Vývar je základním typem polévky, který můžete servírovat k obědu i k večeři nebo ho přidat do různých jiných jídel. Skvěle dokáže dochutit například rizoto nebo různé omáčky k masu či těstovinám. Pokud však chcete, aby chutnal co nejlépe, musíte vědět, kdy je správný čas na přidání zeleniny.
Vývar je základním typem polévky, který můžete servírovat k obědu i k večeři nebo ho přidat do různých jiných jídel. Skvěle dokáže dochutit například rizoto nebo různé omáčky k masu či těstovinám. Pokud však chcete, aby chutnal co nejlépe, musíte vědět, kdy je správný čas na přidání zeleniny.
Zeleninu byste měli přidat do vývaru přibližně hodinu předtím, než ho odstavíte ze sporáku. Důvody, proč je to tak důležité, jsou dva:
Čas, kdy přidáte zeleninu do vývaru, si proto dobře pohlídejte a ujistěte se, že to neděláte příliš brzy ani pozdě, abyste dosáhli těch nejlepších výsledků.
Vývar je obecně pokrm, který se nevaří jen pár minut. Právě naopak. V kuchyni u něj strávíte přibližně 2,5 až 3 hodiny. Nejprve do něj dejte maso se studenou vodou a koření – nejčastěji nové koření a bobkový list.
Sůl na začátku nepřidávejte. Chuť vývaru se totiž ještě změní. Nejlepší je polévku osolit krátce před koncem – 20 až 30 minut před dovařením.
Při vaření vývaru si dejte pozor na tyto chyby:
Chcete si připravit v neděli nebo v jakýkoliv jiný den chutný vývar, ale nemáte žádný dobrý recept? Inspirujte se těmi našimi. Vybrali jsme pro vás ty nejchutnější kuřecí, hovězí, vepřové a zeleninové vývary, které si rozhodně zamilujete.
1. Pomalu tažený hovězí vývar
Tradiční nedělní polévka. Jakou polévku jste dnes měli k obědu vy?
2. Nejrychlejší hovězí vývar
Na chřipku jako stvořené. Jelikož je venku zima, bacily se lepí jako mouchy na med. Je třeba si dopřát pořádnou dávku vitaminů a hlavně u mě funguje kuřecí nebo hovězí vývar. Pořádně nás zahřeje zevnitř a jak říkají naše babičky, není nic lepšího jako pořádný vývar. Vývar dělávám s knedlíčky a přidávám i nudle. Někdo už nudle nepřidává, ale já ano. Polévka tak více zasytí a nepotřebujete ani druhé jídlo. Autor: HeMiShEk
3. Polévka z uzených žeber
Polévka z uzených žeber a zeleniny. Autor: sonizna
4. Zeleninová polévka s krupicovými knedlíčky
Konečně polévka ze zeleniny z mé zahrady. Ta chuť je nesrovnatelná jako když ji připravím ze zeleniny z obchodu.
5. Zeleninová polévka s kukuřičnými knedlíky
Velmi chutná, bramborovo-zeleninová polévka s příchutí zázvoru. Speciální chuť dodají kukuřičné knedlíčky, které jsou neoddelitelnou součástí této polévky.
6. Minestrone - italská zeleninová polévka
Tradiční zeleninová polévka na italský způsob.
7. Pomalý poctivý kuřecí vývar
Není nad domácí poctivý vývar, který potěší váš žaludek. U nás doma to byla kdysi klasika, stále v neděli na oběd byl domácí kuřecí vývar z domácí slepice nebo z kohouta a dnes jsem tomu ráda, protože tuto tradici zachovávám. Každou neděli se každý u nás doma těší na domácí vývar s domácími nudlemi :) Někdy se přiznám používám i kupované těstoviny, ale ne často. To jen tehdy když jsem velmi líná :)) Autor: HeMiShEk
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě