Zákusky z piškotu jsou nadýchané, chutné a zpravidla velmi jednoduché. Pokud však nechcete, aby byly suché, je nutné správně navlhčit jejich těsto. Možností, jak na to, je více. Kromě mléka je vhodný i alkohol nebo sirup. Pro lepší přehled jsme sepsali všechny způsoby níže v článku.
Zákusky z piškotu jsou nadýchané, chutné a zpravidla velmi jednoduché. Pokud však nechcete, aby byly suché, je nutné správně navlhčit jejich těsto. Možností, jak na to, je více. Kromě mléka je vhodný i alkohol nebo sirup. Pro lepší přehled jsme sepsali všechny způsoby níže v článku.
To, jakou tekutinu zvolíte na navlhčení, závisí na tom, v jakém receptu chcete piškot použít:
I v tomto případě platí, že vše závisí na dezertu. Dorty a zákusky s ovocem jsou samy o sobě dostatečně šťavnaté. Na piškot proto stačí nakapat jen trochu mléka nebo vody. Na druhou stranu, tradiční dorty s jednou nebo více vrstvami krému mohou být o něco sušší. Nebojte se proto použít více tekutiny.
Samostatnou kategorií jsou zákusky, které jsou obecně mokřejší. Patří sem například punčový řez. Pokud chcete, aby byly skutečně dobré, nebojte se je pořádně navlhčit.
Při navlhčení piškotového korpusu si dávejte pozor zejména na výběr vhodné tekutiny. Ta si musí rozumět s ostatními surovinami – především s krémem. Pokud byste si nebyli jistí, co zvolit, sáhněte po vodě nebo mléku, které jsou vhodné pro všechny druhy dezertů.
Dále si dobře hlídejte, jaké množství tekutiny použijete, aby korpus nebyl příliš promočený. Vodu, mléko či šťávu proto dávkujte postupně po lžících.
Neuhlídali jste množství tekutiny a až pozdě jste si všimli, že je korpus příliš mokrý? Přebytečnou vlhkost částečně odstraníte pomocí papírových utěrek.
Piškot můžete zkusit dát na pár minut do trouby, kterou předehřejete na nízkou teplotu (maximálně 100 – 110 °C), nebo jej zkombinujte s něčím sušším. To můžete udělat například při přípravě dezertních pohárů, kde mokrý korpus nakrájíte na menší kousky, smícháte se sušenkami nebo ořechy a doplníte krémem.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě