NejRecept.cz Polévky Kulajda Recept na dokonalou kulajdu: O skvělou chuť se postará máslo, smetana a správný poměr koření.
Recept na dokonalou kulajdu: O skvělou chuť se postará máslo, smetana a správný poměr koření.
Recept na dokonalou kulajdu: O skvělou chuť se postará máslo, smetana a správný poměr koření.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Kulajda patří mezi oblíbená podzimní a zimní jídla. Dokáže skvěle zasytit i zahřát. Její příprava není náročná a receptů na ni najdete mnoho. Některé jsou kyselejší, jiné méně. Pokud jste se rozhodli tuto hustou polévku uvařit, vyzkoušejte následující tipy, které ji vylepší a zaručí nezaměnitelnou chuť.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   30.9.2024

Recept na dokonalou kulajdu: O skvělou chuť se postará máslo, smetana a správný poměr koření.

Kulajda patří mezi oblíbená podzimní a zimní jídla. Dokáže skvěle zasytit i zahřát. Její příprava není náročná a receptů na ni najdete mnoho. Některé jsou kyselejší, jiné méně. Pokud jste se rozhodli tuto hustou polévku uvařit, vyzkoušejte následující tipy, které ji vylepší a zaručí nezaměnitelnou chuť.

Polévka, kterou milují Češi i Slováci

Kulajda je tradiční česká polévka pocházející z jižních Čech. Charakteristická je tím, že je jemná, hustá a má nakyslou chuť, kterou jí dodává ocet nebo citronová šťáva. Kromě toho má výraznou bylinkovo-smetanovou vůni, ve které můžete cítit i čerstvé houby a různé druhy koření.

Základem kulajdy bývají zpravidla tyto ingredience:

  • smetana,
  • houby,
  • brambory,
  • kopr,
  • vejce,
  • ocet nebo citronová šťáva,
  • koření a sůl na dochucení.

Po prvním soustu vás kulajda příjemně překvapí kontrastem chutí. Jemná smetana se snoubí s kyselostí octa, přičemž brambory, vejce a houby dodávají polévce texturu a hustotu.

Kulajda se obvykle podává s čerstvým chlebem, který se do ní namáčí. Zasytí tak více než jiné husté krémové polévky.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Poctivá česká kulajda
Poctivá česká kulajda

Levná, ale chutná

Historie kulajdy sahá do 19. století, kdy lidé hledali jednoduché a levné způsoby, jak nasytit své rodiny. Při vymýšlení receptů vycházeli ze surovin, které pěstovali ve své zahradě nebo měli běžně doma, jako například brambory, houby, vejce nebo mléko, resp. smetanu.

Obliba kulajdy rostla velmi rychle. Polévka nejenže dobře chutnala, ale byla také sytá a poskytovala potřebnou výživovou hodnotu. Jednotlivé domácnosti si recept upravovaly podle sebe. Některé do ní později začaly přidávat i další suroviny, včetně klobásy, slaniny nebo jiného masa.

První polovina 20. století byla spojena s válkami a ekonomickými krizemi, což vytvořilo výborné podmínky k tomu, aby si tuto levnou polévku oblíbilo ještě více lidí.

V současnosti je kulajda důležitou součástí české i slovenské kuchyně. Uvařit ji můžete na desítky způsobů. Je jen na vás, zda do ní přilijete více octa a připravíte ji kyselejší, nebo tuto ingredienci použijete jen ve velmi malém množství a připravíte jemnou krémovou polévku.

Tipy, jak vylepšit kulajdu

Chcete, aby se kulajda podařila a chutnala co nejlépe? Vyzkoušejte některé z těchto tipů:

  • Pro tu nejlepší chuť se nebojte kombinovat více druhů hub.
  • Krémovou konzistenci získate díky smetaně s vyšším obsahem tuku.
  • Kulajda se obvykle zahušťuje jíškou. Pro tu nejlepší chuť ji připravte na másle, ne na oleji.
  • Milovníci experimentování mohou spolu s koprem přidat do polévky i petrželovou nať nebo tymián.
  • V případě, že si chcete připravit moderní kulajdu, klasickou smetanu nahraďte kokosovou. Nebo vyzkoušejte řecký jogurt.

Recept na pravou kulajdu

Na pravou kulajdu budeme potřebovat:

  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 litr vývaru
  • 1 lžíci másla
  • 2 lžíce oleje
  • 5 ks brambor
  • hrst hub
  • 1 kelímek smetany na šlehání
  • 3 lžíce octa
  • podle chuti cukr, kopr, bobkový list, nové koření celé, kmín, sůl, mletý černý pepř
  • 4 vejce

Postup přípravy je následující:

  1. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme olej a vše zaprášíme moukou, kterou za stálého míchání opékáme. Jakmile získá hnědou barvu, zalijeme ji horkým vývarem a pořádně promícháme, aby se nevytvořily hrudky.
  2. Brambory očistíme a nakrájíme na kostičky. Pokud máme sušené houby, namočíme je předem. Čerstvé očistíme a před použitím je lehce opečeme na pánvi.
  3. Brambory i houby přidáme spolu s kmínem, bobkovým listem a novým kořením do jíšky. Vaříme přibližně 15 minut.
  4. Do polévky přidáme smetanu a dochutíme ji solí, pepřem, cukrem, octem a koprem. Několik minut povaříme a následně podáváme s vařeným nebo ztraceným vejcem.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář