Chuť sýra závisí na celé řadě faktorů. Kromě značky, doby zrání nebo ingrediencí, které výrobek obsahuje, na ni působí i způsob skladování. Pokud na to nedáte pozor, sýr může zatuchnout, uschnout a ztratit své přirozené vlastnosti. V jakých podmínkách je nejlepší sýry uchovávat a čemu se vyhnout?
Chuť sýra závisí na celé řadě faktorů. Kromě značky, doby zrání nebo ingrediencí, které výrobek obsahuje, na ni působí i způsob skladování. Pokud na to nedáte pozor, sýr může zatuchnout, uschnout a ztratit své přirozené vlastnosti. V jakých podmínkách je nejlepší sýry uchovávat a čemu se vyhnout?
V obchodech dnes najdete velké množství sýrů, přičemž každý druh vyžaduje jiné podmínky a odlišnou teplotu. Zatímco některé můžete nechat v jejich originálních obalech, jiné je lepší přesunout do plastové nebo skleněné nádoby s uzávěrem.
Tip: Pokud chcete, aby se chuť sýra co nejlépe rozvinula, před konzumací jej na pár minut vytáhněte z ledničky a nechte ohřát. Výjimkou, na kterou tento trik neplatí, jsou čerstvé sýry. Ty byste měli sníst hned po vytažení z chladu.
Níže v tabulce uvádíme doporučenou teplotu pro jednotlivé typy sýrů:
Typ sýra | Doporučená teplota |
Tvrdé sýry | 10 – 12 °C |
Polotvrdé sýry | 8 – 10 °C |
Zrající sýry | 8 °C |
Sýry s modrou plísní | 8 – 10 °C |
Čerstvé sýry | 2 – 8 °C |
Tvrdé a polotvrdé sýry, jako je ementál, eidam nebo parmezán, můžete skladovat v potravinářské fólii, alobalu či dokonce v suchém ubrousku. Důležité je, abyste výrobek pořádně zabalili a žádná jeho část nebyla odkrytá. Jinak by mohla vyschnout.
Pokud jste sýr správně zabalili, ale i tak uschl, zkuste ho příště potřít trochou másla.
Zrající sýry a druhy s modrou plísní, například niva, umístěte do plastové nebo skleněné nádoby s těsnícím uzávěrem. Díky tomu je neucítíte po celé lednici.
Samostatnou kategorií jsou plátkové druhy. Ty, které nejsou jednotlivě balené do fólie, je vhodné přesunout do vzduchotěsné nádoby, aby nevyschly.
Obecně platí, že sýry byste neměli nakupovat ve zbytečně velkém množství. A to ani v případě, že je neotevřete a necháte v originálním obale. Nejlépe uděláte, když si vždy pořídíte jen potřebné množství, které budete schopni zkonzumovat do několika, ideálně pěti až šesti dní.
Zdroj: Pexels.com
I v tomto případě platí, že trvanlivost sýrů je různá v závislosti na tom, jaký typ si vyberete. Druhy s vyšším obsahem sušiny, tedy tvrdé a polotvrdé sýry, vydrží déle než ty měkčí.
Velmi důležitá je také samotná forma sýra. Celý nerozkrojený bochník tvrdého sýra vydrží měsíce. Při správných podmínkách dokonce i roky. Jakmile jej však otevřete a vystavíte externím vlivům ve formě vlhkosti, světla nebo vzduchu, velmi rychle se začne kazit. Měli byste jej proto co nejdříve spotřebovat.
Běžné tvrdé nebo polotvrdé sýry, na kterých se vytvoří plíseň z důvodu nesprávného nebo dlouhodobého skladování v lednici, se nedoporučují jíst. Platí to zejména tehdy, když je plíseň ve velkém množství a nachází se už téměř na celém sýru.
Naopak plíseň na sýrech, která je ušlechtilá, je určena ke konzumaci. Po otevření výrobku se může rozšířit, přičemž zůstává stále jedlá. Takové sýry je však třeba skladovat samostatně, aby se plíseň nedostala i na další, neplesnivé druhy, maso a jiné potraviny.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě