Sušení ovoce sice není tak rychlé jako pečení koláčů, ale rozhodně se ho nemusíte bát. Celý proces je jednoduchý a výsledek stojí za to. Můžete sušit různé druhy ovoce včetně švestek, které vás potěší dokonalou chutí a ještě lepším složením. Pokud však chcete, aby byly opravdu dobré a vydržely vám několik měsíců, musíte dodržet několik základních pravidel.
Sušení ovoce sice není tak rychlé jako pečení koláčů, ale rozhodně se ho nemusíte bát. Celý proces je jednoduchý a výsledek stojí za to. Můžete sušit různé druhy ovoce včetně švestek, které vás potěší dokonalou chutí a ještě lepším složením. Pokud však chcete, aby byly opravdu dobré a vydržely vám několik měsíců, musíte dodržet několik základních pravidel.
Sušení patří mezi nejstarší způsoby konzervování ovoce a zeleniny. Jde o metodu, při níž se z plodů odstraňuje přebytečná voda, přičemž se zachovávají důležité vitamíny, minerály a další složky.
Složení sušeného ovoce je díky procesům, které vznikají během tepelné úpravy, výrazně odlišné od složení čerstvých plodů. To lze vidět například na vláknině. Zatímco čerstvé švestky obsahují 1,5 až 2 gramy vlákniny na 100 gramů, sušené až 7 gramů.
Existuje hned několik důvodů, proč se vyplatí sušit švestky. V první řadě vám takto vydrží velmi dlouho. Při správném skladování klidně i rok. Další výhodou je jejich skvělá chuť. Lze je jíst samostatně nebo přidávat do různých sladkých i slaných pokrmů, dezertů a koláčů.
Švestky můžete sušit v sušičce i v troubě. Jednotlivé způsoby se od sebe mírně liší, ale pro oba platí následující pravidla, díky nimž bude výsledné ovoce chutné, kvalitní a plné živin.
Zdroj: Unsplash.com
Pokud máte doma sušičku, švestky v ní rovnoměrně rozložte. Snažte se, aby se jednotlivé plody navzájem nedotýkaly. Poté nastavte teplotu v rozmezí 50 až 60 °C a nechte přístroj pracovat.
Délka sušení závisí zejména na velikosti a tloušťce švestek, ale obvykle trvá 10 až 12 hodin. Švestky byste měli během této doby občas zkontrolovat, ideálně každé dvě až tři hodiny.
Pokud doma nemáte sušičku, se sušením švestek vám pomůže i trouba. Nakrájené ovoce umístěte na plech vyložený pečicím papírem. I zde dávejte pozor, aby se jednotlivé plody nedotýkaly.
Švestky vložte do trouby, nastavte teplotu na přibližně 60 °C a lehce pootevřete dvířka, aby se v přístroji nehromadila vlhkost. Hotové by měly být přibližně za 8 až 10 hodin.
TIP: Švestky můžete sušit i na vzduchu, a to tak, že je v dobře větrané místnosti rozložíte například na síto nebo papír. Počítejte ale s tím, že tato metoda trvá nejdéle, obvykle 4 až 6 dní.
Sušené švestky vložte do vzduchotěsných nádob a umístěte na suché a tmavé místo. Takto skladované vám vydrží i více než 12 měsíců. Pokud chcete ovoce pravidelně jíst, část z něj přesypte do pěkné skleněné nádoby, kterou vystavíte na poličku v kuchyni nebo jídelně.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě