NejRecept.cz Polévky Hovězí vývar Tajemství dokonalého čirého vývaru: Toto je správný čas, kdy do něj můžete přidat zeleninu.
Tajemství dokonalého čirého vývaru: Toto je správný čas, kdy do něj můžete přidat zeleninu.
Recept Tajemství dokonalého čirého vývaru: Toto je správný čas, kdy do něj můžete přidat zeleninu.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Vývar je základním typem polévky, který můžete servírovat k obědu i k večeři nebo ho přidat do různých jiných jídel. Skvěle dokáže dochutit například rizoto nebo různé omáčky k masu či těstovinám. Pokud však chcete, aby chutnal co nejlépe, musíte vědět, kdy je správný čas na přidání zeleniny.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   20.3.2025

Tajemství dokonalého čirého vývaru: Toto je správný čas, kdy do něj můžete přidat zeleninu.

Vývar je základním typem polévky, který můžete servírovat k obědu i k večeři nebo ho přidat do různých jiných jídel. Skvěle dokáže dochutit například rizoto nebo různé omáčky k masu či těstovinám. Pokud však chcete, aby chutnal co nejlépe, musíte vědět, kdy je správný čas na přidání zeleniny.

Kdy přidat zeleninu do vývaru?

Zeleninu byste měli přidat do vývaru přibližně hodinu předtím, než ho odstavíte ze sporáku. Důvody, proč je to tak důležité, jsou dva:

  • Když zeleninu přidáte hned na začátku vaření, rozvaří se a způsobí, že polévka bude zakalená. Nemluvě o tom, že jednotlivé druhy zeleniny nebudou vůbec chutné.
  • Když zeleninu přidáte na konci vaření, polévku nestihne ochutit a může být tvrdá.

Čas, kdy přidáte zeleninu do vývaru, si proto dobře pohlídejte a ujistěte se, že to neděláte příliš brzy ani pozdě, abyste dosáhli těch nejlepších výsledků.

Co všechno přidat do vývaru ještě před zeleninou?

Vývar je obecně pokrm, který se nevaří jen pár minut. Právě naopak. V kuchyni u něj strávíte přibližně 2,5 až 3 hodiny. Nejprve do něj dejte maso se studenou vodou a koření – nejčastěji nové koření a bobkový list.

Sůl na začátku nepřidávejte. Chuť vývaru se totiž ještě změní. Nejlepší je polévku osolit krátce před koncem – 20 až 30 minut před dovařením.

Na jaké chyby si dát pozor při vaření vývaru?

Při vaření vývaru si dejte pozor na tyto chyby:

  • Příliš vysoká teplota – vývar by se měl vařit spíše při nižší teplotě a déle, aby se chuť masa a dalších ingrediencí mohla postupně uvolnit a propojit. Nižší teplota zároveň zabrání tomu, aby se nerozložily bílkoviny z masa, které by mohly způsobit zakalení vývaru.
  • Krátká doba vaření – vývar by se měl vařit přibližně tři hodiny. Během této doby se chutě dokážou propojit a vytvořit tak ten nejlepší výsledek. Kratší vaření obvykle vede k tomu, že polévka je vodová a bez chuti.
  • Příliš brzké přidání bylinek – bylinky mají výraznou chuť, proto s jejich přidáním počkejte. Určitě je do vývaru nepřidávejte hned na začátku. Udělat to můžete v polovině vaření nebo těsně předtím, než přidáte zeleninu.
  • Příliš mnoho koření – s kořením zacházejte opatrně. Pamatujte, že není jedinou surovinou, která vývar ochutí. O jeho skvělou chuť se postará také maso, zelenina a později bylinky.
  • Časté míchání – vývar stačí promíchat jen tehdy, když do něj něco přidáte. Jinak ho nechte jen vařit. Intenzivní a neustálé míchání totiž podporuje uvolňování menších částic z masa a zeleniny, kvůli čemuž je výsledná polévka zakalená.

Nejlepší recepty na vývar

Chcete si připravit v neděli nebo v jakýkoliv jiný den chutný vývar, ale nemáte žádný dobrý recept? Inspirujte se těmi našimi. Vybrali jsme pro vás ty nejchutnější kuřecí, hovězí, vepřové a zeleninové vývary, které si rozhodně zamilujete.

1. Pomalu tažený hovězí vývar

Tradiční nedělní polévka. Jakou polévku jste dnes měli k obědu vy?

Recept najdete ZDE

Recept Pomalu tažený hovězí vývar

2. Nejrychlejší hovězí vývar

Na chřipku jako stvořené. Jelikož je venku zima, bacily se lepí jako mouchy na med. Je třeba si dopřát pořádnou dávku vitaminů a hlavně u mě funguje kuřecí nebo hovězí vývar. Pořádně nás zahřeje zevnitř a jak říkají naše babičky, není nic lepšího jako pořádný vývar. Vývar dělávám s knedlíčky a přidávám i nudle. Někdo už nudle nepřidává, ale já ano. Polévka tak více zasytí a nepotřebujete ani druhé jídlo. Autor: HeMiShEk

Recept najdete ZDE

Recept Nejrychlejší hovězí vývar

3. Polévka z uzených žeber

Polévka z uzených žeber a zeleniny. Autor: sonizna

Recept najdete ZDE

Recept Polévka z uzených žeber

4. Zeleninová polévka s krupicovými knedlíčky

Konečně polévka ze zeleniny z mé zahrady. Ta chuť je nesrovnatelná jako když ji připravím ze zeleniny z obchodu.

Recept najdete ZDE

Recept Zeleninová polévka s krupicovými knedlíčky

5. Zeleninová polévka s kukuřičnými knedlíky

Velmi chutná, bramborovo-zeleninová polévka s příchutí zázvoru. Speciální chuť dodají kukuřičné knedlíčky, které jsou neoddelitelnou součástí této polévky.

Recept najdete ZDE

Recept Zeleninová polévka s kukuřičnými knedlíky

6. Minestrone - italská zeleninová polévka

Tradiční zeleninová polévka na italský způsob.

Recept najdete ZDE

Recept Minestrone - italská zeleninová polévka

7. Pomalý poctivý kuřecí vývar

Není nad domácí poctivý vývar, který potěší váš žaludek. U nás doma to byla kdysi klasika, stále v neděli na oběd byl domácí kuřecí vývar z domácí slepice nebo z kohouta a dnes jsem tomu ráda, protože tuto tradici zachovávám. Každou neděli se každý u nás doma těší na domácí vývar s domácími nudlemi :) Někdy se přiznám používám i kupované těstoviny, ale ne často. To jen tehdy když jsem velmi líná :)) Autor: HeMiShEk

Recept najdete ZDE

Recept Pomalý poctivý kuřecí vývar

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář