu já. Je třeba dbát na to, aby citrón nebyl chemicky ošetřen. Dnes se dají koupit v obchodě i bio citróny bez chemického postřiku. Jsou sice dražší, ale tak co naděláme. Autor: Milka

Recept najdete ZDE

Nejlepší pampeliškový med podle starodávného receptu našich babiček

2. Pampeliškový med s přídavkem třtinového cukru

Každoročně připravuji tento med, který je s přídavkem třtinového cukru. Je to docela zajímavá chuť a po prvním vyzkoušení už jiný ani nedělám. Je trochu rozdílný od toho klasického medu, do kterého se přidává obyčejný cukr, má takovou karamelovou příchuť. Zkuste si připravit, ještě stíháte nasbírat poslední kvítky pampelišky. Je to zcela jednoduché a zvládne to určitě připravit i začátečnice v kuchyni, která ještě takový med nedělala.

Recept najdete ZDE

Recept Pampeliškový med s přídavkem třtinového cukru

3. Bezinkový med

Domácí med, připravený z květů černého bezu. Je vhodný na slazení čajů.

Recept najdete ZDE

Recept Bezinkový med

4. Bezinkový domácí med

V zimě na kašel nejlepší lék. Autor: Adddy

Recept najdete ZDE

Recept Bezinkový domácí med

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář