NejRecept.cz Pomazánky Výborná k masu i čerstvému pečivu. Vyzkoušejte tradiční bulharskou pomazánku Ljutenicu.
Výborná k masu i čerstvému pečivu. Vyzkoušejte tradiční bulharskou pomazánku Ljutenicu.
Recept Výborná k masu i čerstvému pečivu. Vyzkoušejte tradiční bulharskou pomazánku Ljutenicu.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Pomazánek, které si dnes můžete připravit doma, je nespočetné množství. Kromě klasiky ve formě nivové, hermelínové nebo křenové jsou vynikající i různé recepty inspirované tradicemi, kuchyní a zvyklostmi jiných zemí či kultur. Mezi ně patří Ljutenica, bulharská pomazánka, kterou můžete konzumovat s masem i chlebíčky.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   26.9.2024

Výborná k masu i čerstvému pečivu. Vyzkoušejte tradiční bulharskou pomazánku Ljutenicu.

Pomazánek, které si dnes můžete připravit doma, je nespočetné množství. Kromě klasiky ve formě nivové, hermelínové nebo křenové jsou vynikající i různé recepty inspirované tradicemi, kuchyní a zvyklostmi jiných zemí či kultur. Mezi ně patří Ljutenica, bulharská pomazánka, kterou můžete konzumovat s masem i chlebíčky.

Co je Ljutenica?

Ljutenica, známá také pod názvy Lutenica, Lyutenica či Lyutenitsa, je tradiční balkánská pomazánka pocházející z Bulharska. Velmi oblíbená je však i v mnoha dalších zemích včetně Česka.

Základem Ljutenice jsou rajčata, paprika, lilek a česnek, ale často se do ní přidávají i další ingredience, jako například mrkev a cibule. Výsledkem je hustá a pikantní pomazánka, která je skvělá jako příloha k masu či chlebíčkům.

Pomazánka s dlouhou historií

Ljutenica má v Bulharsku skutečně silné kořeny. Připravuje se zde již dlouhá léta. V minulosti sloužila především jako jeden ze způsobů uchování úrody na zimní měsíce. Dnes ji lidé dělají hlavně proto, aby doplnila a ochutila jejich pokrmy.

Název Ljutenica je odvozen od slova „ljut“, což znamená pálivý nebo pikantní. Ne každá verze pomazánky ale musí být pálivá. Recepty se liší v závislosti na regionu.

Příprava Ljutenice byla pro Bulhary důležitou událostí na přelomu léta a podzimu, kdy se setkávali, aby společně zpracovali zeleninu a připravili si zásoby na zimu. Zelenina se mnohokrát vařila ve velkých kotlích, kde se dochucovala a následně se nalévala do sklenic.

Ačkoliv dnes vaření této pomazánky již není takovou společenskou událostí jako před několika lety, Bulhaři na ni nedají dopustit. Díky její univerzálnosti je neocenitelným pomocníkem při přípravě mnoha pokrmů.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Nejlepší holandská pomazánka
Nejlepší holandská pomazánka

Různá provedení Ljutenice

Receptů na Ljutenicu najdete hned několik. Některé verze jsou pálivé, jiné zase více sladké. Bulhaři s pomazánkou rádi experimentují a přidávají do ní různé nové suroviny. Základ, který tvoří kombinace rajčat, papriky, lilku a česneku, se však obvykle nemění.

Rozdíly v receptech si můžete všimnout i za hranicemi Bulharska. Například v Srbsku a Makedonii má Ljutenica o něco řidší konzistenci a zpravidla obsahuje chilli papričky, kvůli kterým je pikantnější.

Není to však jen chuť, ale i konzistence, kterou se jednotlivé verze Ljutenice liší. Některé domácnosti připravují pomazánku s většími kusy zeleniny, jiné zcela hladkou variantu.

S čím podávat Ljutenicu?

Ljutenicu můžete natírat jako klasickou pomazánku na čerstvé pečivo nebo obložené chlebíčky. Kromě toho je vynikající i jako příloha k pečenému či grilovanému masu, ražniči, steakům, klobásám a rybám.

Dále je Ljutenica vhodná i jako dip k bramborovým lupínkům nebo čerstvé, grilované či pečené zelenině. Případně s ní ochuťte těstoviny, saláty nebo omelety.

Recept na tu nejlepší Ljutenicu

Chtěli byste si připravit Ljutenicu sami doma? Vyzkoušejte tento ověřený tradiční recept, na který budete potřebovat:

  • 1 lilek
  • 5 velkých červených paprik
  • 1 kg rajčat
  • 1 cibuli
  • 5 stroužků česneku
  • petrželovou nať
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • cukr
  • 80 ml rostlinného oleje

Postup je následne velmi jednoduchý:

  1. Rajčata omyjeme a jemně nařízneme do kříže. Následně je spaříme horkou vodou a zbavíme slupky.
  2. Lilek očistíme a podélně rozřežeme. Dužinu mírně nařízneme a potřeme olejem.
  3. Papriky omyjeme a spolu s lilkem položíme na gril. Lilek opékáme, dokud nebude hnědý a měkký. Na paprikách by se měly začít tvořit černé skvrny. Na grilu je necháme, dokud nebudou spálené ze všech stran.
  4. Papriky po opečení ihned vložíme do sáčku nebo je dáme do misky a zakryjeme fólií, aby se zapařily. Poté je necháme vychladnout a zbavíme slupky.
  5. Cibuli očistíme, nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji, který jsme rozehřáli v hrnci. Když cibule mírně zhnědne, přidáme k ní nasekaný česnek a nakrájená rajčata, papriky a lilek, který jsme vydlabali a zbavili dužiny.
  6. Zeleninu dochutíme solí, pepřem a cukrem a dusíme, dokud neztratí většinu své šťávy. Těsně před stažením z ohně přidáme nasekanou petrželovou nať.
  7. Horkou zeleninovou směs dáme do sklenic a sterilizujeme při teplotě 80 °C přibližně 20 minut.

TIP: Pokud by pomazánka obsahovala příliš velké kusy zeleniny, rozmixujte ji v mixéru nebo ji umelte v mlýnku.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář