Rýže je jedním z nejoblíbenějších typů příloh. Tím, že má velmi neutrální chuť, se dá zkombinovat s téměř vším – masem, zeleninou i houbami. Její příprava není náročná, ale občas se můžete setkat s různými menšími chybami nebo nedokonalostmi, kvůli kterým není tak dobrá, jak by měla být. Které to jsou?
Rýže je jedním z nejoblíbenějších typů příloh. Tím, že má velmi neutrální chuť, se dá zkombinovat s téměř vším – masem, zeleninou i houbami. Její příprava není náročná, ale občas se můžete setkat s různými menšími chybami nebo nedokonalostmi, kvůli kterým není tak dobrá, jak by měla být. Které to jsou?
Rýže není jen jedna. V současnosti najdete na trhu více druhů, přičemž každý z nich si vyžaduje jiný způsob přípravy. Například zatímco bílá rýže je hotová do 15 až 20 minut (v závislosti na tom, jaké množství vaříte), ta černá se vaří mnohem déle. Totéž platí i pro množství vody – některé druhy jí potřebují více, jiné zase méně.
Ještě předtím, než rýži začnete vařit, důkladně si přečtěte recept nebo obal, kde byste měli najít podrobné pokyny. Těch se následně také držte.
Aby se rýže dobře uvařila, potřebuje dostatek vody. Její množství se odvíjí od typu rýže, ale ve většině případů platí poměr 2:1. To znamená dva díly vody na jeden díl rýže. Pokud byste použili méně vody, výsledná příloha může být příliš tvrdá, a naopak – když použijete tekutiny moc, může se rozvařit a být lepkavá.
Zdroj: Unsplash.com
Přeplachování rýže se mnohým může zdát jako zbytečný krok, ale je velmi důležitý. Studená voda zbaví zrnka všech nečistot, které se k nim mohly dostat a mohly by ovlivnit chuť pokrmu.
Přeplachováním také odstraníte škrob, kvůli kterému se zrnka rýže lepí a vytvářejí jednu ne příliš chutnou masu.
A jak dlouho rýži přeplachovat? Ideálně do té doby, než bude voda, která přes ni prochází, čirá nebo jen velmi mírně zbarvená.
Rýži po zalití vodou můžete párkrát promíchat, ale pak ji přikryjte a nechte vařit. Vyhněte se intenzivnímu promíchávání, které by mohlo vést k tomu, že zrnka uvolní škrob a následně se slepí.
Dále také omezte pravidelné otevírání pokličky. Teplota rýže totiž v takových případech výrazně klesá, kvůli čemuž se nemusí rovnoměrně připravit.
Rýže by se měla vařit pomalu, ne příliš rychle. Kromě toho, že by vám mohla přihorět na dno hrnce, se může také stát, že zrnka budou navrchu měkká nebo až mazlavá, přičemž uvnitř budou tvrdá.
Když do rýže přidáte vodu, mírně ji promíchejte, plamen stáhněte a hrnec přikryjte. Takto ji vařte několik minut (vše závisí na druhu a množství rýže). Následně ji vyzkoušejte, a když bude měkká, stáhněte ji ze sporáku, nechte ji chvíli odstát a podávejte.
Rýže se obvykle vaří 15 až 20 minut, přičemž po uvaření ji necháte chvíli odstát, aby byla příjemně měkká a mohli jste ji servírovat. Pokud ji však necháte na ohni příliš dlouho, může se zezdola připálit nebo rozvařit. Čas vaření si proto dobře hlídejte.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě