NejRecept.cz Nápoje Alkoholické Víte, co všechno patří do tradičního vánočního punče? Na tyto ingredience nesmíte zapomenout.
Víte, co všechno patří do tradičního vánočního punče? Na tyto ingredience nesmíte zapomenout.
Recept Víte, co všechno patří do tradičního vánočního punče? Na tyto ingredience nesmíte zapomenout.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Vánoční punč je spolu s cukrovím běžnou součástí svátečního stolu. Skvěle zahřeje a potěší chuťové pohárky. Jeho příprava je jednoduchá, ale abyste dosáhli nejlepšího výsledku, je důležité vědět, jaké suroviny použít a jak je správně zkombinovat.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   30.11.2024

Víte, co všechno patří do tradičního vánočního punče? Na tyto ingredience nesmíte zapomenout.

Vánoční punč je spolu s cukrovím běžnou součástí svátečního stolu. Skvěle zahřeje a potěší chuťové pohárky. Jeho příprava je jednoduchá, ale abyste dosáhli nejlepšího výsledku, je důležité vědět, jaké suroviny použít a jak je správně zkombinovat.

Začněte výběrem vína

Protože do vánočního punče patří různé koření, cukr a ovoce, ideální volbou je suché nebo polosuché červené víno. To zajistí, že výsledný nápoj nebude příliš sladký a vyniknou v něm všechny použité ingredience.

Pokud doma červené víno nemáte, nebo chcete trochu experimentovat, zkuste použít bílé víno. Nejlepší je polosuché, které se dobře kombinuje s citrusovým ovocem.

TIP: Do vánočního punče nepoužívejte drahá vína. Je to zbytečné, protože jejich chuť v nápoji zanikne.

Voda na zředění

Punč sice obsahuje alkohol, ale obecně by neměl být příliš silný. Víno proto zřeďte vodou nebo neochuceným černým čajem. Díky tekutině bude nápoj jemnější a lépe se bude pít.

Koření pro výraznou chuť

Do vánočního punče se přidává několik druhů koření, mezi které patří:

  • Skořice – celá skořice je základem vánočního punče. Dodává mu charakteristickou chuť a vůni.
  • Hřebíček – má podobnou funkci jako skořice. Krásně voní a zajišťuje pikantní podtón.
  • Badyán – je typický sladkou vůní a chutí, která skvěle ladí se skořicí a hřebíčkem.
  • Zázvor – zajišťuje, že punč bude výrazný a pikantní. Můžete použít sušený nebo čerstvý.
  • Pomerančová nebo citronová kůra – přidává jemně svěží podtón.

S kořením pracujte opatrně. Do vánočního punče ho přidávejte postupně, nikoli najednou a ve velkém množství. Chutě se musí propojit a koření potřebuje čas, aby nápoj ochutilo.

TIP: Přípravu punče si můžete usnadnit nákupem směsi koření určené speciálně na tento nápoj. Obvykle obsahuje skořici, hřebíček, pomerančovou a citronovou kůru, kardamom a zázvor.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Sváteční čokoládový likér
Sváteční čokoládový likér

Punč ochuťte vhodným sladidlem

Punč můžete ochutit různými druhy sladidel. Klasikou je bílý cukr, který punč jen osladí. Jeho chuť jinak nijak výrazně neovlivní. Pokud byste chtěli lehce karamelový nádech, sáhněte po třtinovém cukru.

Jinou alternativou je med, který punč zjemňuje. Aby si zachoval své výživové hodnoty, přidejte ho do nápoje až po dovaření.

Do vánočního punče můžete přidat i javorový sirup, který má jemně karamelovou příchuť. Nebo agávový sirup. Ten je vhodnou volbou pro ty, kteří si hlídají svůj jídelníček.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Domácí cappuccino likér
Domácí cappuccino likér

Nezapomeňte na čerstvé ovoce

Výbornou chuť punče zajistí i čerstvé ovoce. Nejlepší jsou pomeranče, citrony, mandarinky a jablka, které se krájejí na menší kostky nebo plátky. Čerstvé ovoce můžete doplnit sušeným, například rozinkami, meruňkami nebo brusinkami. Ty punči dodají sladkost.

Další suroviny, které mohou punč ozvláštnit

Punč si můžete připravit na desítky různých způsobů. Ozvláštnit ho lze například přidáním rumu, brandy nebo jiného tvrdého alkoholu. Případně do něj přidejte pomerančový džus, brusinkovou šťávu nebo koření, které obvykle není součástí receptu, jako je vanilka nebo kardamom.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Domácí vaječený likér
Domácí vaječený likér

Recept na nejlepší vánoční punč

Připravte si výtečný vánoční punč tyto svátky i vy! Potřebovat na něj budete:

  • 1 litr pomerančového džusu
  • 3 badyány
  • 3 kusy skořice
  • 1 litr červeného vína
  • 150 ml rumu
  • ovoce podle chuti
  • sladidlo podle chuti

Postup:

  1. Džus nalijte do hrnce a povařte spolu s badyánem a skořicí. Poté ho zakryjte a nechte přes noc odležet.
  2. Do odleželého džusu s kořením přidejte červené víno, rum, sladidlo, ovoce nakrájené na menší kostky nebo tenké plátky, a směs zahřejte. Přitom si dejte pozor, aby nápoj nedosáhl bodu varu.
  3. Hotový punč nalijte ještě za horka do sklenic a podávejte.

TIP: Pomerančový džus můžete zaměnit za čistou vodu nebo neslazený čaj. V takovém případě ale nezapomeňte zvýšit množství sladidla.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář