Vánoční punč je spolu s cukrovím běžnou součástí svátečního stolu. Skvěle zahřeje a potěší chuťové pohárky. Jeho příprava je jednoduchá, ale abyste dosáhli nejlepšího výsledku, je důležité vědět, jaké suroviny použít a jak je správně zkombinovat.
Vánoční punč je spolu s cukrovím běžnou součástí svátečního stolu. Skvěle zahřeje a potěší chuťové pohárky. Jeho příprava je jednoduchá, ale abyste dosáhli nejlepšího výsledku, je důležité vědět, jaké suroviny použít a jak je správně zkombinovat.
Protože do vánočního punče patří různé koření, cukr a ovoce, ideální volbou je suché nebo polosuché červené víno. To zajistí, že výsledný nápoj nebude příliš sladký a vyniknou v něm všechny použité ingredience.
Pokud doma červené víno nemáte, nebo chcete trochu experimentovat, zkuste použít bílé víno. Nejlepší je polosuché, které se dobře kombinuje s citrusovým ovocem.
TIP: Do vánočního punče nepoužívejte drahá vína. Je to zbytečné, protože jejich chuť v nápoji zanikne.
Punč sice obsahuje alkohol, ale obecně by neměl být příliš silný. Víno proto zřeďte vodou nebo neochuceným černým čajem. Díky tekutině bude nápoj jemnější a lépe se bude pít.
Do vánočního punče se přidává několik druhů koření, mezi které patří:
S kořením pracujte opatrně. Do vánočního punče ho přidávejte postupně, nikoli najednou a ve velkém množství. Chutě se musí propojit a koření potřebuje čas, aby nápoj ochutilo.
TIP: Přípravu punče si můžete usnadnit nákupem směsi koření určené speciálně na tento nápoj. Obvykle obsahuje skořici, hřebíček, pomerančovou a citronovou kůru, kardamom a zázvor.
Punč můžete ochutit různými druhy sladidel. Klasikou je bílý cukr, který punč jen osladí. Jeho chuť jinak nijak výrazně neovlivní. Pokud byste chtěli lehce karamelový nádech, sáhněte po třtinovém cukru.
Jinou alternativou je med, který punč zjemňuje. Aby si zachoval své výživové hodnoty, přidejte ho do nápoje až po dovaření.
Do vánočního punče můžete přidat i javorový sirup, který má jemně karamelovou příchuť. Nebo agávový sirup. Ten je vhodnou volbou pro ty, kteří si hlídají svůj jídelníček.
Výbornou chuť punče zajistí i čerstvé ovoce. Nejlepší jsou pomeranče, citrony, mandarinky a jablka, které se krájejí na menší kostky nebo plátky. Čerstvé ovoce můžete doplnit sušeným, například rozinkami, meruňkami nebo brusinkami. Ty punči dodají sladkost.
Punč si můžete připravit na desítky různých způsobů. Ozvláštnit ho lze například přidáním rumu, brandy nebo jiného tvrdého alkoholu. Případně do něj přidejte pomerančový džus, brusinkovou šťávu nebo koření, které obvykle není součástí receptu, jako je vanilka nebo kardamom.
Připravte si výtečný vánoční punč tyto svátky i vy! Potřebovat na něj budete:
Postup:
TIP: Pomerančový džus můžete zaměnit za čistou vodu nebo neslazený čaj. V takovém případě ale nezapomeňte zvýšit množství sladidla.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě