Úklid domácnosti dá mnohdy zabrat. Největší problém přitom představuje vodní kámen, jehož odstranění je často komplikovanější, než se na první pohled zdá. Pokud nechcete utrácet peníze za drahé čisticí prostředky, využijte domácí triky. Kromě klasiky v podobě octa a kyseliny citronové vám pomůže i tato jedna surovina.
Úklid domácnosti dá mnohdy zabrat. Největší problém přitom představuje vodní kámen, jehož odstranění je často komplikovanější, než se na první pohled zdá. Pokud nechcete utrácet peníze za drahé čisticí prostředky, využijte domácí triky. Kromě klasiky v podobě octa a kyseliny citronové vám pomůže i tato jedna surovina.
Vodní kámen byste měli odstranit hned, jakmile si všimnete, že se začíná tvořit na povrchu rychlovarné konvice nebo jiného spotřebiče. Nečekejte na to, až vznikne silná vrstva. Ta totiž nejenže způsobuje pomalejší ohřev vody, ale také může vést ke zničení zařízení. Nemluvě o tom, že vodní kámen může ovlivnit i chuť vody, kterou následně používáte k zalévání čaje a kávy nebo k přípravě nějakého jídla.
Vodní kámen však nemusí zničit jen spotřebiče, ale také další vybavení kuchyně, jako jsou například některé části dřezu či vodovodní baterie. Pokud se na nich vytvoří příliš silná vrstva kamene, jeho odstraňování bude náročnější a může vést k poškození povrchu.
Mnohé hospodyňky vyzkoušely v boji proti vodnímu kameni různé metody v podobě octa, kyseliny citronové nebo speciálních čističů dostupných v obchodech. Ať už doma nemáte ani jednu ze zmíněných možností, nebo jen chcete zkusit něco nového, existuje ještě jedna velmi jednoduchá a přitom praktická alternativa. Tou je voda z nakládaných kvašených okurek.
Použití okurkové vody není vůbec složité. Pokud chcete vyčistit rychlovarnou konvici, stačí ji nalít přímo do ní a dolít čistou vodu po okraj. Následně spotřebič jen zapněte, vodu převařte a nechte ji působit alespoň hodinu. Po uplynutí této doby tekutinu vylijte, konvici umyjte a můžete ji začít používat.
V případě, že byste chtěli vodu z okurek využít k čištění dřezu, baterie nebo jiných částí, jednoduše ji nalijte do misky, přidejte trochu vody, vezměte houbičku a začněte umývat.
Výhodou vody z okurek je to, že nemá tak silný zápach jako ocet. Vaše domácnost proto bude i po úklidu příjemně voňavá.
Voda z okurek funguje díky kyselině mléčné, která se v ní vytváří během fermentace. Ta je dostatečně silná na to, aby rozpustila i silnější vrstvu vodního kamene. Na druhou stranu ale není tak agresivní jako některé chemické prostředky, takže se nemusíte bát, že by zničila povrch baterie nebo rychlovarné konvice.
Důležité je však podotknout, že kyselinu mléčnou obsahují pouze okurky, které prošly fermentací – tedy kvašením. Klasické zavařené okurky mají nálev vyrobený obvykle jen z octa. Ten sice může při čištění pomoci, ale nemusí být tak efektivní.
Ocet je surovina, jejíž sílu a benefity zná snad každý. Díky tomu, že je levný a účinný, ho k čištění různých materiálů a povrchů používá mnoho domácností. Nejlepších výsledků dosáhnete, když ho zředíte s vodou v poměru 1:1. Takový roztok následně nalijte do konvice nebo do něj namočte houbičku a začněte umývat vše, co potřebujete.
Nevýhodou octa je to, že má výrazné a nepříjemné aroma. Počítejte proto s tím, že po úklidu budete muset nějakou dobu větrat.
Další skvělý domácí pomocník, který vám pomůže s vodním kamenem. Poměr vody a kyseliny citronové se liší v závislosti na tom, jak silný roztok potřebujete. Na silně znečištěné povrchy přidejte do litru vody šálek kyseliny.
Na druhou stranu, pokud odstraňujete vodní kámen pravidelně a všimli jste si jen menšího povlaku, do litru vody vám postačí přidat 5 až 6 lžiček kyseliny.
Ve srovnání s octem má kyselina citronová výhodu v tom, že nemá výrazný zápach, díky čemuž je celý proces mytí a úklidu o něco příjemnější.
Voda z okurek, ocet či kyselina citronová jsou výborní pomocníci, kteří vám pomohou zbavit se i silnější vrstvy vodního kamene. Kromě nich však můžete vyzkoušet i citronovou šťávu nebo šťávu z kysaného zelí, která rovněž obsahuje zmíněnou kyselinu mléčnou. Efektivně tak vyčistí každý povrch.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě