Sezóna chřestu je v plném proudu, což znamená jen jedno – právě teď je ten nejlepší čas na to, abyste si z něj připravili různé chutné pokrmy. Jak však vybrat čerstvý a opravdu dobrý chřest, který dodá jídlu dokonalou chuť? Sepsali jsme pro vás několik praktických rad, které vám pomohou při nákupu.
Sezóna chřestu je v plném proudu, což znamená jen jedno – právě teď je ten nejlepší čas na to, abyste si z něj připravili různé chutné pokrmy. Jak však vybrat čerstvý a opravdu dobrý chřest, který dodá jídlu dokonalou chuť? Sepsali jsme pro vás několik praktických rad, které vám pomohou při nákupu.
V obchodech najdete chřest po celý rok. Nejlepší je však právě během jeho sezóny, která trvá přibližně od dubna do konce června.
Před nákupem byste měli vědět, že existuje víc druhů chřestu. V našich končinách jsou populární především dva – bílý a zelený. Bílý je výborný na zpracování do omáček nebo polévek. Charakteristický je jemnou chutí, která může mít mírně hořký podtón.
Zelený chřest potěší nejen pěkným vzhledem, ale i výraznou chutí s oříškovým až travnatým podtónem. Na rozdíl od bílého chřestu je o něco více všestranný. Můžete ho používat do salátů, na grilování, zapékání, pečení a podobně.
Kromě toho se můžete setkat i s fialovým chřestem, který je zpravidla sladší než zelený a bílý. Ze všech tří zmíněných je však nejméně výrazný. Použít se dá do různých receptů – představuje skvělou náhradu zeleného chřestu.
Zdroj: Unsplash.com
Výběr chřestu v obchodě není vůbec náročný. Stačí se držet několika základních pravidel:
Koupili jste chřest, ale nevíte, jak ho správně zpracovat? Všechno závisí na tom, jaký recept jste si zvolili. Obecně ho však musíte nejprve očistit. Důkladně ho omyjte pod tekoucí vodou, abyste se zbavili všech nečistot.
Po osušení musíte z chřestu odstranit konec – ten se nejí, protože je příliš tvrdý. Ze zeleniny ho můžete odstranit buď rukama (konec stačí odlomit), nebo nožem. Nůž vám pomůže u starších a větších kousků, které jsou obecně tvrdší.
Z chřestu, který vám zůstane, se ještě odstraňuje vrchní slupka. Na to můžete použít nůž nebo klasickou škrabku na brambory.
Takto připravený chřest už můžete používat podle svých představ – dá se péct, blanšírovat i vařit.
A jaká jídla z něj můžete udělat? Oblíbené jsou:
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě