Kulajda patří mezi oblíbená podzimní a zimní jídla. Dokáže skvěle zasytit i zahřát. Její příprava není náročná a receptů na ni najdete mnoho. Některé jsou kyselejší, jiné méně. Pokud jste se rozhodli tuto hustou polévku uvařit, vyzkoušejte následující tipy, které ji vylepší a zaručí nezaměnitelnou chuť.
Kulajda patří mezi oblíbená podzimní a zimní jídla. Dokáže skvěle zasytit i zahřát. Její příprava není náročná a receptů na ni najdete mnoho. Některé jsou kyselejší, jiné méně. Pokud jste se rozhodli tuto hustou polévku uvařit, vyzkoušejte následující tipy, které ji vylepší a zaručí nezaměnitelnou chuť.
Kulajda je tradiční česká polévka pocházející z jižních Čech. Charakteristická je tím, že je jemná, hustá a má nakyslou chuť, kterou jí dodává ocet nebo citronová šťáva. Kromě toho má výraznou bylinkovo-smetanovou vůni, ve které můžete cítit i čerstvé houby a různé druhy koření.
Základem kulajdy bývají zpravidla tyto ingredience:
Po prvním soustu vás kulajda příjemně překvapí kontrastem chutí. Jemná smetana se snoubí s kyselostí octa, přičemž brambory, vejce a houby dodávají polévce texturu a hustotu.
Kulajda se obvykle podává s čerstvým chlebem, který se do ní namáčí. Zasytí tak více než jiné husté krémové polévky.
Historie kulajdy sahá do 19. století, kdy lidé hledali jednoduché a levné způsoby, jak nasytit své rodiny. Při vymýšlení receptů vycházeli ze surovin, které pěstovali ve své zahradě nebo měli běžně doma, jako například brambory, houby, vejce nebo mléko, resp. smetanu.
Obliba kulajdy rostla velmi rychle. Polévka nejenže dobře chutnala, ale byla také sytá a poskytovala potřebnou výživovou hodnotu. Jednotlivé domácnosti si recept upravovaly podle sebe. Některé do ní později začaly přidávat i další suroviny, včetně klobásy, slaniny nebo jiného masa.
První polovina 20. století byla spojena s válkami a ekonomickými krizemi, což vytvořilo výborné podmínky k tomu, aby si tuto levnou polévku oblíbilo ještě více lidí.
V současnosti je kulajda důležitou součástí české i slovenské kuchyně. Uvařit ji můžete na desítky způsobů. Je jen na vás, zda do ní přilijete více octa a připravíte ji kyselejší, nebo tuto ingredienci použijete jen ve velmi malém množství a připravíte jemnou krémovou polévku.
Chcete, aby se kulajda podařila a chutnala co nejlépe? Vyzkoušejte některé z těchto tipů:
Na pravou kulajdu budeme potřebovat:
Postup přípravy je následující:
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě