NejRecept.cz Část dne Oběd Tatarská omáčka jako z obchodu? Stačí, když do ní přidáte tuto jednu surovinu.
Tatarská omáčka jako z obchodu? Stačí, když do ní přidáte tuto jednu surovinu.
Recept Tatarská omáčka jako z obchodu? Stačí, když do ní přidáte tuto jednu surovinu.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Tatarská omáčka dokáže zvýraznit a vylepšit nejeden pokrm. Hodí se k různě upravenému masu, bramborám i zelenině. Má výraznou chuť a patří mezi základní potraviny, které v domácnostech nesmí chybět. Chtěli byste si ji vyzkoušet připravit doma, ale nevíte, jak dosáhnout tradiční zajímavé chuti? Přidejte do ní tuto jednu tajnou ingredienci, která zaručí ty nejlepší výsledky.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   29.4.2025

Tatarská omáčka jako z obchodu? Stačí, když do ní přidáte tuto jednu surovinu.

Tatarská omáčka dokáže zvýraznit a vylepšit nejeden pokrm. Hodí se k různě upravenému masu, bramborám i zelenině. Má výraznou chuť a patří mezi základní potraviny, které v domácnostech nesmí chybět. Chtěli byste si ji vyzkoušet připravit doma, ale nevíte, jak dosáhnout tradiční zajímavé chuti? Přidejte do ní tuto jednu tajnou ingredienci, která zaručí ty nejlepší výsledky.

Jedna ingredience, která se postará o dokonalou chuť

Součástí domácí tatarské omáčky bývá zpravidla několik základních ingrediencí, kterými jsou:

  • majonéza,
  • kyselé okurky,
  • sůl,
  • černý mletý pepř,
  • cibule.

Na dochucení je následně vhodná i hořčice či dokonce česnek.

V některých receptech se setkáte i s použitím bílého jogurtu nebo zakysané smetany, které zčásti nebo úplně nahrazují majonézu a zajišťují, že výsledná omáčka je lehčí a lépe stravitelná.

Aby se však domácí tatarská omáčka přibližovala originálu ještě více, neměli byste zapomínat na jednu tajnou surovinu, kterou jsou kapary.

Kapary jsou charakteristické svou výraznou, ostrou a slanou chutí. Tím, že bývají naložené ve slaném nebo octovém nálevu, jsou často i nakyslé a kořeněné. Perfektně se tak hodí na přípravu domácí tatarky, ve které spojují chutě všech ostatních surovin a vytvářejí dokonalou harmonii.

Recept na domácí tatarskou omáčku s kapary

Na domácí tatarskou omáčku s kapary budete potřebovat:

  • 3 kyselé okurky
  • 1 lžíci marinovaných hub
  • 1 lžičku nasekaných kapar
  • 1 lžičku hořčice
  • 2 – 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíci zakysané smetany
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • pár kapek citronové šťávy

Postup:

  1. Okurky a marinované houby nakrájejte nadrobno.
  2. K okurkám a houbám přidejte všechny další suroviny a důkladně promíchejte.
  3. Hotovou omáčku dejte alespoň na hodinu do lednice a můžete podávat.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Tzatziki omáčka k salátu nebo masu
Tzatziki omáčka k salátu nebo masu

Tipy, které vám pomohou s přípravou domácí tatarky

Pokud chcete, aby byla domácí tatarka co nejlepší, držte se těchto tipů:

  • Tatarku před servírováním nechte vždy minimálně hodinu v chladu. Během této doby se jednotlivé suroviny propojí, díky čemuž bude výsledná omáčka mnohem chutnější a lepší.
  • Se solí ani pepřem to nepřehánějte. Kapary jsou samy o sobě výrazné a jejich chuť bude po odstátí tatarky intenzivnější.
  • Citronovou šťávu v receptu určitě nevynechávejte. Jejím hlavním úkolem je rozbít a zjemnit dominantní tóny některých surovin.
  • Smetanu můžete v receptu vyměnit za hustý řecký jogurt.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář