NejRecept.cz Zdravé recepty Recepty s kapustou Rychlé kysané zelí, které nemusíte nakládat do sudu. Chutná výborně a v sklenicích vydrží i rok.
Rychlé kysané zelí, které nemusíte nakládat do sudu. Chutná výborně a v sklenicích vydrží i rok.
Recept Rychlé kysané zelí, které nemusíte nakládat do sudu. Chutná výborně a v sklenicích vydrží i rok.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Sezóna zelí pomalu přichází, což znamená jediné – zavařování a přípravu zelí na kyselo. Kysané zelí se hodí k mnoha jídlům. Skvěle chutná například s bramboráky či masem, přičemž jeho příprava nemusí být vůbec náročná. Pokud se vám nechce nakládat ho do sudů, inspirujte se našimi tipy.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   19.9.2024

Rychlé kysané zelí, které nemusíte nakládat do sudu. Chutná výborně a v sklenicích vydrží i rok.

Sezóna zelí pomalu přichází, což znamená jediné – zavařování a přípravu zelí na kyselo. Kysané zelí se hodí k mnoha jídlům. Skvěle chutná například s bramboráky či masem, přičemž jeho příprava nemusí být vůbec náročná. Pokud se vám nechce nakládat ho do sudů, inspirujte se našimi tipy.

Kdy je sezóna zelí?

Sezóna zelí začíná obvykle na konci léta a pokračuje po celé podzimní období. To kysané se nakládá na přelomu září a října a hotové a připravené k jídlu bývá po 3 až 4 týdnech.

Samozřejmě, v současnosti najdete kysané zelí v obchodech po celý rok. Žádné kupované se však nevyrovná chuti či výbornému složení toho domácího.

Skvělá chuť a ještě lepší složení

Kysané zelí má výraznou, jedinečnou chuť, která se skvěle hodí k mnoha pokrmům. Podávat ho můžete například k pečenému nebo grilovanému masu, bramborám nebo plackám. Kromě chuti potěší také svým složením. Obsahuje silný antioxidant vitamín C, který posiluje imunitu, chrání buňky před volnými radikály a podporuje tvorbu kolagenu.

Dále ve složení najdete také vápník, draslík a probiotika, které podporují trávení, zlepšují stav pokožky a zmírňují příznaky dráždivého střeva.

Příprava receptu Rychlé kysané zelí, které nemusíte nakládat do sudu. Chutná výborně a v sklenicích vydrží i rok., krok 1
Zdroj: Pexels.com

Jak připravit zelí bez nakládání do sudu?

Tradiční kysané zelí se připravuje tak, že se nakrájí, ochutí a naloží do sudů nebo speciálních nádob, kde následně kvasí. Během kvašení je důležité sledovat ho, protože zvětšuje svůj objem. Měli byste z něj proto postupně odebírat šťávu. Přibližně po týdnu nastane opak. Zelí svůj objem zmenší, takže mu musíte dolít vodu.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Dušená kapusta s hovězí plecí
Dušená kapusta s hovězí plecí

Pokud na zelí nemáte nádobu, do které byste ho naložili, nebo se vám nechce celý proces kvašení podstupovat, můžete ho přeskočit. Zeleninu stačí dát jen do sklenic a máte hotovo. Jak na to?

Na zelí bez nakládání do sudů budete potřebovat jednu hlávku zelí a sůl (přibližně 20 g soli na každý kilogram zelí).

  1. Zelí očistíme a nakrájíme nadrobno.
  2. Listy vytřídíme a tmavé vyhodíme.
  3. Zelí osolíme, dobře promícháme a necháme odležet alespoň 12 hodin.
  4. Odležené zelí nevymačkáváme. Do zavařovacích sklenic ho plníme i se šťávou.
  5. Sklenice pečlivě uzavřeme, necháme v teple přibližně 1 až 2 týdny a poté je uložíme na tmavé a chladné místo.

Takto připravené zelí má skvělou chuť a dlouhou trvanlivost. Ve sklenicích by vám mělo vydržet do další sezóny, aniž by zplesnivělo nebo změklo.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář