NejRecept.cz Maso Uzeniny Vytvořil se vám bílý povlak na klobáse? Nevyhazujte ji. Nemusí být ještě zkažená.
Vytvořil se vám bílý povlak na klobáse? Nevyhazujte ji. Nemusí být ještě zkažená.
Recept Vytvořil se vám bílý povlak na klobáse? Nevyhazujte ji. Nemusí být ještě zkažená.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Klobásy jsou pochoutky, které se nacházejí v téměř každé domácnosti. Dají se využít na desítky různých způsobů a v mnoha pokrmech. Plus, jejich výhodou je i to, že mají poměrně dlouhou trvanlivost. Někdy se však stává, že při dlouhodobém skladování se na nich vytvoří bílý povlak. Co to znamená a je možné klobásu sníst?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   26.3.2025

Vytvořil se vám bílý povlak na klobáse? Nevyhazujte ji. Nemusí být ještě zkažená.

Klobásy jsou pochoutky, které se nacházejí v téměř každé domácnosti. Dají se využít na desítky různých způsobů a v mnoha pokrmech. Plus, jejich výhodou je i to, že mají poměrně dlouhou trvanlivost. Někdy se však stává, že při dlouhodobém skladování se na nich vytvoří bílý povlak. Co to znamená a je možné klobásu sníst?

Co je bílý povlak na klobáse a proč se tvoří?

Bílý povlak je pro mnohé signálem, že se klobása pokazila a je potřeba ji vyhodit. Takové radikální řešení však v mnoha případech není vůbec nutné. Povlak na klobáse je často neškodný a přirozený.

Důvod, proč povlak vzniká, je obvykle jednoduchý – na povrchu klobásy se vysrážejí bílkoviny a soli, které následně mají bílý vzhled. Konzumace se proto nemusíte bát.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Vinná klobása pečená v troubě
Vinná klobása pečená v troubě

Jak zjistit, zda je bílý povlak neškodný?

Bílý povlak je sice obvykle neškodný, ale dá se velmi jednoduše zaměnit s počínající plísní. Pokud si chcete být jisti, že klobása není zkažená a je opravdu v pořádku, držte se těchto kroků:

  • Vyložte ji na chvíli ven z lednice – pokud jde jen o vysrážené bílkoviny, povlak by se měl po krátkém čase ztratit. Pokud se neztratí a nejde ho setřít ani prstem, s velkou pravděpodobností jde o plíseň.
  • Na povlak se důkladně podívejte – povlak, který se tvoří z důvodu bílkovin a solí, je zpravidla tenčí a bílý. Vypadá mírně odlišně od toho vytvořeného plísní, který mívá mírně namodralý nebo zelený nádech.
  • Zkontrolujte datum spotřeby – pokud je klobása čerstvá a skladovali jste ji za správných podmínek, není důvod, aby se pokazila. Na druhou stranu, v případě, že ji máte doma už několik dní nebo týdnů a všimnete si, že jste dávno překročili datum spotřeby, raději ji nejezte.
  • Proveďte vizuální kontrolu – je na klobáse ještě něco jiného kromě bílého povlaku? Má jinou texturu, barvu, velikost nebo tvar? Pokud je odpověď ano, uděláte dobře, když ji nebudete konzumovat.
  • Zkontrolujte vůni – jeden z nejjistějších indikátorů toho, zda je klobása ještě dobrá. Nepříjemný zápach nebo odlišná vůně obvykle naznačují, že je čas klobásu vyhodit.

Jak odstranit bílý povlak z klobásy?

Odstranění bílého povlaku z klobásy není náročné. Obvykle ji stačí jen na chvíli vytáhnout z lednice a nechat při pokojové teplotě. Povlak zmizí postupně sám. Pokud by se vám nechtělo čekat, můžete ho setřít klidně i sami. Pomoci by vám na to měl navlhčený hadřík nebo papírová utěrka.

Důležité je však říct, že tím, že povlak není zdraví škodlivý, nemusíte ho odstraňovat. Ve většině případů ovlivňuje jen vzhled klobásy a ne její chuť.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář