NejRecept.cz Maso Kuřecí maso Rychlé a jednoduché ražniči na plechu, které je tak dobré a šťavnaté jako to na špejli.
Rychlé a jednoduché ražniči na plechu, které je tak dobré a šťavnaté jako to na špejli.
Recept Rychlé a jednoduché ražniči na plechu, které je tak dobré a šťavnaté jako to na špejli.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Patříte k milovníkům ražniči, ale neradi ho připravujete? Nejste sami. Napichování jídla na špejle bývá zdlouhavé a zbytečně komplikované, proto se tento pokrm připravuje jen sporadicky. Dobrou zprávou ale je, že ražniči můžete připravit i bez špejlí. Stačit vám na to bude jen zapékací mísa nebo menší plech.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   7.9.2024

Rychlé a jednoduché ražniči na plechu, které je tak dobré a šťavnaté jako to na špejli.

Patříte k milovníkům ražniči, ale neradi ho připravujete? Nejste sami. Napichování jídla na špejle bývá zdlouhavé a zbytečně komplikované, proto se tento pokrm připravuje jen sporadicky. Dobrou zprávou ale je, že ražniči můžete připravit i bez špejlí. Stačit vám na to bude jen zapékací mísa nebo menší plech.

Z čeho se skládá ražniči?

Ražniči je jídlo, které je oblíbené ve střední Evropě, zejména na Slovensku, v Česku a na Balkáně. Jedná se o druh špízu, který se tradičně připravuje z nakrájených kusů masa a zeleniny. Ty se napichují na špejle nebo kovové jehly.

Ingredience, které jsou součástí špízu, si můžete přizpůsobit přesně podle svých preferencí a chutí. Základem však obvykle bývá:

  • Maso – nejčastěji se používá vepřové, ale klidně ho můžete nahradit kuřecím nebo hovězím. Případně různé druhy masa nakombinujte. Pokud chcete trochu experimentovat, maso před pečením marinujte.
  • Cibule – krájí se na větší plátky, aby se po napíchnutí na špejli nerozpadla.
  • Slanina – používá se hlavně k dochucení špízu.
  • Zelenina – nejčastěji jsou zastoupeny rajčata a paprika. Pokud ale máte cuketu, lilek nebo jinou zeleninu, klidně použijte i tu.

Příprava receptu Rychlé a jednoduché ražniči na plechu, které je tak dobré a šťavnaté jako to na špejli., krok 1
Zdroj: Pexels.com

Jak se připravuje ražniči v troubě nebo na grilu?

Na tradiční ražniči, resp. špíz se všechny suroviny nakrájí na větší kusy, které se napichují na špejli nebo kovovou jehlu. Ingredience je dobré napichovat střídavě, aby se jejich chutě propojily a vytvořily tak chutný a voňavý pokrm.

Během grilovací sezóny můžete špízy grilovat na otevřeném ohni. Jinou alternativou je pečení v troubě.

K ražniči se podávají různé druhy příloh. Vhodné jsou vařené nebo pečené brambory, chléb či čerstvý zeleninový salát.

Výborné ražniči na plechu

Pokud byste neměli čas na zdlouhavé napichování jednotlivých ingrediencí na špejle, připravili jsme si pro vás jednoduchý recept na ražniči z trouby na plechu, který budete mít hotový během pár minut. Potřebovat na to budete 500 g masa, 2 klobásy, 150 g slaniny, papriku, cibuli, olej, sůl, černý pepř a grilovací koření.

Postup přípravy je jednoduchý:

  1. Maso, klobásu a slaninu nakrájejte na větší kusy a vložte do pekáče nebo zapékací mísy.
  2. Papriku (můžete použít červenou, zelenou nebo žlutou, případně jejich kombinaci) a cibuli očistěte, nakrájejte a přidejte k masu.
  3. Směs pokapejte olejem, posypte grilovacím a černým pepřem, osolte a pořádně promíchejte.
  4. Ražniči pečte při teplotě 185 °C zhruba 40 minut.

Tip: Pokud se obáváte, že maso bude příliš suché, marinujte ho. Marinádu si připravíte tak, že v misce smícháte kečup, hořčici a olej. Následně přidáte najemno nakrájený česnek a cibuli a vše ochutíte černým pepřem a solí.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář