NejRecept.cz Zdravé recepty Lilek Výraznější chuť lilku? Tato jedna surovina dělá zázraky.
Výraznější chuť lilku? Tato jedna surovina dělá zázraky.
Recept Výraznější chuť lilku? Tato jedna surovina dělá zázraky.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Lilek je typ zeleniny, kterou můžete připravit na více způsobů. Výborně chutná zapečený, plněný nebo jako součást grilovaných špízů. Jeho chuť je spíše jemnější, proto je důležité, abyste ho dobře ochutili. Kromě soli a pepře vám při vaření může pomoci i mléko. Zjistěte, proč ho používat a jakým způsobem.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   27.6.2025

Výraznější chuť lilku? Tato jedna surovina dělá zázraky.

Lilek je typ zeleniny, kterou můžete připravit na více způsobů. Výborně chutná zapečený, plněný nebo jako součást grilovaných špízů. Jeho chuť je spíše jemnější, proto je důležité, abyste ho dobře ochutili. Kromě soli a pepře vám při vaření může pomoci i mléko. Zjistěte, proč ho používat a jakým způsobem.

Jak zpracovat lilek?

Zpracování lilku je obecně velmi jednoduché a rychlé. Pokud jde o starší plod, zbavte ho tvrdé slupky, která by mohla být hořká. V případě, že máte mladší lilky, stačí je důkladně omýt.

Následně se pusťte do krájení. Pokud chcete zeleninu plnit, rozkrojte ji podélně, vydlabejte a poté naplňte surovinami, které máte rádi. Vhodné je například mleté maso nebo sýr.

Jinou alternativou je nakrájení lilku na kolečka nebo kostky. I zde platí, že je dobré zeleninu zbavit větších semen, která by mohla překážet při konzumaci.

TIP: Ještě předtím, než lilek dáte na gril nebo ho začnete plnit, osolte ho a počkejte 30 až 60 minut. Během této doby pustí přebytečnou šťávu, která by mohla později komplikovat jeho přípravu.

Mléko pro lepší chuť

Ne každý to ví, ale mléko dokáže s lilkem doslova zázraky. Stačí ho jen nakrájet, namočit do mléka a nechat odpočívat alespoň 30 minut. Zelenina bude mít mnohem výraznější chuť. Pro ještě lepší výsledky však do mléka přidejte i trochu soli a po namočení nezapomeňte lilek opláchnout vodou a osušit pomocí papírových utěrek.

Příprava receptu Výraznější chuť lilku? Tato jedna surovina dělá zázraky., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Další praktické tipy

Chcete mít jistotu, že lilek připravíte jako odborníci? Držte se těchto praktických tipů:

  • Dávejte si pozor na to, kolik oleje použijete. Příliš velké množství může způsobit, že zelenina bude těžká. Lilek je totiž jako houba – všechen olej během tepelné úpravy nasaje.
  • Z lilku si můžete připravit i zdravé hranolky. Stačí je obalit například v parmazánu nebo jiném sýru a dát péct nebo osmažit.
  • Díky své struktuře dokáže lilek nahradit maso například v těstovinách nebo lasagních, což je skvělá zpráva zejména pro vegany a vegetariány. Zeleninu stačí jen správně dochutit.
  • Z lilku si můžete připravit i základ na pizzu – smíchejte ho s vajíčkem, trochou mouky a kořením a následně navrch naneste oblohu podle svých představ.

Recepty s lilkem

Máte doma lilek, ale nevíte, jak ho zpracovat? Připravili jsme si pro vás několik chutných a rychlých receptů, které budete mít hotové během pár minut.

1. Zapečený lilek se šunkou a parmazánem - FITNESS recept

Výborné, zdravé a hlavně jednoduché. Zvládnou i začátečníci v kuchyni. Bez šunky si to mohou připravit i vegetariáni.

Recept najdete ZDE

Zapečený lilek se šunkou a parmazánem - FITNESS recept

2. Plněný lilek s tvarohem

Plněný lilek, zapečený v troubě. Do plnky můžete zvolit libovolné suroviny, které máte doma v lednici.

Recept najdete ZDE

Recept Plněný lilek s tvarohem

3. Lilkové mini pizzy

Chcete odlehčit svůj jídelníček? Co takhle připravit mini verzi pizzy, jejímž základem bude lilek? Ideální pro všechny milovníky zeleniny, ale i ty, co se chystají zhubnout do plavek.

Recept najdete ZDE

Recept Lilkové mini pizzy

4. Pečená zelenina s batáty a kuřecími paličkami na bylinkách

Manžel sice nemá rád sladké brambory, ale já je můžu. Sto lidí, sto chutí a proto jsem přidala i více zeleniny, aby měl manžel s čím papat kuřecí paličky. Batáty jsem snědla já. :) Někdy třeba vařit i dietnější a zdravější, jak smažit řízky, koblihy, vařit moučná jídla, proto jsem na dnes připravila zdravější chuťovku. Přidat můžete ještě i jiné druhy zeleniny, výběr je na vás. Já bych jen nezaměnila květák, ten tam doslova sedí jako ... vždyť víte. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Recept najdete ZDE

Recept Pečená zelenina s batáty a kuřecími paličkami na bylinkách

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář