Klobásy jsou pochoutky, které se nacházejí v téměř každé domácnosti. Dají se využít na desítky různých způsobů a v mnoha pokrmech. Plus, jejich výhodou je i to, že mají poměrně dlouhou trvanlivost. Někdy se však stává, že při dlouhodobém skladování se na nich vytvoří bílý povlak. Co to znamená a je možné klobásu sníst?
Klobásy jsou pochoutky, které se nacházejí v téměř každé domácnosti. Dají se využít na desítky různých způsobů a v mnoha pokrmech. Plus, jejich výhodou je i to, že mají poměrně dlouhou trvanlivost. Někdy se však stává, že při dlouhodobém skladování se na nich vytvoří bílý povlak. Co to znamená a je možné klobásu sníst?
Bílý povlak je pro mnohé signálem, že se klobása pokazila a je potřeba ji vyhodit. Takové radikální řešení však v mnoha případech není vůbec nutné. Povlak na klobáse je často neškodný a přirozený.
Důvod, proč povlak vzniká, je obvykle jednoduchý – na povrchu klobásy se vysrážejí bílkoviny a soli, které následně mají bílý vzhled. Konzumace se proto nemusíte bát.
Bílý povlak je sice obvykle neškodný, ale dá se velmi jednoduše zaměnit s počínající plísní. Pokud si chcete být jisti, že klobása není zkažená a je opravdu v pořádku, držte se těchto kroků:
Odstranění bílého povlaku z klobásy není náročné. Obvykle ji stačí jen na chvíli vytáhnout z lednice a nechat při pokojové teplotě. Povlak zmizí postupně sám. Pokud by se vám nechtělo čekat, můžete ho setřít klidně i sami. Pomoci by vám na to měl navlhčený hadřík nebo papírová utěrka.
Důležité je však říct, že tím, že povlak není zdraví škodlivý, nemusíte ho odstraňovat. Ve většině případů ovlivňuje jen vzhled klobásy a ne její chuť.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě