NejRecept.cz Grilování a BBQ Grilované maso Víme, jak dosáhnout nejkřupavějších kuřecích křidélek. Tajemstvím je něco, co běžně dáváte do koláče.
Víme, jak dosáhnout nejkřupavějších kuřecích křidélek. Tajemstvím je něco, co běžně dáváte do koláče.
Recept Víme, jak dosáhnout nejkřupavějších kuřecích křidélek. Tajemstvím je něco, co běžně dáváte do koláče.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Křupavá kuřecí křidélka jsou chutná a zároveň skvěle zasytí. Součástí jejich přípravy bývá marinování v kořeněných směsích, které jim dodávají šťavnatost. Problém však je, že tyto směsi obsahují velké množství oleje. Nemluvě o tom, že marinování je příliš zdlouhavé. Existuje však jeden trik, který celý proces přípravy zkracuje a zajišťuje, že výsledný pokrm není ani zdaleka tak těžký.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   16.1.2025

Víme, jak dosáhnout nejkřupavějších kuřecích křidélek. Tajemstvím je něco, co běžně dáváte do koláče.

Křupavá kuřecí křidélka jsou chutná a zároveň skvěle zasytí. Součástí jejich přípravy bývá marinování v kořeněných směsích, které jim dodávají šťavnatost. Problém však je, že tyto směsi obsahují velké množství oleje. Nemluvě o tom, že marinování je příliš zdlouhavé. Existuje však jeden trik, který celý proces přípravy zkracuje a zajišťuje, že výsledný pokrm není ani zdaleka tak těžký.

Čím nahradit klasickou marinádu?

Klasické marinády jsou výhodné v tom, že je můžete připravit na desítky způsobů. Záleží jen na vás, jaké suroviny do nich přidáte. Základ v podobě oleje však ve většině případů zůstává stejný.

Olej spojuje suché suroviny (například koření) a zaručuje, že na mase budou dobře držet. Zároveň usnadňuje grilování nebo opékání. Na pánev zpravidla už nemusíte přidávat žádný tuk navíc.

Olejové marinády jsou však velmi těžké a vysoce kalorické. Mnozí lidé, kteří se snaží shodit přebytečná kila nebo se zdravě stravují, se jim obloukem vyhýbají.

Marinády však nejsou jediným způsobem, jak si připravit křupavá kuřecí křidélka. Existují i mnohem jednodušší, rychlejší a zdravější způsoby. Mezi ně patří prášek do pečiva.

Rychlejší a jednodušší příprava

Prášek do pečiva je tajnou ingrediencí, kterou používají i mnozí profesionální šéfkuchaři. Křidélka jsou díky němu dokonale propečená a křupavá, přičemž celý proces přípravy je mnohem rychlejší.

Pokud totiž křidélka namočíte do marinády, musíte na ně čekat minimálně jednu nebo dvě hodiny. Někdy i více. Tímto způsobem si zajistíte, že jednotlivé chutě se dobře propojí a výsledný pokrm bude skutečně výborný.

Ne každý má však čas tak dlouho čekat. Pokud spěcháte nebo hledáte zdravější způsob, jak připravit křidélka, vyměňte klasickou marinádu za prášek do pečiva.

A jak je možné, že prášek do pečiva dokáže zajistit křupavost?

Důvodem je skutečnost, že prášek je hygroskopický. To znamená, že dokáže vázat vodu z prostředí, ve kterém se nachází (v tomto případě z masa). Vše následně podporuje ještě sůl, která má stejné účinky a v receptu se používá spolu s práškem.

Příprava receptu Víme, jak dosáhnout nejkřupavějších kuřecích křidélek. Tajemstvím je něco, co běžně dáváte do koláče., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Na co myslet při používání prášku do pečiva?

Použití prášku do pečiva je jednoduché, ale pokud chcete ty nejlepší výsledky, je třeba držet se jednoho pravidla.

Tím je, že poté, co křidélka obalíte v prášku, je musíte ihned tepelně upravit. Látky v něm totiž rozkládají bílkoviny z masa a poměrně rychle ztrácejí své charakteristické vlastnosti. Pokud byste tedy křidélka nechali delší dobu odpočívat na kuchyňské lince nebo v lednici, mohla by být po tepelné úpravě měkká.

Recept na křupavá kuřecí křidélka s práškem do pečiva

Chtěli byste vyzkoušet kuřecí křidélka s práškem do pečiva? Využijte tento recept, na který budete potřebovat:

  • 12 ks kuřecích křídel
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mleté uzené papriky
  • špetku chilli
  • 1 lžičku granulovaného česneku

Postup:

  1. Křidélka očistěte, překrojte na polovinu a vložte do mísy.
  2. V menší misce smíchejte prášek do pečiva, sůl, uzenou papriku, chilli a granulovaný česnek.
  3. Hotovou směsí posypte křidélka a důkladně je v ní obalte.
  4. Obalená křidélka ihned přeložte na plech a pečte přibližně 30 minut při teplotě 220 °C. Poté je otočte a pečte dalších 30 minut.

Upečená křidélka by měla být krásně hnědá a křupavá. Naservírovat k nim můžete jakoukoliv přílohu a omáčku podle chuti. Výborné jsou domácí dressingy a dipy.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář