Sladký vodní meloun chutná skvěle sám o sobě. Kromě toho se dá ale i různě zpracovat v kuchyni. Představuje přitom výborné osvěžení, proto je oblíbený zejména v létě, kdy je navíc jeho chuť nejlepší. Objevte různé možnosti, jak využít meloun.
Sladký vodní meloun chutná skvěle sám o sobě. Kromě toho se dá ale i různě zpracovat v kuchyni. Představuje přitom výborné osvěžení, proto je oblíbený zejména v létě, kdy je navíc jeho chuť nejlepší. Objevte různé možnosti, jak využít meloun.
Meloun můžete jen tak nakrájet a vychutnat si ho rovnou. Nabízí se ale různé možnosti, jak ho konzumovat. Nejjednodušší je nakrájet ho na čtvrtiny a z každé části pak vytvořit plátky. Vzniknou vám hezké trojúhelníčky, díky zachování slupky je můžete snadno jíst rukou. Případně můžete meloun rozkrojit jen napůl. Půlku pak rozkrájejte na plátky vertikálně, poté ji rozkrájejte i horizontálně – vzniknou vám hezké tyčinky, které se jednoduše konzumují. Nezapomeňte si prohlédnout náš článek jak vybrat ten nejlepší meloun - Jak vybrat ten nejlepší vodní meloun.
Slupku můžete samozřejmě odkrojit a nakrájet meloun na ještě menší kousky. Tento způsob přípravy se hodí na cesty do krabičky, zejména pro děti. Hodí se mít s sebou vidličku či napichovátko, abyste nebyli ulepení od sladké šťávy.
A pokud nechcete ztrácet čas krájením, ukrojte si čtvrtku či osminu, vezměte si lžíci a pak už jen stačí vydlabávat dužinu. Jde o rychlý proces, navíc budete mít čisté ruce.
Salát je skvělou svačinkou či lehkou večeří. Chybět by v něm rozhodně neměla sladká chuť. Pro tu můžete přidat právě meloun. Nabízí se rozmanité kombinace. Výborně se doplňuje se slanými sýry jako je feta či halloumi. Pak už jen stačí přidat oblíbenou zeleninu, nabízí se i olivy a podobně.
Špízy většinou kombinují maso a zeleninu. Případně se nabízí ovocné varianty. Ale suroviny můžete i kombinovat. Na špejli si připravte mozarellové kuličky, nakrájený meloun, sušenou šunku a případně i další suroviny, které máte rádi. Hotové špízy na závěr pokapejte balsamicem.
Do smoothie můžete zpracovat libovolnou zeleninu. Stačí ji jen důkladně rozmixovat. Základe je meloun – kromě červeného můžete přidat i žlutý. Hodí se k nim i ananas, jahody a bylinky, zejména máta. Servírovat můžete na ledu pro perfektní osvěžení.
Pokud si chcete připravit výživnější svačinku, můžete k melounu přidat kokosové mléko. pro dochucení se hodí i maliny, kokos a zmíněná máta. Výsledkem je hustší nápoj, který zasytí.
V letních vedrech nejsou hutné dezerty zrovna ideální. Namísto klasického dortu můžete vyzkoušet dort z melounu. Stačí ho zbavit slupky a okrájet do tvaru dortu. Vytvořit lze i několik pater. Pak už jen stačí ozdobit čerstvým ovocem a bylinkami.
Případně můžete melounem vylepšit cheesecake. Povařte kousky melounu s javorovým sirupem – vznikne vám hustý přeliv, kterým můžete ozdobit svůj oblíbený cheesecake. Můžete si také připravit džem.
Vychlazený meloun chutná skvěle, ale může být ještě více osvěžující. Stačí ho rozmixovat s ledem, vznikne vám sladká ledová tříšť. Nebo si připravte zmrzlinu – stačí lehce zamrazit kousky melounu a poté je rozmixovat. Pro lepší chuť můžete přidat limetkovou šťávu a mátu.
K létu nedílně patří také grilovačky. A kromě masa a sýrů by vám neměl chybět i meloun. Ten můžete zprudka osmahnout jen tak, nebo přidejte marinádu. Skvěle se hodí limeta a chilli s trochou olivového oleje. Tím kousky potřete a poté grilujte z každé strany zhruba 2 minuty.
Nebo využijte jednoduché špízy – stačí jen meloun a feta či podobný sýr. Kostky střídavě napichujte na špejli, pro větší barevnost můžete přidat i žlutý meloun. Pak už jen stačí ogrilovat.
Možností, co vykouzlit s vodním melounem, je opravdu mnoho. Skvěle chutná sám o sobě, ale může se stát výbornou součástí rozmanitých receptů. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte některý z těchto zajímavých tipů.
1. Džem z melounové slupky
Máte rádi červený meloun? Vyzkoušejte si ze slupky připravit vynikající džem. Zužitkujete tak 99% celého melounu. Autor: IvanK
2. Džem z červeného melounu
Už během minulé sezóny jsme vám nabízeli recept ze slupek z červeného melounu a nyní bychom vám chtěli nabídnout džem z dužiny z této oblíbené letní chuťovky. Hodí se do palačinek, na lívance, na oslazení nápojů, protože se přidává i citronová šťáva a kůra, bude nápoj mnohem lepší. Zkuste. Autor: Triniti
3. Melounové želé, které určitě zachutná vašim dětem
Melouny nyní koupíte na každém kroku a třeba vymyslet i něco originálnějšího než ho pouze nakrájet na kostky a jíst vidličkou. Obsahuje hodně vody, cukru a umíte připravit i například takové želé, které bude určitě chutnat vašim dětem. Toto želé můžete dokonce zavařit a odložit na zimu a tak si pochutnat na melounu i během zimních večerů.
4. Džem z červeného melounu
Už během minulé sezóny jsme vám nabízeli recept ze slupek z červeného melounu a nyní bychom vám chtěli nabídnout džem z dužiny z této oblíbené letní chuťovky. Hodí se do palačinek, na lívance, na oslazení nápojů, protože se přidává i citronová šťáva a kůra, bude nápoj mnohem lepší. Zkuste. Autor: Triniti
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě