Lilek je typ zeleniny, kterou můžete připravit na více způsobů. Výborně chutná zapečený, plněný nebo jako součást grilovaných špízů. Jeho chuť je spíše jemnější, proto je důležité, abyste ho dobře ochutili. Kromě soli a pepře vám při vaření může pomoci i mléko. Zjistěte, proč ho používat a jakým způsobem.
Lilek je typ zeleniny, kterou můžete připravit na více způsobů. Výborně chutná zapečený, plněný nebo jako součást grilovaných špízů. Jeho chuť je spíše jemnější, proto je důležité, abyste ho dobře ochutili. Kromě soli a pepře vám při vaření může pomoci i mléko. Zjistěte, proč ho používat a jakým způsobem.
Zpracování lilku je obecně velmi jednoduché a rychlé. Pokud jde o starší plod, zbavte ho tvrdé slupky, která by mohla být hořká. V případě, že máte mladší lilky, stačí je důkladně omýt.
Následně se pusťte do krájení. Pokud chcete zeleninu plnit, rozkrojte ji podélně, vydlabejte a poté naplňte surovinami, které máte rádi. Vhodné je například mleté maso nebo sýr.
Jinou alternativou je nakrájení lilku na kolečka nebo kostky. I zde platí, že je dobré zeleninu zbavit větších semen, která by mohla překážet při konzumaci.
TIP: Ještě předtím, než lilek dáte na gril nebo ho začnete plnit, osolte ho a počkejte 30 až 60 minut. Během této doby pustí přebytečnou šťávu, která by mohla později komplikovat jeho přípravu.
Ne každý to ví, ale mléko dokáže s lilkem doslova zázraky. Stačí ho jen nakrájet, namočit do mléka a nechat odpočívat alespoň 30 minut. Zelenina bude mít mnohem výraznější chuť. Pro ještě lepší výsledky však do mléka přidejte i trochu soli a po namočení nezapomeňte lilek opláchnout vodou a osušit pomocí papírových utěrek.
Zdroj: Unsplash.com
Chcete mít jistotu, že lilek připravíte jako odborníci? Držte se těchto praktických tipů:
Máte doma lilek, ale nevíte, jak ho zpracovat? Připravili jsme si pro vás několik chutných a rychlých receptů, které budete mít hotové během pár minut.
1. Zapečený lilek se šunkou a parmazánem - FITNESS recept
Výborné, zdravé a hlavně jednoduché. Zvládnou i začátečníci v kuchyni. Bez šunky si to mohou připravit i vegetariáni.
2. Plněný lilek s tvarohem
Plněný lilek, zapečený v troubě. Do plnky můžete zvolit libovolné suroviny, které máte doma v lednici.
3. Lilkové mini pizzy
Chcete odlehčit svůj jídelníček? Co takhle připravit mini verzi pizzy, jejímž základem bude lilek? Ideální pro všechny milovníky zeleniny, ale i ty, co se chystají zhubnout do plavek.
4. Pečená zelenina s batáty a kuřecími paličkami na bylinkách
Manžel sice nemá rád sladké brambory, ale já je můžu. Sto lidí, sto chutí a proto jsem přidala i více zeleniny, aby měl manžel s čím papat kuřecí paličky. Batáty jsem snědla já. :) Někdy třeba vařit i dietnější a zdravější, jak smažit řízky, koblihy, vařit moučná jídla, proto jsem na dnes připravila zdravější chuťovku. Přidat můžete ještě i jiné druhy zeleniny, výběr je na vás. Já bych jen nezaměnila květák, ten tam doslova sedí jako ... vždyť víte. Autor: Naďa I. (Rebeka)
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě