Patříte k milovníkům ražniči, ale neradi ho připravujete? Nejste sami. Napichování jídla na špejle bývá zdlouhavé a zbytečně komplikované, proto se tento pokrm připravuje jen sporadicky. Dobrou zprávou ale je, že ražniči můžete připravit i bez špejlí. Stačit vám na to bude jen zapékací mísa nebo menší plech.
Patříte k milovníkům ražniči, ale neradi ho připravujete? Nejste sami. Napichování jídla na špejle bývá zdlouhavé a zbytečně komplikované, proto se tento pokrm připravuje jen sporadicky. Dobrou zprávou ale je, že ražniči můžete připravit i bez špejlí. Stačit vám na to bude jen zapékací mísa nebo menší plech.
Ražniči je jídlo, které je oblíbené ve střední Evropě, zejména na Slovensku, v Česku a na Balkáně. Jedná se o druh špízu, který se tradičně připravuje z nakrájených kusů masa a zeleniny. Ty se napichují na špejle nebo kovové jehly.
Ingredience, které jsou součástí špízu, si můžete přizpůsobit přesně podle svých preferencí a chutí. Základem však obvykle bývá:
Zdroj: Pexels.com
Na tradiční ražniči, resp. špíz se všechny suroviny nakrájí na větší kusy, které se napichují na špejli nebo kovovou jehlu. Ingredience je dobré napichovat střídavě, aby se jejich chutě propojily a vytvořily tak chutný a voňavý pokrm.
Během grilovací sezóny můžete špízy grilovat na otevřeném ohni. Jinou alternativou je pečení v troubě.
K ražniči se podávají různé druhy příloh. Vhodné jsou vařené nebo pečené brambory, chléb či čerstvý zeleninový salát.
Pokud byste neměli čas na zdlouhavé napichování jednotlivých ingrediencí na špejle, připravili jsme si pro vás jednoduchý recept na ražniči z trouby na plechu, který budete mít hotový během pár minut. Potřebovat na to budete 500 g masa, 2 klobásy, 150 g slaniny, papriku, cibuli, olej, sůl, černý pepř a grilovací koření.
Postup přípravy je jednoduchý:
Tip: Pokud se obáváte, že maso bude příliš suché, marinujte ho. Marinádu si připravíte tak, že v misce smícháte kečup, hořčici a olej. Následně přidáte najemno nakrájený česnek a cibuli a vše ochutíte černým pepřem a solí.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě