NejRecept.cz Tipy a triky Uschlý nebo plesnivý sýr? Vyzkoušejte tyto tipy, díky kterým bude vždy čerstvý.
Uschlý nebo plesnivý sýr? Vyzkoušejte tyto tipy, díky kterým bude vždy čerstvý.
Recept Uschlý nebo plesnivý sýr? Vyzkoušejte tyto tipy, díky kterým bude vždy čerstvý.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Chuť sýra závisí na celé řadě faktorů. Kromě značky, doby zrání nebo ingrediencí, které výrobek obsahuje, na ni působí i způsob skladování. Pokud na to nedáte pozor, sýr může zatuchnout, uschnout a ztratit své přirozené vlastnosti. V jakých podmínkách je nejlepší sýry uchovávat a čemu se vyhnout?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.9.2024

Uschlý nebo plesnivý sýr? Vyzkoušejte tyto tipy, díky kterým bude vždy čerstvý.

Chuť sýra závisí na celé řadě faktorů. Kromě značky, doby zrání nebo ingrediencí, které výrobek obsahuje, na ni působí i způsob skladování. Pokud na to nedáte pozor, sýr může zatuchnout, uschnout a ztratit své přirozené vlastnosti. V jakých podmínkách je nejlepší sýry uchovávat a čemu se vyhnout?

Teplotu vybírejte podle druhu sýra

V obchodech dnes najdete velké množství sýrů, přičemž každý druh vyžaduje jiné podmínky a odlišnou teplotu. Zatímco některé můžete nechat v jejich originálních obalech, jiné je lepší přesunout do plastové nebo skleněné nádoby s uzávěrem.

Tip: Pokud chcete, aby se chuť sýra co nejlépe rozvinula, před konzumací jej na pár minut vytáhněte z ledničky a nechte ohřát. Výjimkou, na kterou tento trik neplatí, jsou čerstvé sýry. Ty byste měli sníst hned po vytažení z chladu.

Níže v tabulce uvádíme doporučenou teplotu pro jednotlivé typy sýrů:

Typ sýra Doporučená teplota
Tvrdé sýry 10 – 12 °C
Polotvrdé sýry 8 – 10 °C
Zrající sýry 8 °C
Sýry s modrou plísní 8 – 10 °C
Čerstvé sýry 2 – 8 °C

V čem sýry skladovat?

Tvrdé a polotvrdé sýry, jako je ementál, eidam nebo parmezán, můžete skladovat v potravinářské fólii, alobalu či dokonce v suchém ubrousku. Důležité je, abyste výrobek pořádně zabalili a žádná jeho část nebyla odkrytá. Jinak by mohla vyschnout.

Pokud jste sýr správně zabalili, ale i tak uschl, zkuste ho příště potřít trochou másla.

Zrající sýry a druhy s modrou plísní, například niva, umístěte do plastové nebo skleněné nádoby s těsnícím uzávěrem. Díky tomu je neucítíte po celé lednici.

Samostatnou kategorií jsou plátkové druhy. Ty, které nejsou jednotlivě balené do fólie, je vhodné přesunout do vzduchotěsné nádoby, aby nevyschly.

Sýry nenakupujte dopředu

Obecně platí, že sýry byste neměli nakupovat ve zbytečně velkém množství. A to ani v případě, že je neotevřete a necháte v originálním obale. Nejlépe uděláte, když si vždy pořídíte jen potřebné množství, které budete schopni zkonzumovat do několika, ideálně pěti až šesti dní.

Příprava receptu Uschlý nebo plesnivý sýr? Vyzkoušejte tyto tipy, díky kterým bude vždy čerstvý., krok 1
Zdroj: Pexels.com

Jaká je trvanlivost sýra?

I v tomto případě platí, že trvanlivost sýrů je různá v závislosti na tom, jaký typ si vyberete. Druhy s vyšším obsahem sušiny, tedy tvrdé a polotvrdé sýry, vydrží déle než ty měkčí.

Velmi důležitá je také samotná forma sýra. Celý nerozkrojený bochník tvrdého sýra vydrží měsíce. Při správných podmínkách dokonce i roky. Jakmile jej však otevřete a vystavíte externím vlivům ve formě vlhkosti, světla nebo vzduchu, velmi rychle se začne kazit. Měli byste jej proto co nejdříve spotřebovat.

Sýr je plesnivý – mohu ho konzumovat?

Běžné tvrdé nebo polotvrdé sýry, na kterých se vytvoří plíseň z důvodu nesprávného nebo dlouhodobého skladování v lednici, se nedoporučují jíst. Platí to zejména tehdy, když je plíseň ve velkém množství a nachází se už téměř na celém sýru.

Naopak plíseň na sýrech, která je ušlechtilá, je určena ke konzumaci. Po otevření výrobku se může rozšířit, přičemž zůstává stále jedlá. Takové sýry je však třeba skladovat samostatně, aby se plíseň nedostala i na další, neplesnivé druhy, maso a jiné potraviny.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář