NejRecept.cz Těsta Piškotové těsto Tipy, čím zvlhčit piškot, aby byl jemný a šťavnatý jako obláček. Suchý korpus bude minulostí.
Tipy, čím zvlhčit piškot, aby byl jemný a šťavnatý jako obláček. Suchý korpus bude minulostí.
Recept Tipy, čím zvlhčit piškot, aby byl jemný a šťavnatý jako obláček. Suchý korpus bude minulostí.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Zákusky z piškotu jsou nadýchané, chutné a zpravidla velmi jednoduché. Pokud však nechcete, aby byly suché, je nutné správně navlhčit jejich těsto. Možností, jak na to, je více. Kromě mléka je vhodný i alkohol nebo sirup. Pro lepší přehled jsme sepsali všechny způsoby níže v článku.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   6.3.2025

Tipy, čím zvlhčit piškot, aby byl jemný a šťavnatý jako obláček. Suchý korpus bude minulostí.

Zákusky z piškotu jsou nadýchané, chutné a zpravidla velmi jednoduché. Pokud však nechcete, aby byly suché, je nutné správně navlhčit jejich těsto. Možností, jak na to, je více. Kromě mléka je vhodný i alkohol nebo sirup. Pro lepší přehled jsme sepsali všechny způsoby níže v článku.

Co použít na navlhčení piškotu?

To, jakou tekutinu zvolíte na navlhčení, závisí na tom, v jakém receptu chcete piškot použít:

  • Klasické piškotové dorty – bývají plněné máslovým, tvarohovým, pudinkovým nebo šlehačkovým krémem, který je sám o sobě dost výrazný. Právě proto na zvlhčení používejte něco, co se s ním nebude bít. Ideální je čistá nebo oslazená voda a slabší čaj. Někdy je vhodný i alkohol.
  • Dezerty s ovocem – máte dvě možnosti. Buď zůstanete u klasiky ve formě vody, smetany a mléka, nebo piškot navlhčíte ovocnou šťávou – skvělá je jablečná nebo pomerančová, která se bez problémů zkombinuje s jakýmkoli jiným ovocem. A když klasickou šťávu nemáte, sáhněte po ovocném čaji nebo po šťávě z kompotu.
  • Čokoládové piškotové těsto – kvůli kakau bývá zpravidla sušší. Právě proto je nutné použít o něco více tekutiny. A jaká je nejlepší? S čokoládou si rozumí káva nebo připravené kakao. Případně vsaďte na alkohol – whisky, rum nebo různé sladké likéry.

Kolik tekutiny použít?

I v tomto případě platí, že vše závisí na dezertu. Dorty a zákusky s ovocem jsou samy o sobě dostatečně šťavnaté. Na piškot proto stačí nakapat jen trochu mléka nebo vody. Na druhou stranu, tradiční dorty s jednou nebo více vrstvami krému mohou být o něco sušší. Nebojte se proto použít více tekutiny.

Samostatnou kategorií jsou zákusky, které jsou obecně mokřejší. Patří sem například punčový řez. Pokud chcete, aby byly skutečně dobré, nebojte se je pořádně navlhčit.

Na co si dát pozor?

Při navlhčení piškotového korpusu si dávejte pozor zejména na výběr vhodné tekutiny. Ta si musí rozumět s ostatními surovinami – především s krémem. Pokud byste si nebyli jistí, co zvolit, sáhněte po vodě nebo mléku, které jsou vhodné pro všechny druhy dezertů.

Dále si dobře hlídejte, jaké množství tekutiny použijete, aby korpus nebyl příliš promočený. Vodu, mléko či šťávu proto dávkujte postupně po lžících.

Mohlo by vás zajímat:
Základní recept na kakaový korpus
Základní recept na kakaový korpus

Co dělat, když je piškot příliš mokrý?

Neuhlídali jste množství tekutiny a až pozdě jste si všimli, že je korpus příliš mokrý? Přebytečnou vlhkost částečně odstraníte pomocí papírových utěrek.

Piškot můžete zkusit dát na pár minut do trouby, kterou předehřejete na nízkou teplotu (maximálně 100 – 110 °C), nebo jej zkombinujte s něčím sušším. To můžete udělat například při přípravě dezertních pohárů, kde mokrý korpus nakrájíte na menší kousky, smícháte se sušenkami nebo ořechy a doplníte krémem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář